Att BUP är näst sämst i landet duger inte

I en relativt ny undersökning visar på hur många patientbesök som görs inom Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) per helårsarbeterare. Det är tyvärr en oroande statistik. Västerbotten med bara 218 besök per helårsarbetare placerar sig på näst sämsta placeringen i landet. Flest gör Gotland med 512 besök per helårsarbetare. Det får även genomslag i kötider där Västerbotten har bland de längsta i landet.

 

Att BUP länge haft stora problem med tillgänglighet för unga människor som ofta är i akut behov av hjälp är sedan länge känt. Trots att Socialdemokraterna, i flera mandatperioder lovat och lovat att situationen på BUP minsann är under kontroll och ska lösa sig, händer det inget.

Några förslag Moderaterna drivit är att Västerbotten bör inför vårdval inom BUP likt Kronoberg. Det gör att du som familj själv får välja var du ska söka hjälp. Till det tillför vi riktade nationella pengar för att minska köer och möjliggöra satsningar på barn- och ungdomspsykiatrin. Utöver det behöver vi minska på byråkrati och krångel så att personalen på BUP får bättre förutsättningar att kunna göra sitt jobb. Från moderaterna kräver vi att Socialdemokraterna tar ansvar för att komma till rätta med situationen så att de barn och unga som behöver den professionella hjälp som finns på BUP får den.

 

Nicklas Sandström
Regionråd i opposition (M)

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.