Politik som inte fungerar

Sedan den nuvarande regeringen 2014 tillträdde och socialdemokraterna fick ansvar för socialdepartementet har vårdköerna ökat lavinartat.
Kömiljarden, den prestationsbaserade ersättningen för landstingen att korta köerna togs bort och nu ser vi konsekvenserna.

I den senaste statistiken från augusti 2017 har 9478 västerbottningar väntat längre än 90 dagar på vård och behandling vilket är gränsen för vårdgarantin. Det är en försämring med närmare 30 procent. Detta är en oacceptabel utveckling och västerbottningen förtjänar bättre.

De skriver att till skillnad från de borgerliga regeringsåren så håller politiken ihop, såväl nationellt som regionalt. Inget kan vara mer fel.
Vi ser ökande klyftor på arbetsmarknaden mellan de som har ett jobb och de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Vi ser ökade vårdköer och höga stafettkostnader för att bemanna specialistvården, hälsocentraler och sjukstugor med läkare och sjuksköterskor.

Det är bra med mer pengar till verksamheterna. Men för att vända den nedåtgående trenden med ständiga underskott i verksamheten behövs effektivare åtgärder. De förslag som presenteras är på inget sätt nya. Vi har svårt att se att dessa miljoner skulle lösa problemet med långa vårdköer, höga sjukskrivningstal och personalbrist den här gången heller. Problemet är djupare rotat än så.

Grundproblemet är avsaknad av politisk förändringskraft för att utveckla och förbättra sjukvården. Ett politiskt maktinnehav i närmare 40 år har skapat en trötthet, avsaknad av idéer och vilja att pröva nya lösningar.

För att möta de utmaningar sjukvården står inför måste vi ha bättre fungerande vårdkedjor samtidigt som vi tar ett krafttag kring personalförsörjning och stärkt primärvård.
Vi vill se en personcentrerad vård där vården organiseras runt patientens unika behov med vårdkedjor som håller ihop för att undvika dyra lösningar till en sämre kvalité för patienten. Ett ständigt arbete måste pågå med att minska vårdskador samt minimera kvalitetsbrister.

Det behövs en ny politik och ett nytt politiskt ledarskap för framtidens hälso- och sjukvård som tar ansvar för ekonomi och vårdens framtida utveckling och utmaningar. Tillsammans söker Alliansen mandatet att ta över ansvaret för sjukvården i länet.

Nicklas Sandström (M)
oppositionslandstingsråd
Ewa-May Karlsson (C)
landstingsgruppledare
Marianne Normark (FP)
landstingsgruppledare
Birgitta Nordvall (KD)
landstingsgruppledare

3 kommentarer

  1. Anders

    Ja du Nicklas.

    Sverige är inte stort, Moderaterna i Stockholm har provat ditt sätt att driva landsting och sjukvård, tycker du att det gick bra, eller är du stolt över hur det blev där, tänker givetvis på förlossningsvården där.
    För att inte tala om Karolinska skrytbygget, där slutsumman blev x10.
    Det är Moderat politik.

    Anders

  2. Michael Rönnlund

    Privata sjukförsäkringar urholkar den offentliga sjukvården. Både dess ekonomi och köer negativt. Det är inte behovet som styr utan om man har råd med en privat sjukförsäkring.

    Det finns ett begränsat utbud av sjukvårdsresurser: vårdcentraler, sjukhus, ­läkare, sjuksköterskor med mera. Om en läkare behandlar en försäkringspatient betyder det per definition att hen inte behandlar en offentligt finansierad patient, något som läkaren kunde ha gjort i det ögonblicket.

    Vilket i praktiken betyder att den med sjukförsäkring tar platsen i kön för den som inte har sjukförsäkring. Man går före i kön.

    Det är också därför ni moderater försvarar privata alternativ med sk ”olika” köer när det egentligen handlar om samma kö.

    Privata sjukvårdsförsäkringar inte så privata som begreppet antyder. Vanligtvis är förmåner som erhålls via arbetsgivaren skattepliktiga, men privata sjukvårdsförsäkringar är fria från förmånsbeskattning. Vilket i praktiken betyder att det offentliga medfinansierar försäkringarna genom uteblivna skatteintäkter.

    De med privata sjukvårdsförsäkringar går före i kön och den offentliga medfinansierar försäkringarna genom uteblivna skatteintäkter.

    Jag tycker du ska sätta dig in i ämnet privata sjukvårdsförsäkringar och vilken effekt det har på kösystemet och förstå vilken gräddfil det innebär.

    Du har gått på myten att det är separata köer och att den ena privata snabb filen inte påverkar negativt den trögare offentliga kön.

    Finns bra beskrivet i denna artikel från SVD –

    https://www.svd.se/forskare-privat-forsakring-urholkar-varden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.