Färre skador i vården – Allianssatsning gav resultat

I SKL senaste rapport Skador i Vården rapporteras det om att antalet vårdskador minskar. Det är mycket glädjande! Inte minst för alla patienter som slipper allvarliga komplikationer av att ha sökt vård.

Den vanligaste skadan, vårdrelaterade infektioner, har minskat från 5,2 procent av alla vårdtillfällen 2013 till 4,3 procent 2016. Detta innebär att cirka 12 000 patienter färre skadas nu än för fyra år sedan.

Vuxna patienters vårdtillfällen uppgår till knappt 1,4 miljoner per år. Vid cirka 8 procent av de granskade vårdtillfällena drabbades patienter av vårdskador. Det innebär att cirka 110 000 patienter på svenska sjukhus varje år får vårdskador av varierande allvarlighetsgrad. Vårdtiden för dessa är nästan dubbelt så lång som för patienter som inte fått någon skada.

Kostnaden för de närmare 900 000 extra vårddagar som beror på vårdskador beräknas till ungefär 9 miljarder kronor årligen, eller cirka 13-14 procent av den totala kostnaden för sjukhusvård, 65 miljarder. Om Västerbotten skulle ha en procentuell lika stor andel av kostnaderna skulle det motsvara runt 240 miljoner kronor.

Resultaten stämmer väl överens med en nyligen publicerad rapport från OECD där man uppskattar att cirka 15 procent av kostnader för sjukhusvård i OECD länder uppstår på grund av brister i patientsäkerheten.

För Västerbottens del så har antalet vårdskador minskat från 2013 där 10,6 procent fick en vårdskada till 2016 då motsvarande siffra är 6 procent. Sett i pengar skulle uppskattningsvis de onödiga kostnaderna för vårdskador minskat med cirka 100 miljoner kronor. Jag kan slås ibland av hur man ibland inom vården silar mygg och sväljer kameler fokus när det gäller att faktiskt jobba med frågor som får stort genomslag.

Granskningen visar en statistiskt säkerställd minskning av det totala antalet vårdskador mellan år 2013 och 2016. Minskningen skedde framför allt mellan år 2013 och 2015. Jag tror att det är mycket resultatet av tidigare alliansregeringens satsning på patientsäkerhetsmiljarden som visat sig fått effekt. Tyvärr så har den fasats ut.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.