Kortare vårdköer och bättre situation för vårdens medarbetare

Idag har vi Moderaterna i landstinget presenterat vårt alternativa budgetförslag. Sjukvården står inför stora utmaningar och landstinget behöver en ny politik och ett nytt politiskt ledarskap för att möta dessa problem.

Vårdköerna har vuxit dramatiskt. I mars 2013 var det 1375 medborgare som väntat mer än 90 dagar, alltså den gräns som finns för vårdgarantin. Nu mars 2017 är det 5162 medborgare som väntar på att få vård. Vårdens medarbetare upplever en allt växande frustration och stress. Känslan av att inte räcka till ökar och allt fler känner att de inte får jobba med det man är utbildad för. Detta syns tydligt i att antalet sjukskrivningar ökar.

Vi fokuserar därför just på tre områden.

Länets invånare behöver nya snabba och lättåtkomliga vägar in i vården, vi måste korta ner de oacceptabelt långa vårdköerna och skapa en rimlig arbetsmiljö för sjukvårdens medarbetare.

Vi föreslår därför 22 miljoner för att minska vårdköerna och öka tillgängligheten till vården, inte minst för barn- och ungdomspsykiatrin. Vi satsar 25 miljoner kronor i en förbättrad arbetsmiljö och fler karriärvägar och utbildningsplatser för alla yrkesgrupper.

Samtidigt som vi vill genomföra en närvårdsreform för att vården ska komma närmare patienterna i Västerbotten, genom satsningar på mobil hemsjukvård, utskrivningssköterskor och ökade resurser på länets hälsocentraler. Totalt tillför Moderaterna över 300 miljoner till vården med sitt budgetförslag. 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.