En vårbudget som blundar för utmaningarna i sjukvården

Idag presenterade den rödgröna regeringen sin budget. Sverige befinner sig i brinnande högkonjunktur trots det aviseras kraftiga skattehöjningar. Skadligast för Norrland är nog flygskatten och höjda skatter för människor med bil.

Regeringen höjer också skatterna på jobb. Regeringen gör det alltså mindre lönsamt att arbeta mer och mindre lönsamt att gå från bidrag till jobb. Vänsterpartiet försöker som vanligt få det till att det är en liten klick rika människor som drabbas. Men verkligheten är en annan det är till exempel poliser, barnmorskor, specialistsjuksköterskor och elmontörer som drabbas av skattehöjningar och höjda marginalskatter. Med regeringens förslag om höjda marginalskatterna närmar vi oss återigen pomperipossa-nivåer.

Regeringens politik innebär stora skattehöjningar för hushåll. För en familj med 2 arbetande vuxna kan det handla om ca 24 000 kronor 2018. 

Gällande sjukvården lämnas mycket att önska. Mer pengar till förlossningsvården kan vara behövligt, men varför ska barnmorskorna betala det hela genom höjd skatt? Höjd skatt på arbete ger inte heller fler medarbetare i vården eller fler skattekronor till sjukvården. Vårdköerna som är de längsta på många år lämnas utan några politiska åtgärder.

Dock välkomnar jag satsningen på Barn- och ungdomspsykiatrin, ansvarig (S)-minister måste ha sett den extremt dåliga tillgängligheten i Västerbotten och förstått att det behövs åtgärder för att hjälpa sina lokala partikamrater. Även om satsningen är ytterst marginell så är det bra att det sker en satsning.

Läkarförbundet riktar också kritik mot regeringens budget där man menar att regeringen gör ett misstag när man inte satsar resurser till primärvården. 

En offensiv satsning på sjukvården i framtiden måste innebära fler människor i arbete och lägre trösklar in på arbetsmarknaden – och då måste det alltid löna sig att arbeta. Annars kommer vi aldrig att kunna möta den demografiska utmaningen sjukvården står inför.

3 kommentarer

  1. Peter

    Skriver igen då eftersom VK inte verkar publicera allas åsikter/frågor.
    Hur får du fram summan 24000kr för två fulltidsarbetande vuxna?

  2. Peter

    Eftersom du inte väljer att publicera min fråga om siffran 24000kr så tar jag för givet att du kommer med osanningar,tråkigt att du ska publicera så den vanliga väljaren ska bli lurad.
    För att komma upp till dessa Summor så verkar du räkna med att du tjänar minst 38000/månad, förmodligen mer än så (55000).
    Sen att flygskatten gör några kronor men som 2-barnsfamilj så blir det max 1 utlandsresa/år,snarare 1 utlandsresa vartannat år.
    Det som verkligen gör något med plånboken är väl de skatter på bilsidan, bilskatten+drivmedel.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej Peter! Uträkningen kommer från riksdagens utredningstjänst där exemplet är en familj med två barn, bil och där båda har jobb (personalvetare och inköpare).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.