Hur ska sjukvården finansieras när vi blir allt fler äldre

Sjukvården står inför stora utmaningar med en kostnadsutveckling som är ohållbar och en stor demografisk förändring. Befolkningen i Sverige åldras och allt fler kommer att leva länge med kroniska sjukdomar. Det är dramatiska tal. Enligt den befolkningsprognos som SCB publicerade i maj 2015 kommer antalet personer äldre än 85 år att öka med mer än 90 procent till 2035. Det betyder också att den demografiska försörjningskvoten förändras i negativ riktning. År 2035 kommer 100 personer i förvärvsverksamma åldrar att försörja 85 personer i icke förvärvsverk- samma åldrar. Motsvarande siffra idag är 74 personer. Till det kommer att dagens kostnadsökningstakt inte är långsiktigt hållbar.

Det finns många lösningar som behövs införas i sjukvården för att få till en bättre och mer resurseffektiv sådan. Men för möta demografiförändringen kommer det krävas att vi återgår till arbetslinjen.

Det är egentligen inte så svårt. När fler människor går till jobbet istället för att gå på bidrag tickar pengar in till vårt gemensamma. Samtidigt måste fler människor stimuleras att jobba längre upp i åldrarna. Kontentan är att det måste löna sig mer att gå till jobbet.

6 kommentarer

  1. Micke

    Fastighetsskatt införs igen, ränteavdragen för villa- och bostadsrättsägare tas bort. ROT-avdrag tas bort.

    Skatt på finansiell verksamhet.

    Stor del av problemen lösta.

  2. Peter

    Med skattehöjningar kanske,eller det lär ju inte dagens regering våga göra om man vill sitta kvar i styrande position. Dom pengarna gjorde ni ju av med via Jobbskatteavdraget för några år sedan.
    Sen att jobba längre upp i åldrarna,get real o skaffa ett riktigt jobb själv för fan!
    Som hantverkare o vara med o bygga detta land o tro att kroppen ska vara hel även efter 50-60år o ändå behöva jobba till 80…..Tack!

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Jobbskatteavdraget var en kraftigt bidragande orsak till att fler fick jobb. Totalt ökade skatteintäkterna till den offentliga sektorn under alliansåren.

  3. Helena Skagerlind

    Låt höginkomsttagarna betala sin städning och renoveringar med sina egna pengar ( de har råd), istället för att utnyttja våra gemensamma skattemedel i form av Rut-och rotbidrag så räcker det långt för att våra gamla ska få en bra omsorg. Det går inte att sänka skatterna och tro att vi ändå ska ha en fungerande välfärd.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Rut- och Rotavdraget är enligt flera rapporter en vinstaffär för staten då tidigare svarta jobb blivit vita och genererar mer skattemedel till det offentliga än tidigare. Därmed blir det mindre resurser till dem äldre om man skulle ta bort dessa jobbskapande avdrag. Mvh Nicklas Sandström.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.