18153552

Regeringen hotar vården i hela Norrland

Vid det senaste sammanträdet med Rikssjukvårdsnämnden diskuterades den fortsatta processen för hur den högspecialiserade vården ska koncentreras. Jag har sedan tidigare haft invändningar emot den föreslagna processen för detta.

Jag menar att med det nuvarande föreslaget hotar detta delar av den högt specialiserade vården vid bland annat Norrlands universitetssjukhus (NUS). Jag tänker framför allt på redan idag små volymer såsom Neurokirurgi för patienterna i Norrland. Det hela leder till ett avancerat plockepinn där oväntade drag kan i sin tur till exempel hota läkarutbildningen för norra Sverige.

Det framkom vid mötet att påståendet om att det skulle gå att rädda 500 räddade liv per år inte stämmer med hur uppdraget är utformat. Till detta är inte heller konsekvenser av ett förändrat och minskat akutuppdrag i nationen medtaget.

Som vald av medborgare i Västerbotten och företrädare för norra regionen för frågor som handlar om rikssjukvård kommer jag att fortsätta att kämpa för att den fortsatta processen inte slår sönder sjukvården i Norrland. Som förslaget nu ska genomföras kommer det att gå väldigt snabbt och det finns ingen tid för eftertanke eller möjlighet att förändra processen. Som folkvald politiker kommer vi ha mycket svårt att ta ansvar för att helheten blir bra för medborgarna.

En kommentar

  1. Svenne

    Kan jag väl aldrig tänka mig, så här säger ju Umeås S hövding H.L .

    - Det är viktigt med en bra dialog med LRF då vi Socialdemokrater jobbar för att stad och landsbygd ska hålla ihop.-

    Och att S säger en sak och inte håller det kan jag väl inte tro ( Ironi)
    De ska ju lösa allt säger de ,det är bara att starta ytterligare en myndighet som utreder . Att det blir nåt verkställt har vi ju inte sett än och tror att S är för förhandlingsförlamade för att gå från ord till handling. Men de har ju en Stadsminister som kan läsa i alla fall, men han kanske skulle lära sig räkna också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>