En landstingsekonomi i fritt fall

Idag hanterar landstingsstyrelsen den ekonomiska rapporten för de fyra första månaderna. Något med önskvärd tydlighet framgår är att ekonomin är i fritt fall och den politiska ledningen står helt handfallna inför det faktumet.

Delårsrapporten påvisar att ekonomin för landstinget är i fritt fall. Västerbottens läns landsting redovisar per april ett negativt resultat på 188 miljoner kronor vilket innebär ett underskott mot budget på 136 miljoner kronor. Verksamhetens nettokostnader visar ett underskott mot budget på 163 miljoner efter april månad. Störst underskott har Hälso- och sjukvårdsnämnden som gör ett underskott på 111 miljoner. Till det har vi rekordlånga vårdköer.

 

Från Alliansen är var vi mycket kritiska till det svaga politiska ledarskapet som ytterst är ansvarig för situationen. Vi valde att framhålla våra synpunkter i följande yttrande:

 

Särskilt yttrande 

 

Landstingsstyrelse 2018-06-07

 

Delårsrapport per april 2018

 

Delårsrapporten speglar hur landstingets verksamhet och ekonomi har utvecklats under de fyra första månaden 2018 i förhållande till fastställd budget och landstingsplan.

 

Allians för Västerbotten vill även detta år framhålla de insatser som personalen gjorde under den här perioden. Personalens insatser har under perioden varit mycket goda utifrån de förutsättningar som funnits vilket leder fram till de medicinska resultat som vi som länsbor kan vara mycket stolta över.

 

Delårsrapporten påvisar att ekonomin för landstinget är i fritt fall. Västerbottens läns landsting redovisar per april ett negativt resultat på 188 miljoner kronor vilket innebär ett underskott mot budget på 136 miljoner kronor. Verksamhetens nettokostnader visar ett underskott mot budget på 163 miljoner efter april månad. Störst underskott har Hälso- och sjukvårdsnämnden som gör ett underskott på 111 miljoner.

 

Prognosen för 2018 avseende verksamhetens nettokostnader bedöms till ett underskott mot budget på 300 miljoner kronor. Prognosen förutsätter att planerade åtgärdsplaner genomförs samt att de ytterligare åtgärder som beslutats om under maj månad ger en ytterligare minskning på två procent.

 

Den mycket höga nettokostnadsutveckling som präglade andra halvåret 2017 har fortsatt även nu under 2018. Per april var nettokostnadsutvecklingen för hela koncernen på 9,0 procent. Jämfört med grannlänen så har Västerbotten allra högst nettokostnadsutveckling.  Alliansen är mycket oroad över den här utvecklingen som genast måste brytas för att inte skjuta allt för stora problem framför sig.

 

Det är djupt oroande att verksamheterna år efter år går med underskott och kostnadsutvecklingen är i dagsläget ohållbar. Det framgår tydligt att det som räddar det ekonomiska resultatet är finansnettot genom omplaceringar av aktieportföljen.

 

Det måste vara så att verksamheten ska vara långsiktigt ekonomiskt hållbar och önskvärt vore att eventuellt finansnetto ska kunna placeras för investeringar och bättre tider, inte täcka upp verksamhetens underskott.

 

Precis som årsredovisningen framhåller har tillgängligheten blivit sämre än under föregående år. Ett genomsnitt på 84 procent av patienterna fick sitt besök hos läkare i primärvården inom sju dagar. För fyra år sedan var siffran 90 procent. Andel personer som väntar på första läkarbesök inom den specialiserade vården inom vårdgarantin i april uppfylls till endast 79 procent. Andel personer som väntar på operation/åtgärd inom den specialiserade vården inom vårdgarantin ligger ännu lägre på 60 %, vilket också är mycket kraftig försämring jämfört med förra året då andelen låg på 66 procent.

 

Kostnader för köp av personaltjänster är, främst så kallade stafettläkare fortfarande allt för höga. Det har skett ett trendbrott på ökningen men den totala kostnaden måste ned.

 

Årsredovisningen visar att för att vi ska få en trygg och skattefinansierad vård, behövs en politik med mer pengar till sjukvården. I det mycket besvärliga ekonomiska läget som sjukvården befinner sig i krävs en ansvarsfull politik som prioriterar sjukvård framför annan verksamhet och där alla får den vård de behöver och har rätt till. Därför är vi fortsatt starkt emot försöket med arbetstidsförkortning, som både är dyrt och ineffektivt. Landstingets kärnverksamhet – sjukvård – måste prioriteras högre och annat behöver stå tillbaka.

 

Den färdriktning som Alliansen står för hade lett till en positivare utveckling för såväl befolkningen i Västerbotten som för landstingets personal samt för att få en ekonomi i balans.

 

Allians för Västerbotten

 

Nicklas Sandström (M)

Oppositionslandstingsråd

 

Marianne Normark (L)

Gruppledare

 

Ewa-May Karlsson (C)

Gruppledare

 

Birgitta Nordvall (KD)

Gruppledare

6 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Ett litet steg på vägen mot bättre ekonomi (och kortare köer) kan vara att sluta med gratis vård åt papperslösa.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej Ulf!

      Frågan om huruvida personer som vistas här illegalt ändå ska erbjudas svensk sjukvård och skola är komplex. Ett land kan i längden inte sända dubbla signaler till dem som stannar kvar illegalt, eller tillåta att barn ärver sina föräldrars illegala tillvaro i Sverige. Men barn kan inte heller hållas ansvariga för sina föräldrars agerande. Moderaterna anser att reglerna för rätt till sjukvård för människor som vistas här illegalt bör återgå till det som gällde före 2013, när rättigheterna utökades. Det innebär att regioner och landsting endast ska erbjuda akut (omedelbar) vård och behandling till vuxna som vistas här illegalt. Barn som saknar rätt att vistas här måste dock fortsatt ha rätt till sjukvård som andra barn. Den principen bygger på att det inte vore rimligt att barn blir utan sjukvård på grund av föräldrarnas agerande.

    • Oberoende Politisk Bedömare

      Ulf Parde (som tidigare också alltid skrev M efter ditt namn. Varför har du slutat med det?), vi kan också sluta med att ge pensionärer vård. Det skulle också spara massa pengar.

      Att du som Moderat Ulf Parde(M), vill bestraffa barn är inget annat är direkt pinsamt. Tyvärr verkar du ha stora delar av ert parti bakom dig i den frågan..

      Att alla barn självklart ska ha rätt till vård utan urskillning är en självklarhet för 6 av landets 8 riksdagspartier! Endast de två partier längst högerut i tvåklöver-högern är emot detta!

      Pinsamt Moderaterna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.