Alliansen extremt kritisk till politiskt besked om när medborgarna ska få snabbare vård

Ansvarigt landstingsråd för sjukvården i länet uttalar sig under dagen om att det kommer att ta minst fyra år innan man når genomsnitt för övriga landet. Nu likt de senaste sju åren har Västerbotten innehaft bottenplacering när det gäller att vänta länge på vård.

Denna utfästelse får allianspartierna att starkt kritisera den styrande politiska majoriteten. Minst fyra år är orimligt menar de. De påminner även om att i valrörelsen lovade socialdemokraterna annorlunda. Då skulle ingen behöva vänta längre än fyra veckor för att få sin cancerbehandling. Detta löfte klarar de inte att hålla. Situationen har kraftigt försämrats och särskilt inom urologi och kirurgi för huvud- och halscancer. Nu kräver alliansen besked om det svikna vallöftet.

De menar samtidigt att med ett nytt ledarskap efter nästa val skulle kötiderna för vård kortas rejält.

Interpellationen i sin helhet:

När blir vallöftet om ingen ska vänta längre än fyra veckor för cancerbehandling verklighet?

Socialdemokraterna gick till val med ett vallöfte om att ingen cancerpatient ska behöva vänta längre än fyra veckor på en behandling efter remiss.  Två miljarder från staten för perioden 2015-2018 skulle säkerställa detta vallöfte i alla landsting.

Vid en genomgång av aktuella kötider går det att konstatera att många patienter behöver vänta betydligt längre än fyra veckor på behandling. För den maximala väntetiden (60 dagar) enligt standardiserade vårdförlopp (SVF) inom högrisk prostatacancer får 39 % av patienterna inte behandling inom 60 dagar i Västerbotten. Inom den maximala ledtiden (30 dagar) enligt SVF för huvud- och halscancer kirurgi får 62 % inte behandling i Västerbotten.

Det går efter en enkel genomgång av statistiken , att konstatera, att man är långt ifrån vallöftet om att ingen cancerpatient ska behöva vänta längre än fyra veckor på behandling.

Allians för Västerbotten vill utifrån ovanstående ställa följande fråga till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S):

 

1.                   När kommer vallöftet om att ingen ska vänta längre än fyra veckor för att få sin cancerbehandling bli verklighet i Västerbottens läns landsting?

2.                   Är majoriteten nöjda med väntetiderna för cancervården?

 

 

Allians för Västerbotten

Nicklas Sandström (M)                              Ewa-May Karlsson (C)

Oppositionslandstingsråd                           Gruppledare

 

Marianne Normark (L)                              Birgitta Nordvall (KD)

Gruppledare                                               Gruppledare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.