En enda rullstolsplats på våra nya beställda elbussar…

Det finns stora fördelar för kommunen om vi kan få personer som idag använder sig av färdtjänst att i större utsträckning använda kollektivtrafiken och våra lokalbussar. För kommunens del skulle kostnaderna för färdtjänst kunna minska rejält, för personer som idag använder färdtjänst skulle det innebära en större valfrihet för ens resande och detta skulle dessutom vara bra för miljö genom minskade utsläpp.

Men det finns en sak som bromsar upp detta och det är den begränsade tillgängligheten på våra bussar. Otillgängligheten på våra lokalbussar har länge varit ett känt problem för funktionsrättsrörelsen såväl som inom ledningen för ULTRA och UKF.

Det finns idag oftast bara en plats för rullstol eller barnvagn, och det är omöjligt för många permobiler att kunna ta sig in och ut ur våra bussar. Som rullstolsburen har jag flera gånger varit med om att bli nekad att få följa med då bussen (som i övrigt må vara halvtom) redan har en rullstol eller barnvagn på bussen. Situationen är ohållbar och det medför att rullstolsburna och personer med permobil får förlita sig på färdtjänsten.

På trots av att detta påtalats under många år har inget hänt. Under året som gått har man vid ett flertal tillfällen haft möjlighet att förändra situationen framöver. Man gjorde en beställning av 25 nya högteknologiska elbussar och hade man ställt rätt krav så skulle tillgängligheten kraftigt kunnat förbättras i vår kollektivtrafik.

De 25 nya elbussarna har nu fått betydligt fler platser – för barnvagnar. Det är bra, men för rullstolar och permobil så har läget inte förändrats. De nya bussarna som ska rulla i Umeå under många år kommer enbart att ha en plats för rullstol / permobil – alltså precis som tidigare – på trots av att funktionsrättsrörelsen under snart ett decennium påtalat att man behöver få till fler platser.

Varför har man inte tagit till sig av dessa synpunkter? Och vad gör vi nu, hur kan vi se till att få till en förändring så att detta inte återupprepas nästa gång vi beställer in nya bussar?

För mig är det viktiga frågor och därför har jag valt att ställa en fråga om detta på morgondagens kommunfullmäktige i Umeå. Härunder publicerar jag min fråga som jag ställt till Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande.

 

Varför beställde man inte fler platser för rullstol och  permobil på de nya elbussarna?

I kommunfullmäktige i december så lyfte jag frågan om rullstolsplatser i våra nya bussar, och beskrev den situation vi har i dag. Med en enda plats för rullstol eller barnvagn, och dessutom en yta som är för trång för att en permobil ska ta sig in i bussen så leder det till att rullstolsburna i vårt kalla klimat kan få stå kvar ute på busshållplatsen för att bussen – som i övrigt inte är fylld – redan har en barnvagn eller rullstol.

För personer med permobiler så är det färdtjänst som gäller – inget annat. För rullstolsburna som återkommande får stå kvar och se bussar rulla förbi så blir färdtjänsten mer tillförlitlig.

Förutom att det känns diskriminerande att inte få följa med så är detta också en kostnadsfråga för kommunen. När vi införde gratis kollektivtrafik för personer med färdtjänst så var det för att vi såg hur vi kunde spara pengar om personer kunde åka med kollektivtrafik istället för färdtjänst. Men det som skulle varit en win-win för funktionsnedsatta och kommun har kommit att begränsas av antal platser för rullstol, och platsens storlek.

Nu hade vi en möjlighet att förändra detta när vi gjorde en beställning av 25 nya bussar. Och när det gäller antal platser för barnvagn så har det blivit mycket bättre, de nya bussarna ska ha tre barnvagnsplatser. Men för rullstolsburna så har man endast en rullstolsplats, och min fråga är självklart, varför? Det är ingen nyhet att det fanns ett behov av fler rullstolsplatser, hur kan det komma sig att vi beställt in 25 nya avancerade bussar med högteknologi – som bara har en rullstolsplats?

Nu är det redan försent, men hur ser vi till att att inte sitta i samma situation framöver, när nya bussar ska beställas?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.