Bara höjd lön räcker inte

Det behövs en tydligare strategi för att klara av den långsiktiga kompetensförsörjningen för hälso- och sjukvården.

Det räcker inte med att ”bara” höja lönen för att bli en attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare. Även om lönen självklart är en viktig del, så finns det fler viktiga och angelägna frågor.

Det måste till exempel bli enklare att kombinera familj och fritid med flexibla arbetstidsmodeller, alltså landstingets medarbetare måste få förutsättningar att få sitt livspussel att gå ihop.

Sjukvården måste skapa bättre förutsättningar att kunna jobba efter 65 år för dem som vill det. Till det behövs också ett mer kraftfullt arbete med att skapa en arbetsmiljö som medarbetarna trivs i.

I arbetet med arbetsmiljön är det viktigt att det finns en strukturerad yrkesintroduktion för nya anställda. Det går att konstatera att allt för många nyutbildade sjuksköterskor lämnar yrket efter kort tid.

Precis som läkarna behöver sjuksköterskor också fler yrkesgrupper och en tydlig karriärväg genom yrkeslivet som kopplar mot erfarenhet, kompetens, utbildning samt lön. Det skulle möjliggöra att personalen i högre utsträckning jobbar på höjden av sin kompetens.

Sjukvårdens personal vitnar många gånger om att de utför arbetsuppgifter som andra yrkesgrupper skulle kunna göra snabbare och mer kostnadseffektivt. Därför måste personalen  i mycket högre utsträckning få jobba med de utbildad till.

På vissa områden har vi kommit en bit på vägen, men det behövs mer. Moderaterna kommer att jobba och lägga fram förslag för att åstadkomma de förändringar som krävs för att hälso- och sjukvården kan bli bättre och en mer attraktiv arbetsgivare.

Genom en aktiv och utvecklade personalpolitik skapas bättre förutsättningar för sjukvården att möta patientens behov av en god sjukvård. Om dessa åtgärder prioriterades högre politiskt skulle situationen ser bättre ut. Landstinget måste bli en arbetsgivare som ser sin personal.

Nicklas Sandström (M)

Oppositionslandstingsråd

Västerbotten läns landsting

En kommentar

  1. Caanita

    Precis som när det gäller frågan om att bygga bostäder, så vet politiken,( oavsett färg) vad som behöver göras, samma sak med hur man ska lösa krisen med personaltillgången inom sjukvården, MEN varför görs inget konkret? Om problemen löstes med prat, diskussioner och skriverier vore dom åtgärdade för länge sedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.