Tack alla 885!

Av , , 3 kommentarer 5

Nu är rösterna räknade och vi inväntar protokollet, men tyvärr så räckte inte personkryssen som jag fick hela vägen. 885 personer är ni som har kryssat mig och jag är otroligt tacksam och glad för ert stöd.

För att flyttas upp på listan hade det krävts 8 procent eller 980 röster. Miljöpartiet gick framåt i Västerbotten och fick 12 246 röster, 2 702 fler röster än 2006.

De senaste dagarna har varit fyllda av spänd förväntan och det har värmt otroligt mycket att ni är så många som har ringt, smsat och hört av er via Facebook!

 

3 kommentarer
Etiketter: , , ,

Äntligen valdag!

Av , , 1 kommentar 5

Efter flera månaders valkampanj är det äntligen valdag.

Idag står jag och min fru Elaine vid Sävars vallokaler och delar ut valsedlar. Runt om i Sverige gör andra miljöpartister detsamma och inväntar kvällens valresultat som ser ut att bli det bästa någonsin för vårt parti.

Miljöpartiet har vuxit enormt de senaste åren, i medlemsantal, men också i opinionsmätningarna. Fler och fler inser att den gröna politiken är framtiden. Den gröna ideologin har en helhetssyn som är nödvändig om vi ska kunna utveckla vårt samhälle till att bli hållbart. Inte bara när det gäller klimatet och miljön, utan också hur vi tar hand om varandra, våra barn och deras barn.
 

Valkampanjen har varit rolig, jag har fått så mycket stöd från er alla. Det betyder otroligt mycket när ni hör av er, med hurrarop, med frågor, med kritik och funderingar. Jag hoppas mina svar har gett er det ni behöver för att lägga er röst på mig och på Miljöpartiet.
 
För mig fortsätter valrörelsen till torsdagkväll, då vi får resultatet för personkryssen. Det blir spännande och nervösa dagar. Oavsett utgång så vill jag tacka er alla för allt ni gett!

1 kommentar
Etiketter: , , , ,

Om du fortfarande tvekar

Av , , 1 kommentar 2

Maria, Mona och Lars gjorde strålande insatser i gårdens debatt. Om du fortfarande tvekar på var du ska lägga din röst, titta på Marias slutanförande.

 

I valet och kvalet

Av , , Bli först att kommentera 2

Många har hört av sig de sista dagarna – för att uttrycka sitt stöd, för att ställa frågor och för att berätta att de redan valt mig. Tack!

 Om du inte redan kryssat och lämnat in din röst, hör gärna av dig om du har frågor. Jag finns i valstugan i Umeå under dagen om du vill ses. Funderar du fortfarande på om Miljöpartiet är rätt för dig, titta på min sida på mp.se och klicka dig vidare för att att se det arbete vi har gjort och det vi kommer att göra.
 

Gårdagens partiledardebatt gjorde det tydligt. Det är den rödgröna regeringen, som på ett ansvarsfullt sätt, kan regera och leda Sverige in i framtiden. På rodgron.se kan du läsa mer om våra överenskommelser. Jag är stolt över partiets utveckling och samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Vi har redan nu visat att vi kan överbrygga våra olikheter och nå kompromisser, även i svåra frågor.

Om du tröttnat på Alliansens politik, där människan får stå tillbaka för ekonomisk tillväxt, så lägg din röst på Miljöpartiet. Och om du vill att Västerbotten har en miljöpartistisk riksdagsledamot, med erfarenhet och kunskap, som prioriterar de sociala frågorna, välj mig.

 

Sänkta skatter en kortsiktig lösning

Av , , 2 kommentarer 4

Ikväll är det dags för partiledardebatt och jag ser fram emot att höra Maria, Mona och Lars prata rödgrön politik som synliggör att Alliansens prat om mer arbete genom sänkta skatter bara är en ytlig och kortsiktig lösning på den framtidsutmaning vi står inför.
 
Vi måste stoppa Alliansen från att fortsätta urholka vårt välfärdssystem – ett system som har gjort oss världsberömt, som har tagit årtionden att bygga upp. Men den skada som skulle ske med fyra år till av Allianspolitik skulle vara svår att göra ogjord.
 
Jag vill inte vakna den 20 september och behöva råda mina nära och kära att skaffa privat vårdförsäkring, pensionsförsäkring och se om sitt hus – för att samhället kommer sluta göra det. Jag vill inte leva i ett samhälle där vi inte bryr oss om varandra för att vi är fullt upptagna med att överleva själva. Allt det som vi ser som självklart i vårt välfärdssystem kommer försvinna om detta fortsätter.

Rösta rödgrönt, rösta på Miljöpartiet och rösta på mig!

Lyssna till Stellans tal

Av , , Bli först att kommentera 4

I söndags besökte jag Stockholm och de rödgrönas dag i Kungsträdgården. Förutom våra partiledare och härlig musik talade skådespelaren Stellan Skarsgård. Ett fantastiskt tal om privatiseringar, utförsäljning av allmännyttan och baksidan av konkurrenskraft.

Se filmen innan du går och röstar!

 

Tjänstemomsen ska sänkas

Av , , Bli först att kommentera 2


I morse skrev jag om att Sverige måste bli ett framgångsland när det gäller industrisektorn. Vi behöver också skapa goda förutsättningar för tjänstesektorn och därför föreslår vi sänkt moms på tjänster.

Om vi gör det billigare att köpa tjänster möjliggör vi också för att underlätta vardagen för oss alla. Det kan inte fortsätta vara dyrare att laga det man redan köpt, jämfört med att köpa nytt. En allt ökande materiell konsumtion är inte hållbart, ökat tjänstekonsumtion är klimatvänligt och skapar fler jobbmöjligheter –här i Sverige.
 

I dagsläget har vi tre momsnivåer, med nedsättningar för bland annat persontransporter, livsmedel och hotell. Momsen skulle därför kunna vara ett verktyg för att ge bättre förutsättningar för tjänstekonsumtion.
 
EU:s momsdirektiv sätter strikta regler för på vilka områden som medlemsländerna får ha nedsatt moms. Genom en ändring av direktivet förra året öppnades möjligheter till nedsatt moms på en rad tjänster som bostadsrenoveringar, hushållstjänster, restaurangbesök, cykelreparationer, lagningar och ändringar av skor och textil, omsorgstjänster samt frisörverksamhet.
 
Att utnyttja den möjligheten och sätta ned momsen för dessa tjänster till 12 procent skulle ha flera fördelar. De tjänster som i dag omfattas av rut och rot skulle inte längre vara beroende av ett tungrott stödsystem som inbjuder till bedrägeriförsök och som ger oproportionerliga konkurrensfördelar gentemot andra branscher.
 
I stället skulle skattekilarna och därmed svartarbetet minskas genom en momssänkning i nivå med andra tjänster. Restaurangbranschen skulle slippa de märkliga snedvridningar som uppstår i dag, när momsen blir olika hög beroende på om maten tas med eller äts på plats. Att laga skor och sy om kläder som inte längre passar skulle i större utsträckning bli ett alternativ till att köpa nytt. Överlag skulle människors konsumtion i något mindre utsträckning än i dag styras mot prylar framför tjänster.
 
En momssänkning har stor potential för att ge nya arbeten inom tjänstesektorn. Enligt en rapport från Handelns Utredningsinstitut så skulle en sänkning av restaurangmomsen till 12 procent innebära mellan 7 000 och 34 000 arbetstillfällen.
Därutöver tillkommer nya arbetstillfällen i de andra branscherna som får ta del av momssänkningen. För vita jobb, minskad vardagsstress och bättre miljö vill vi gröna därför sänka momsen för dessa tjänster under nästa mandatperiod.

Vi skapar jobb med klimatinvesteringar

Av , , Bli först att kommentera 2

Sverige borde ställt om i den ekonomiska krisen som drabbade inte bara oss, utan hela världen. Men än är det inte för sent att rätta till Alliansen passiva politik och misstag.
Genom en offensiv klimatpolitik kan vi skapa tusentals jobb.

En grön omställning ökar Sveriges konkurrenskraft inom industrin och ger nya möjligheter för VVS-montörer, anläggningsarbetare, byggarbetare, elektriker, metallarbetare, byggingenjörer, tåg- och spårvagnsförare och många andra yrkeskategorier.
 

Alliansens enda lösning för att skapa mer jobb är att sänka skatterna för oss som redan jobbar, men det fungerar inte. Sverige måste ta plats som en framstående industrination. Rösta rödgrönt den 19 september.

Pensionärerna har fått nog

Av , , 2 kommentarer 4

I Aftonbladet den 10 september skriver Curt Persson, ordförande, Pensionärernas riksorganisation (PRO) och Karl Erik Olsson, ordförande, Sveriges pensionärsförbund (SPF) att tragedin med Gulli Johansson, där hon blev felmedicinerad och förlorade elva år av sitt liv, hade kunnat undvikas.
 
De har rätt. Vi måste skydda varandra och våra äldre från felaktig och onödig läkemedelsförskrivning. Det är oförsvarbart och ingen vet hur många som drabbas varje år. Vi rödgröna föreslår att vi lagstiftar för att undvika att detta händer igen.

När Gullis situation uppdagades la jag en motion i riksdagen om Lex Gulli – en lag som gör vårdpersonal och anhöriga skyldiga att anmäla om man misstänker läkemedelsvanvård. Motionen röstades ned av alliansen men den ingår nu i de förslag om äldrepolitik som vi rödgröna lagt fram. Övermedicinering är ett allvarligt problem. Det kan vara du eller dina anhöriga som drabbas och det finns en väldigt enkel lösning för att skydda oss alla.

Kampen om kryssen

Av , , Bli först att kommentera 5

Västerbottens folkblad skrev igår om personval och kampen om kryssen.

Flera partier i Västerbotten har utmanare som försöker kryssa sig till en riksdagsplats.

Som ni vet utmanar jag Jabar Amin som står på förstaplats på Miljöpartiets riksdagslista. Jag behöver ungefär 1500 kryss för att sitta kvar som riksdagsledamot. Jag hoppas du väljer mig om du vill ha en riksdagsledamot för Miljöpartiet med kunskap och erfarenhet,  som kommer fortsätta prioritera sociala frågor.

Personvalet är din möjlighet att visa ditt stöd för en enskild person -jag kommer leva upp till det förtroende du ger mig.