18153552

Psykiskt sjuka måste få vård i tid


En ny rapport från
 Socialstyrelsen visar att den psykiska ohälsan bland barn och unga vuxna ökar. I ett land där ekonomin går på högvarv och där vården håller en hög kvalitet, är det oacceptabelt att unga och deras familjer möts av långa väntetider för att få ta del av den.

Tyvärr har vårdköerna fördubblats under denna regering och att man kan få vänta i månader för att komma i kontakt med psykiatrin.


Västerbottens läns landsting
 når under hela 2017 siffror som är allt annat än positiva. Vi ligger i botten i landet under de flesta av månaderna.

Omkring 10 procent av flickor, pojkar och unga män har någon form av psykisk ohälsa, enligt Socialstyrelsens nationella hälso- och dataregister 2016. Motsvarande siffra för unga kvinnor är 15 procent.

Förra året slog även Barnens rätt i samhället (Bris) larm om att psykisk ohälsa ökar bland barn och unga. 39 procent av deras samtal berör numer psykisk ohälsa, ångest, uppgivenhet, oro, ensamhet, självdestruktivitet och självmordstankar.

Den här utvecklingen behöver brytas – i tid. Regeringen pratar gärna vitt och brett om välfärd men tillåter samtidigt vårdköerna att växa i brinnande högkonjunktur. Svensk sjukvård, som håller mycket hög kvalitet, behöver vara tillgänglig för dem som behöver den allra mest.

I Moderaternas budget nationellt för 2018 gör vi tydliga prioriteringar för att stärka vården.

Vi satsar tre miljarder kronor för att halvera köerna till sjukvården och psykiatrin och vi gör även en satsning för att stärka primärvården. 500 miljoner kronor avsätts till förebyggande insatser inom psykisk ohälsa.

Under budgetperioden satsar Moderaterna sammantaget mer pengar på sjukvård än regeringen.

I vårt Sverige ska unga som mår dåligt snabbt få hjälp så att de kan komma vidare i livet. Det kräver prioriteringar. Våra satsningar på sjukvården och på psykisk ohälsa möjliggörs av att vi, till skillnad från regeringen, prioriterar med skattepengarna.

Till exempel prioriterar vi annorlunda än regeringen när det gäller ineffektiva byggsubventioner och arbetsmarknadsåtgärder.

Den frustration och vanmakt som finns hos de föräldrar som tvingas se sina barn må psykiskt dåligt dag in och dag ut, utan att möjlighet för diagnos eller hjälp ges, är svår att föreställa sig.

Kärnan i Moderaternas politik är att de som kan jobba ska vara med och bidra till det gemensamma. Då kan vi vara ett starkt land som kan ta hand om och skydda det vi håller kärt.

Inget kan vara viktigare än att våra barn och unga får hjälp och stöd att må bra och kliva in i vuxenlivet med hälsan i behåll.

Lena Riedl (M)
ledamot i landstingsfullmäktige

En kommentar

 1. Peter

  Hej!
  Det låter bra det ni skriver men saken är ju den att den öppen vård som folk ska kunna vända sig till som ska kunna fånga upp folk i tid inte fungerar då det är näst intill omöjligt att få träffa någon som kan hjälpa en och oftast så är dom telefontider som finns när någon vill komma i kontakt med den här typen av vård väldigt begränsade.
  Söker man vård vid flera olika tillfällen så ska man inte varje gång bara bli hemskickad med en påse sömntabletter.

  Bara att få träffa en Arbetsterapeut som du kan prata med så får du vänta typ ett halv år!
  Det bemötandet som patienten oftast får är inte bra och att då upprätta en gemensam vårdplan som lagen kräver fungerar inte alltid då det sällan finns tid till det utan görs oftast i efterhand samt att allt för många som inte ska jobba med andra människor får jobb hos psykiatrin och som utrustas med för mycket makt vilket får konsekvenser!

  Jag måste också säga att journalföringen oftast är riktigt dålig då en skötare eller läkare som knappt träffat patienten bara gissar sig fram vad han eller hon tror vilket försämrar patientens möjlighet att få en bra kvalitet på sin vård minskar ytterligare då ingenting sker i samråd med patienten som det ska vara samma sak är att en journal inte får vara för luddigt skriven utan det ska vara både sakligt och tydligt skrivet så att det inte ska uppstå en massa missförstånd vilket kan leda till att samma person kan få fel typ utav vård nästa gång han eller hon söker hjälp!

  Det är faktiskt ingen skillnad på om det är en Socialdemokratisk regering som har styrt eller om det varit en blå borgerlig regering den psykiatriska vården har fungerat lika dåligt ändå och jag tror faktiskt inte att det skulle göra så mycket skillnad om dom hade fått en större budget utan jag är väldigt säker på att problemet är att psykiatrin måste reformeras i grunden för att det ska ge någon effekt där vården ska fungera mycket mer långsiktigt i framtiden där mer fokus i stället borde läggas på patienten i stället för att köra över både patienten samt dennes anhöriga som sällan får veta någonting.

  Tyvär så handlar sån här typ av vård idag bara om förvaring där man ger patienten en massa lugnande medel som han eller hon i slutändan blir beroende utav tills eventuell utskrivning sker och oftast så sker det sällan någon riktig uppföljning!

  Den här typen av vård är inte heller på något sätt baserad på någon typ av vetenskap och en stor anledning till att det blivit så vanligt med psykisk ohälsa idag det är att vårat samhället har blivit mycket stressigare att leva i då det ställs helt andra krav än förut.

  Själv så har jag en hel del historik av sömnproblem i flera år under olika tillfällen som orsakas av problem med stress så jag vet vad jag talar om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>