Sjuksköterskorna har aldrig varit fler men ändå har vi brist på personal.

Det är tydligt att bristen på framför allt sjuksköterskor påverkar den vård som kan ges till patienterna. Vårdplatser måste stängas eftersom man inte har personal som kan bemanna dem. Framför allt drabbar detta verksamheter som drivs dygnet runt, årets alla dagar. Detta, tillsammans med en allt för hög grad av inhyrd personal, riskerar att bidra till en patientosäker vård. Därför är det extra viktigt är att hälso- och sjukvården fortsätter att utveckla och använda verktyg och metoder för att rätt kompetens finns på rätt plats i rätt tid.

En paradox är dock att de flesta landsting och regioner aldrig haft fler personer anställda. Trots att fler sjuksköterskor utbildas och anställs upplevs det ändå som en brist. Detta innebär att vi måste ändra både på vem som gör vad inom olika välfärdsområden, men också vilka kompetenser som utnyttjas.

5 kommentarer

  1. Kunnig

    Hej,
    Samtidigt har vi tex på NUS biomedicinska analytiker som utför arbetsuppgifter som en undersöterska skulle kunna göra – men är tydligen brist på dom vilket ökar arbetsbördan på biomedicinska analytiker istället – och lite konstigt att gå tre år på universitet för att utföra tex provtagningar som undersöterska kunnat göra om de inte vore ”brist”.

    Att NUS sen vill ersätta biomedicinska analytiker med BILLIGARE arbetskraft för att spara pengar känns som fel väg att gå!

  2. Janne

    Det är ju märkligt att du kan påstå att det är fler anställda, då avdelningar drar ner på patienter utifrån att det är brist på personal!
    Det saknas både sjuksköterskor och undersköterskor, då vi ßer höga pensionsavgångar!
    Men frågan är hur du och ditt parti ska kunna komma med en lösning, då skattesänkningar och privatiseringar ju brukar vara den lösning ni har.
    Men privatiseringar har ju bara mynnat ut i att man skär ner kostnaderna och då på personal som är det som kostar mest!

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Förr i tiden var det ett färre antal läkare och sjuksköterskor på fler patienter. Tittar man på statistiken är vi idag fler sjuksköterskor och läkare än tidigare. Men det stämmer att man samtidigt drar ner på antalet vårdplatser kopplat till att man inte kan bemanna.

      Lösningen är naturligtvis komplex men som jag skriver i blogginlägget skulle vi kunna vinna mycket på att i högre utsträckning låta rätt personal göra rätt arbetsuppgifter.

      Angående privatisering så blir det ju svårt att räkna in det som du gör, då sjukhusvård knappt finns i privat regi i det här landet. Mvh Nicklas Sandström.

      • Therese

        Hur långt tillbaka anser du att förr i tiden var?
        Förr i tiden var medellivslängden längre och vi hade därmed färre äldre men med forskning så vårdas svårt sjuka som förr i tiden hade gått bort, förr i tiden vårdades många av sina anhöriga och förr i tiden fanns även den sk långvården där många patienter hamnade, dessa patienter som idag kanske inte är akut sjuka men som tar upp en plats på någon av våra akutvårdsavdelningar. Jag tror att kompetensen och bemanningen måste höjas först och främst kommunalt då jag upplever att 2/3 avde som anställs som undersköterskor idag ej har rätt utbildning vilket medför en större osäkerhet på det naturliga åldrandet samt att olika situationer som kan uppstå är främmande för personalen och därmed går det ej att ge omvårdnaden i det ordinära boendet samt att inom tex. hemtjänst behövs mer tid hos den enskilde för vem blir inte sänkt i sitt allmäntillstånd av att ha en stressad personal som virvlar runt och utför sysslor som står beskriva i minuter på en mobil?

        • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

          Jag menar naturligtvis inte att det var bättre förr, utan påståendet är såklart lite provokativt men ger perspektiv på att det blivit mycket bättre men inte att det är bra.

          Att kunna rekrytera utbildad personal framöver är en stor utmaning och att det finns en del som skulle kunna bli bättre i äldreomsorgen säger nog ingen emot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.