Sjukvårdens ekonomi är i fritt fall – utvecklingen måste vändas

I dagarna kom Moderaternas förslag till budgetmotion vilket föreslår mer pengar till sjukvården än regeringen med stödpartier. Det är en viktig signal om att vi prioriterar välfärdens framför friår och bidrag. Dessa resurser hade varit välbehövliga för Västerbottens del. Regionens ekonomi är i fortsatt fritt fall. Just nu pekar prognosen på ett underskott på över en halv miljard. Vårdköerna är dessutom bland de längsta i landet. Det är en ohållbar situation och utvecklingen måste vändas. Effekterna av ett långvarigt Socialdemokratiskt styre i Västerbotten och i riket börjar bli allt mer kännbart.

Kärnuppdraget måste värnas och det som inte är sjukvård som till exempel onödig administration och byråkrati behöver minskas ned. Tyvärr kommer det även nu innebära att personalstyrkan behöver minskas. Några andra förslag är behovet av förbättrade och mer sammanhållna vårdkedjor så att patienter slipper skickas runt i systemet till höga kostnader och stort lidande för den enskilde. Vården inom regionen och mot kommunerna behöver bli sömlös. Vi vill också stärka primärvården och införa en fast läkarkontakt med tillhörande vårdteam.

Arbetsmiljön måste förbättras så regionen på allvar kan bli en attraktiv arbetsgivare. Karriärvägarna är få för och behöver bli fler. Ledarskapet måste stärkas och fortbildning behöver vara en självklarhet i det livslånga lärandet. Vårdköerna är för långa och behöver kortas så att regionen får ta del av de nationella kömiljardspengarna. Vi föreslår även en ny ekonomisk styrmodell där fler av besluten ska fattas av de närmsta cheferna, mer självstyre för sjukhusen, fler vårdval, såväl som satsningar på primärvården som på sjukhusen samt på våra medarbetares arbetsmiljö.

Att det blivit så här är framför allt effekterna av ett långvarigt socialdemokratiskt styre som skjutit problemen framför sig. 

 

Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.