Digitala vårdmöten bidrar till bättre och mer tillgänglig vård

I en artikel på VK (16/1) beskylls den digitala vårdmötena (nätläkare) som en orsak till underskottet i Region Västerbotten. Jag delar inte den bilden. Förvisso har Region Västerbotten en kostnad för dessa vårdbesök på strax över 5 miljoner kronor. Det ska sättas i jämförelse med det samlade underskottet som är närmare 500 miljoner kronor. Många av de som sökt denna vård skulle ändå Region Västerbotten haft kostnader för genom besök i primärvård, primärvårdsjour eller akutmottagningen.

 

Vän av ordning måste snarare ställa sig frågan varför dessa tjänster nyttjas. Ett av skälen är Västerbottens vårdköer och svårigheter att komma i kontakt med vården. Ett annat helt givet skäl är smidigheten att konsultera vården genom sin egen soffa på bara några minuter än att ägna en halv dag på sin hälsocentral.

 

I en nyligen gjord forskningsstudie konstateras att personer som kontaktat läkare digitalt har i majoriteten av fallen (90%) inte kontaktat annan vård. Endast 3,6 % har efter det digitala vårdmötet med läkare registrerat fysiskt besök i primärvården inom de kommande 7 dygnen. Detta talar för att för den typ av vårdbehov som digitala läkartjänster innebär, möter individens behov och inte leder till fysiskt besök i primärvård

 

En ännu mindre del av digitala läkarmöten efterföljs av besök på jour- eller akutmottagning. Detta talar för att de orsaker som hanteras vid dessa primärt är av mindre allvarlig karaktär även om de för personen ändå är hälsorelaterade problem som är viktiga och värdefullt att så effektivt och enkelt som möjligt lösa med hjälp av läkare.

 

Det är långt ifrån några enstaka diagnoser som hanteras utan uppemot 1400 olika diagnoser sökte patienter vård för via digitala vårdbesök.

 

Jag kan avslutningsvis konstatera att det blir lite av hyckleri när man säger att man är emot privata digitala vårdbesök men samtidigt utvecklar man egna lösningar. Istället borde regionen välkomna dessa tjänster och överväga om det inte hade varit bättre att upphandla tjänsten istället.

 

 

2 kommentarer

  1. Bertil Wallgren

    Varför kan inte regionens jour- eller vård-centraler organisera även den här verksamheten?
    Kan vilken skojare som helst etablera sig som ”digital-läkare”? Hur kollas all medicin-förskrivning? Antibiotika?

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej!

      Den kapaciteten finns inte och många kontakter kan tas digitalt istället. Följsamheten till antibiotikaförskrivning följs noggrant och de digitala aktörerna sköter sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.