Dags att sluta skjuta stora problem inom landstinget framför sig!

Debattartikel från Alliansen

Prognosen för hur året ska sluta ser mycket dyster ut – med ett rekordstort underskott i sjukvården på närmare 400-500 miljoner kronor. Grundproblemet är majoritetens avsaknad av politisk förändringskraft för att utveckla och förbättra sjukvården. Västerbotten skulle mer än någonsin behöva en nytänkande allians vid styret.

lliansen som helhet går starkt framåt och den styrande majoriteten backar kraftigt i höstens val. Tyvärr räckte det inte till ett maktskifte i Västerbotten den här gången. Nu är Västerbotten det enda länet i landet med en fortsatt traditionellt rödgrönt styre.

Från Alliansen gläds vi över vårt samlade större förtroende. Med ett större förtroende kommer även större förväntningar att granska, pröva och utmana den sittande majoriteten.

Vi har en samlad vilja att axla ansvaret att ta över styret antingen under eller till nästa mandatperiod.

Sjukvården har i dag kort- och långsiktiga problem. Såväl de genuina strukturella problemen som inte tagits tag i och kortsiktiga problem som har fördjupats under den senaste mandatperioden med de rödgröna i styret.

Tyvärr är det tydligt att styrning och ledning av sjukvården i länet fortsätter i samma nedkörda hjulspår. Det är en trött politisk majoritet som har en total avsaknad på egna politiska reformer för att möta de problem som finns för sjukvården i länet.

Det visar om inte annat det förslag till regionplan som regionfullmäktige nu ska ta ställning till. Det är en plan kliniskt befriad från politiska reformer för att kunna möta framtiden.

Trots goda medicinska resultat får allt för många vänta allt för länge på att få vård. Ekonomin är i fritt fall där goda år på börsen räddar ekonomin på kort sikt. Dessutom saknar sjukvården många nyckelkompetensen för att hålla vårdplatser.

De akuta kortsiktiga problemen är växande vårdköer och en skenande ekonomi. Där har Alliansen presenterat konkreta lösningar lokalt, bland annat en ny ekonomisk styrmodell.

Mer av besluten ska fattas av de närmaste cheferna, mer självstyre för sjukhusen, fler vårdval – såväl som satsningar på primärvården som på sjukhusen samt på våra medarbetares arbetsmiljö.

Nationellt finns förslag som en utvecklad och resursmässigt förstärkt kömiljard och en primärvårdsreform.

Sjukvården behöver även långsiktiga lösningar på en rad områden. Primärvården är kraftigt eftersatt uppdragsmässigt men kanske främst ekonomiskt. Den måste reformeras för att kunna bära det uppdrag vi vill att den ska ha. Primärvårdens bristande kapacitet skapar problem genom hela sjukvårdssystemet.

Utöver växande köer innebär det även att patienter skickas runt i vården och tvingas upprepa sin sjukdomshistoria gång på gång. Äldre och multisjuka patienter drabbas hårdast när vården inte hänger ihop som en helhet.

Internationell forskning visar att det finns ett direkt samband mellan å ena sidan en nära primärvård med god tillgänglighet, med en stabil kontinuitet mellan en fast läkare och patienten, och å andra sidan färre besök i akutsjukvården. En stärkt primärvård löser självfallet inte alla andra problem i vården men det skulle definitivt bidra till att förbättra situationen.

Kompetensförsörjning är kanske den svåraste nöten att knäcka med stora pensionsavgångar. Ett större behov av sjukvård och en allt större specialisering av sjukvården som gör att enskilda personer kan vara skillnaden mellan att kunna erbjuda en viss vård eller inte på våra sjukhus.

Vi ser en begynnande kris vid Lycksele lasarett där vi redan nu vet att det är oerhört skört för till exempel BB. I Skellefteå har stängningen av öron-näsa-hals mottagningen samt en stor distriktsläkarbrist skapat försämringar för medborgarna med allt sämre tillgänglighet.

På många håll i länet finns stora problem med att få kontakt med såväl primärvård som tandvård. Vi ser ständigt växande förväntningar från medborgare och ett missnöje som växer när landstinget i dag inte klarar av att möta dessa förväntningar med begränsade resurser.

Allt detta är problem som måste tas tag i under denna mandatperiod nationellt som lokalt. Grundproblemet är att vi står illa rustad att lösa dessa problem i Västerbotten på grund av majoritetens avsaknad av politisk förändringskraft för att utveckla och förbättra sjukvården. Prognosen för hur året ska sluta ser mycket mörk ut – med ett rekordstort underskott i sjukvården på närmare 400-500 miljoner kronor.

Ett socialdemokratiskt maktinnehav i närmare 40 år har skapat en trötthet, en avsaknad av idéer och brist på vilja att pröva nya lösningar. Västerbotten skulle mer än någonsin behöva en nytänkande allians vid styret.

Nicklas Sandström 
oppositionslandstingsråd för Moderaterna
Ewa-May Karlsson 
gruppledare för Centerpartiet
Carin Hasslow 
gruppledare för Liberalerna
Hans-Inge Smetana 
gruppledare för Kristdemokraterna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.