”Vart är världen på väg”

Av , , Bli först att kommentera 4

”Vart är världen på väg”, frågade sig kungen i sitt jultal. Det fick mig att tänka på några rader i en bok jag just nu läser som handlar om Peter den Store och det medeltida Ryssland.
”…Ibland stormade de (kosackerna) palissaderna runt en stad och förde bort hela befolkningen till slaveri. De omfattande räderna som varje år förde tusentals ryska slavar till de turkiska slavmarknaderna var en källa till förargelse och vånda för tsarerna i Kreml, men dittills hade ingen kunnat göra något åt dem.”
Världen har alltid varit ”på väg”, även för Rysslands tsarer. Det perspektivet är viktigt att bära med när man vistas i en supersnabb digital värld där allt elände redovisas i realtid.
Gonatt!

Bli först att kommentera

Gråblå k(o)loss

Av , , Bli först att kommentera 5

ordpolen_P1090558

Ibland fattar kommunernas byggnadsnämnder helt obegripliga beslut. Folk som har byggt några decimeter för högt, för nära tomtgränsen, någon meter för nära vatten eller satt upp ett litet staket runt sin tomt kan få en uppsträckning av kommunens petimetrar till tjänstemän och i många fall tvingas dessa medborgare riva sina byggnader. Och så får man syn på detta. En gråblå koloss inklämd på tomten till ett av östra stadsdelens vackraste hus i korsningen Häradshövdingegatan/Skolgatan i Umeå. Denna tillståndsprocess skulle förmodligen må bra av en granskning. Tala om att sila mygg och svälja kameler!
Gomorron!

Bli först att kommentera

Noaks Arv?

Av , , Bli först att kommentera 2

automaten_P1090608

Kanske är det påvens stundande besök och kopplingen till Martin Luther som för 499 år sedan spikade upp sina 95 teser på porten till slottskyrkan i Wittenberg som fått mig att reflektera över småfåglarnas obenägenhet att närma sig min rönnbärsbur utanför köksfönstret. Religiösa funderingar är annars inte något som jag ägnar mig åt särskilt mycket. Men när jag nu kan ana en koppling till den rönnbärsbur jag tillverkade och satte upp utanför vårt köksfönster igår börjar jag fundera. Inga fåglar har nämligen vågat närma sig buren och med anledning av detta kan jag ana en koppling till den religiösa föreställningen om herr Noaks insamlande av alla djuren på vår planet. Naturligtvis var Noak tvungen att på något sätt förvissa sig om att fåglarna stannade kvar i arken och det vanligaste sättet att förvara fåglar var då och är ju fortfarande att sätta dem i burar. Således finns minnet av denna förfärliga upplevelse kvar i fåglarnas gener och detta skapar en viss skepticism gentemot burliknande föremål med lockande innehåll…
Gomorron!

Bli först att kommentera

Jakt- plus hundstopp?

Av , , Bli först att kommentera 8

Det känns lite bistert att inte få jaga älg när man står och lyssnar till ett ståndskall på sin egen mark under jaktuppehållet. Så hur kan det vara tillåtet med älgjaktprov under tiden mellan den 25 sept och 10 okt när älgarna har länsstyrelsens tillåtelse att brunsta ifred för människans jaktliga verksamheter under denna tid? Under förmiddagen sprang en skällande hund genom vårt jaktområde och drev älg ned mot Klubbsjöbäcken innan den fick stopp på älgen och skällde ståndskall. Ståndet befinner sig fortfarande inom vårt licensområde och jag kan inte begripa varför det ska vara förbjudet att avlossa ett eller ett par gevärsskott under de här dagarna medan det är helt tillåtet att driva älg i timtal med hund. Isåfall vore det logiskt att lägga ned det påbjudna förbudet för jakt alt. komplettera förordningen med ett totalt stopp för att driva älg med hund under den här tiden. Punkt.

Bli först att kommentera

Höst

Av , , Bli först att kommentera 7

månen_IMG_2284Vångsjön

tjäder_IMG_2247Höstspelande tjäder.

älgar_IMG_2167Älgsymmetri.

dimmorgon_IMG_2432Gammskroppen på Björklunds.

frostigt_IMG_2675På frostig morgonkvist.

fönsterspik_P1090083Orubblig. (Jag känner en viss samhörighet med denna rostiga gamla kämpe…)

hängmattan_P1080283Utsikt från årets sista besök i hängmattan.

klöverknopp_P1090026Sen klöverknopp.

lingonben_IMG_3345Vandrar på raska lingonben.

plåtnubb_P1090088Nubben håller på att tappa greppet.

rosknopp_P1090023Rosorna kämpar på.

rådjur_IMG_2594


soluppgång_IMG_2621
Sidensvansarna putsar fjädrarna i soluppgången.

svamp_P1080310


överflöd_IMG_2300
Några dagars överflöd.

Bli först att kommentera

Gammal bekant?

Av , , Bli först att kommentera 16

tjäder_IMG_1697

Vid den här tiden förra sommaren hade jag en fantastisk upplevelse på denna plats. Jag fick då syn på en tjädertupp som rusade genom blåbärsriset för att sedan kliva upp på en omkullfallen trädstam där den stod några sekunder. Jag hade tyvärr ingen kamera värd namnet med mig den gången men lovade mig själv att aldrig någonsin vara på denna plats utan kamera i fortsättningen. Under det gångna året har jag passerat den lilla myren ett otal gånger och varje gång har jag för min inre syn sett den ruggande tuppen stående på trädstammen. Så ikväll, när jag passerade samma plats – med kameran i högsta hugg – står en stor tjädertupp precis där jag såg tjädern förra sommaren.
Tyvärr hade det börjat skymma så bilderna blev inte helt perfekta, men upplevelsen, upplevelsen…

Bli först att kommentera

Det tar tid att leva

Av , , Bli först att kommentera 5

En reflektion i den arla morgonstunden.
Min generation pratar ofta om den stundande eller redan inträdda pensionen i termer av ”då kommer jag att ha tid med allt jag velat göra”, ”då ska jag ägna mig åt barn och barnbarn”, ”jag ska läsa allt jag inte hunnit med”, ”ska träffa vänner och bekanta oftare” osv. Men efter en liten morgonrevision av mitt nuvarande liv idag – när några år av pensionärstillvaro passerat – har det mesta av detta kommit på skam för min del. Det intensiva och mångfacetterade liv jag levde fram till pensionen har saktats ned och nu räcker tiden enbart till att skapa en så behaglig vardagstillvaro som möjligt. Tiden rinner iväg i en allt snabbare takt samtidigt som själva levandet tar längre tid vilket gör att det inte blir så mycket tid över för de pensionärsdrömmar jag hade. Den nya tillvaron är visserligen intensiv men intensiteten innehåller andra och mycket färre komponenter. En intensitet som inte beror på många och varierande upplevelser utan på styrkan i det som upplevs. Jag kan idag sitta i timmar med min kamera intill en bäckfåra och bara njuta av doften och det jag ser, hör och känner. Bruset från vattnet, lövträden som kantar bäcken och vinden mot ansiktet får mig verkligen vilja leva.
Jag vaknar därför fortfarande varje morgon med ett förväntansfullt leende och oftast med planer för den kommande dagen. Skillnaden mot tidigare är bara att denna plan pga tidsnöd endast innehåller en eller på sin höjd två aktiviteter. Ett exempel är när vi ska åka och veckohandla på fredagar. Den dagen är bokad för just detta och då blir det inte tid för mycket annat, det är liksom inte lönt att påbörja något. Jämför det med tidigare då man i förbifarten bara tvärstannade vid favoritbutiken, handlade och åkte hem. No big deal men en jättestor skillnad mot hur det går till idag.
Nä, nu är klockan snart elva och jag har bara suttit här och fantiserat. Dags att börja med dagens andra – och förmodligen sista – aktivitet…

Bli först att kommentera

Vitpricken

Av , , Bli först att kommentera 8

svartmes_IMG_1394
Under den senaste veckan har jag iakttagit en ny gäst vid fågelbordet, en liten mes med ett vitt fält på hjässan, alltså en svartmes. Den är mindre än de andra tättingarna och mesarna och den besöker fågelbordet med cirka fem minuters mellanrum, de övriga fåglarna ”svärmar” hela tiden runt fågelbord och talgbollar. I beskrivningen av svartmesen finner jag också att denna mes till skillnad från de andra hamstrar föda vintertid, vilket förklarar att den ibland försvinner från matplatsen. En trevlig prick!

Saknar ”Asylen”

Av , , Bli först att kommentera 5

Att läsa citat som plockats från nätet kan få en att sakna den gamla ”asylen”. Förr skapade man nämligen speciella institutioner för att hålla människor med en förvriden verklighetsuppfattning borta från det övriga samhället. Skälen till detta var säkert många, men ett av dem var förmodligen att skydda samhället från människor som fått allt om bakfoten. Många av dem var tillräckligt karismatiska för att folk skulle lyssna till vad de hade att säga. Problemet var bara att det mesta som lämnade deras läppar var skadliga för samhällsbygget. Skapande av SD och deras växande svans tror jag startade redan på 1960-talet när man slussade ut människor från institutionerna och tillät folk med svårbegripliga diagnoser vistas ute i samhället. Dessa människor har nu ”ala’ å se” (fortplantat sig) vilket vi ser resultatet av idag. Reformen fungerade iofs hyfsat bra så länge de utsläppta enbart hade sin närmaste omgivning som publik, men efter att internet gjort sitt intrång i allas våra liv är vi helt hudlösa inför dessa personers idioti. En ironi i allt detta är att till exempel Strömsörs vårdhem numera står tomt och skulle mycket väl kunna tjäna som boende för asylsökande från krigshärjade länder.
Citat från de verklighetsfrämmande människorna som förorenar internet kunde läsas i gårdagen Örnsköldsviks Allehanda:

”Trodde somalier bara hade 2 ämnen i skolan! Våldtäkt o dagdrivar ämnen”
What is the titel of the nigger´s favorite how-to-book? ”How to Steal, Rape and Murder”
A NIGGER! 52% of the people voted for a NIGGER president??? We just got rid of one Hussein in Iraq and now we’ve got one in the WHITE HOUSE!
Du har inget intelligent o säga som vanligt!Tar gärna emot flyktingar förutom muslimer dom är jordens avskum.

Gomorron!

Kalenderpojken

Av , , Bli först att kommentera 9

I år sitter min tionde väggkalender på väggarna runtom i bygden. Hösten 2006 fick jag idén att trycka en kalender med bilder från Brattsbacka, mest fotografier från den nordvästliga delen av byn. Jubileumskalendern finns nu även (med musik) i digital form på YouTube.