Trygg akutvård i hela länet

För att skapa en trygg och jämlik vård i hela länet och framförallt i de glest bebodda delarna av länet är ambulanser ett absolut krav. Långa avstånd till lasaretten vid akuta sjukdomsfall, olyckor och förlossningar kräver att det finns ambulans i alla länets inlandskommuner. Ambulansen i Åsele ska därför återbesättas. Även i mellanbygden i Robertsfors kommun och i Skellefteå måste ambulansverksamheten förstärkas. Störst kapacitetsproblem har trots allt Umeå. För att avlasta ambulanserna i Umeå och Skellefteå vill vi även göra ett försök med ambulerande husläkare.

 

Överbeläggningar, utlokaliserade patienter och samverkan mellan sjukvården och kommunerna

Under de senaste två åren har sjukhusen i Sverige i genomsnitt per dygn haft fyra överbeläggningar och utlokaliserade patienter per 100 vårdplatser. En bidragande orsak till detta är det stora antalet utskrivningsklara patienter som blir kvar på sjukhusen på grund av brister i samordningen mellan kommunerna och landstingen/regionerna Vårdtiden på sjukhus och därmed behovet av vårdplatser påverkas av andra faktorer, t ex det ökade antalet äldre.

 

Vi moderater ser utmaningarna med vårdplatsproblematiken men vi ser också ett stort behov av att utveckla våra tre akutsjukhus i länet och primärvården. Vi behöver tillsammans se till att varje invånare i Västerbotten kan garanteras en god vård och omsorg oavsett vart patienten bor.

 

 

2 kommentarer

  1. Niklas R

    Vilket ni ska finansiera med sänkta skatter (mindre resurser till välfärden), låter ju fantastiskt logiskt..

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Huvuddelen av finansieringen sker genom besparingar i bidragen och ett bidragstak. Vi väljer att prioritera välfärden för bidrag till de som inte jobbar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.