Det kommer inte gå att fortsätta och fortsätta höja skatten i landstinget

Landstingets intäkter för finansiering av hälso- och sjukvård består i huvudsak av egna skatteintäkter, från det kommunala utjämningssystemet och statsbidrag. Skatteintäkterna står för den största delen av intäkterna. Vi ser idag en hög kostnadsutveckling i landstingets verksamhet och vi ser en risk att hamna ett läge där kostnadsutvecklingen fortsätter utan kontroll. Lösningen att gång på gång skjuta till nya skattemedel är inte hållbar. Trots upprepade skattehöjningar under 2000-talet får inte majoriteten bukt med dem problem som sägs lösas med att tillskjuta allt mer resurser genom höjd skatt.

Om kostnadsökningarna fortsätter i samma takt som de senaste decennierna, med i genomsnitt 1 procent årligen utöver demografin, kommer skattesatsen för kommuner och landsting att behöva öka med i genomsnitt cirka 13 kronor fram till 2035.

Det är inte praktiskt möjligt. SKL gör bedömningen redan idag att vi börjar närma oss ett tak i det kommunala skattetaket. Höjer vissa kommuner skatten än mer så kommer intäkterna att minska istället för att öka.

Sjukvården måste ställas om för vad som är långsiktigt ekonomiskt hållbart. Hittills har den socialdemokratiska majoriteten i landstinget inte lyckats ställa om någonting. Det fortsätter som vanligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.