Efter regnet

Av , , 1 kommentar 11

bjorklov_IMG_0262

 

tagetes_IMG_0338

 

apple_IMG_0306

 

blombord_IMG_0241

 

vinbar_IMG_0347

Regnet har sköljt över sensommarens växtlighet och temperaturen har sjunkit – just nu har vi 17,7° i ”skuggan”. På Fyran intervjuas 2 presumtiva marsresenärer som planerar att följa med forskare till en ogästvänlig plats ute i rymden för att aldrig återvända. I min värld finns ingen plats för funderingar i den riktningen, jag har min blick fästad vid min omedelbara närhet och är nöjd med det, vilket faktiskt är en himmelsvid skillnad…

Gomorron!

Gick en sväng

Av , , Bli först att kommentera 5

trehorn_IMG_0220

trehorn_IMG_0225

stubbe_IMG_0229

Ja, jag gick en sväng upp till favoritsjön i kväll ”bara för att” och trodde i min enfald att sjön skulle vara spegelblank. Men som vanligt var sjön en aning krusad så där sprack planerna på de riktiga kanonbilderna. Det är ju varken eller just nu, denna årstid har inget namn på svenska språket men borde naturligtvis ha det. Det är varken högsommar eller höst utan ett mellanläge där sommaren har mist sin gröna fräschör alltmedan höstfärgerna ännu bidar sin tid. Jag undrar om samerna har namngett detta tillstånd i naturen?
Gonatt!

Det blåsvarta taket sänks

Av , , Bli först att kommentera 2

I takt med att sommarens solstrålar avtar i styrka och nätterna blir längre avtar även ljuset i det demokratiska samtalet. Senaste exemplet är när det centerpartistiska kommunalrådet Lars Vikinge lyckas plocka politiska poänger genom att placera en bannbulla på Hiphopgruppen Kartellen. Är det verkligen rimligt att politiska majoriteter i kommuner ska lägga sig i vilka artister som ska ingå i ett festivalkoncept? Då vore det ärligare att diskvalificera hela Keep it loud-arrangemanget eftersom man tydligen anser att initiativtagarna inte klarat sin uppgift att åsiktstvätta festivalens deltagarlista. Fenomenet är nytt och förekommer uteslutande i högerstyrda kommuner, vilket borde vara en varningssignal för de väljare som även i framtiden vill ha ett fritt utbyte av tankar och idéer i samhällsdebatten. Artisters frihet att uttrycka sig på landets scener har tidigare varit ett adelsmärke för den svenska debatten, men det senaste regeringsskiftet har inneburit ett trendbrott som förskräcker.

Bombhögerns logik

Av , , Bli först att kommentera 2

Så här skriver Expressen på dagens ledarsida:

Tack USA
USA har inlett ett luftangrepp mot IS för att hjälpa de tusentals strandsatta i Sinjarbergen. Det är bra att president Obama visar ansvarskänsla: USA:s invasion av Irak skapade grogrund för IS.
Samtidigt finns skäl för att vara tacksam för den så kallade USA-imperialismen.
Gång efter annan är det USA som har resurserna och modet att ingripa när övriga världen står handlingsförlamad.

Nyckelmeningen i inlägget handlar om att det faktiskt är USA som skapat den fasansfulla situationen med en växande islamistisk och inhuman kraft i Mellanöstern. Men att medicinen mot dessa terrorister skulle vara ett upptrappat bombkrig i den landsända där terroristerna opererar kan väl i den kontexten inte vara väl övertänkt eftersom det var just bomber som ursprungligen skapade förutsättningar för IS tillblivelse. Det behövs således helt andra resurser och ett mod som inte enbart baseras på att man förfogar över en helt övermäktig militärmakt för att ”få bukt” med problemen i regionen. För anledningen till att FN och ”övriga världen står handlingsförlamad” är att USA paralyserar ”världssamfundet” med sin totala ekonomiska och militära övermakt. Lösningen är krass: Dialog.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , ,

Höstligt förebåd

Av , , Bli först att kommentera 2

forebad_IMG_0196

 

Det första jag såg när jag gick ut på tunet i morse var detta gula löv som demonstrativt klamrat sig fast på bilen. Och sommaren börjar nu huka sig under den höga luften, det gröna beslöjas och årstiden gör sig beredd att kapitulera inför hösten.
Gomorron!

Björn Skifs är i stan,

Av , , Bli först att kommentera 4

Zlatan premiärspelar mot Reims och PGA-golfen rullar på golfkanalen i TV. Men trots alla hypade begivenheter är det ändå den magiska augustikvällen som tar förstapriset.

leduan_IMG_0172

Leduåns mynning i Bergsjön.

finbjorken_IMG_0159

 

Finbjörken.

Så förb-nat övremedelålders

Av , , Bli först att kommentera 7

Tittar som vanligt på Ernst och kan inte låta bli att irritera mig på att de tjusiga idéerna är så kliniskt befriade från ett familjeperspektiv. Huset och trädgården blir till en uppehållsplats för en ensam skönande/ett par med utflugna barn. Barn och ungdomar passar helt enkelt in i dessa fragila miljöer i vitt, vitt, vitt.

Skön bekräftelse

Av , , Bli först att kommentera 10

bekraftelse

När jag körde Aftonbladets valkompass idag dök dessa tre partikoryféer upp. Det var lite si och så med ansiktena på gilla-sidan, men att de här tre politikerna hamnade längst ned på min skala bekräftar ändå att kompassnålen inte pekar åt helt fel håll. Trion representerar nämligen en politisk rörelse som jag för mitt liv inte kan sympatisera med.

Nu kickar det in

Av , , Bli först att kommentera 7

katta_IMG_2487

Så här i början av augusti när man sitter i skuggan av ett parasoll och njuter av värmen i den fläktande sydlig vinden tillsammans med katta kan den nyvunna pensionärstillvaron kännas väldigt påtaglig. Belöningen för ett 50-årigt arbetsliv kickar in och jag kan äntligen känna att jag inte behöver göra ett jota och ändå vara helt nöjd med tillvaron. Den saknad jag ibland känt av att inte ingå i ett arbetsgäng har nu i det närmaste upphört och de planer jag lade upp inför pensioneringen börjar tappa konturerna. Varför jäkta vidare genom återstoden av livet när ett halvt sekel av stressande är överstökat?

”Ur led är tiden”

Av , , Bli först att kommentera 1

nothing_learned

De senaste årens hets mot islam i synnerhet och människor från Mellanöstern i allmänhet är en reflexion av hetsen mot det judiska folket för 80 år sedan. Tiden har gjort ”På stället halt!” och debatten påminner i sin yvighet om de diskussioner som i århundraden förts i religiösa frågor. Och den handlar som vanligt om makt och pengar och inte som det vid första påseendet ser ut som – en fråga om religiös tillhörighet. På 1930-talet gjordes judarna till syndabockar för den ekonomiska krisen i Tyskland och 2000-talet har inletts med att mellanösterns arabiska befolkning förvandlats till terrorister.
Ur led är tiden, som Shakespeare skaldade redan på 1500-talet…