Lösningar krävs för de mest sjuka äldre

Svensk sjukvård generellt mycket bra och ger mycket goda resultat. Tyvärr finns det en grupp av multisjuka äldre som har stora behov av vård och omsorg som ”faller mellan stolarna” i välfärdssystemet. Framför allt är det mellan kommun och landsting som problemet är som störst. Vården för dem är i dag okoordinerad och fragmenterad. Den här gruppen ingår i den lilla andel av befolkningen, cirka fem procent, som konsumerar mer än 50 procent av vårdens resurser. Här finns en av den största möjligheten att effektivisera och på så sätt skapa bättre vård och omsorg för den enskilde till lägre kostnader.

För den gruppen bygger lösningarna på individuella åtgärder mellan slutenvården, primärvård och kommunerna. Att tro att ett Storrnorrland med 44 kommuner och en mycket vidsträckt geografi skulle lösa detta är knappast troligt inte ens sannolikt.

Två förslag som en del av lösningen från oss moderater är ett utvecklat vårdval för multisjuka äldre och en mellanvårdsreform som vi kallar utskrivningsavdelning.

Förslaget om utvecklat vårdval för multisjuka äldre innebär att vårdvalet består – med den skillnaden att patienten nu också har möjlighet att välja ett helt multiprofessionellt team i stället för som tidigare enskilda professioner. Men vill man avstå sådan sammanhållen vård är det förstås också möjligt.

Genom att inrätta en utskrivningsavdelning skulle en medicinskt färdigbehandlad patient kunna vistas där i väntan på hemgång eller i avvaktan på en kommunal insats. Den tid som sjuksköterskor och läkare tidigare använde till att hitta vårdplatser skulle nu kunna nyttjas i betydligt högre grad till mer prioriterade arbetsuppgifter. Samverkan måste fungera bättre, så att alla får en likvärdig vård, oavsett var man bor i länet.

Redan idag finns liknande lösningar bland annat på Akademiska sjukhuset i Uppsala som visat stor framgång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.