Packar

Av , , Bli först att kommentera 4

Jag packar inför resan, tar en extra sväng genom rummen för att försäkra mig om att allt är med. När jag tittar in i sovrummet hajar jag för ett ögonblick till när jag ser min kära TV-fjärrkontroll på nattduksbordet. Hinner tänka ”Visst ja, den ska också med”.
Ack ja, inte är man någon större globetrotter inte…
Gomorron!

Återbesök i arkipelagen

Av , , Bli först att kommentera 7

Igår när min vän Torbjörn H. guidade mig genom den ”djungel” av grund som omger de öar och kobbar som utgör kuststräckan mellan Hörnefors och Norrbyskär drog jag mig till minnes den äventyrliga seglats jag och min bästa kompis gjorde i början av 1960-talet. Pråmvraken vid Hörneåns utlopp låg fortfarande kvar och bland dem även ett par gamla segelförsedda livbåtar. I ungdomligt oförstånd lastade vi upp våra mopeder i en av båtarna och påbörjade en mödosam seglats ut till Norrbyskär i den svaga nordostliga vinden. Ingen av oss hade seglat förr och årorna var inte till stor hjälp, de var de mycket tunga och tillsammans med sjögången i den långa dyningen blev det nästan omöjligt att få ned årbladen i vattnet. Det var dock sommarlov, vi hade ingen brådska och vad jag minns åkte vi bara en sväng på Norrbyskärs enda gata innan vi återvände till båten för att påbörja hemfärden. Ett starkt minne som dyker upp varje gång jag kommer i kontakt med ordet Norrbyskär.
Igår åkte jag som sagt ungefär samma sträcka, men nu i en öppen och mycket sjösäker motorbåt tillsammans med min vän sedan några år Torbjörn. Målet var den lilla ö nära Norrbyskär som utgör boplats för cirka 600 skarvar. Kameran gick naturligtvis varm i den gungande båten och när jag upptäckte att marken på ön var i princip täckt med ungar gick jag i land för att fotografera. Här kommer ett axplock av de 485 klick jag avfyrade. Även denna färd kommer att bli ett minne för livet.
Gonatt!

skarvar_IMG_9242

barnkammare_IMG_9298

barnkammare_IMG_9318

stoisk_IMG_9373

detalj_IMG_9388

strandskata_IMG_9117

flyende_IMG_9269

civilister_IMG_9468

pramar_IMG_9486

vindkraft_IMG_9544

 

Värt alltihop!

Av , , Bli först att kommentera 10

En, säger EN så här underbar sommardag är värt alltihop!

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Vilset

Av , , Bli först att kommentera 9

moln_IMG_9104

Sinnebilden för ”vilset” skulle kunna vara ett helt isolerat moln på en klarblå sommarhimmel.

Snabbfika…

Av , , Bli först att kommentera 6

kafe_IMG_2393

Hört från baksätet: ”Få’ man ba’ sitt’ två minuter? Nä, då fär vi hem!”

Bli först att kommentera

All or nothing!

Av , , Bli först att kommentera 2

Är det någon som kan tipsa mig om vad jag ska göra med delar av mina föräldrars ”bibliotek”. Sedan 2008 ligger drygt 30 hyllmeter samhällsorienterande böcker från förra århundradet utspridda i skåp och lådor här hemma. Alternativet att bränna dem känns alltför utmanande, men vad göra?
Gomorron!

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Drönare styrde drönaren

Av , , 2 kommentarer 8

Det var som den tänkte ”Nu när gubben är ensam tar jag chansen och drar”. Och i ett huj drog min nya ”drönare” iväg mot himlen i en fart som jag inte hade kunnat ana att den var mäktig. Sen dess har ingen sett den. En av de roligaste födelsedagspresenter jag någonsin fått, en radiostyrd Hubsan X4 Quadrocopter skulle nämligen provköras igår på min 66-årsdag. Batteriet var dock inte fulladdat varför vi fick avbryta premiärtestet, ta in ”drönaren” och UBS-ladda den från datorn. Mina två gratulerande söner ägnade laddningstiden till att studera manualen medan jag satt och stirrade på laddlampan. Jag är nämligen en Mogen Man som aldrig haft något till övers för dessa fladdriga manualer som dessutom oftast är på utrikiska. När laddlampan slocknat satte jag därför ögonblickligen i batteriet och begav mig till en nyslagen åker för att fortsätta testkörningen. Tyvärr hann ingen av de pålästa familjemedlemmarna fram innan jag styrt upp startreglaget till maxfart vilket medförde att ”drönaren” lyfte, lyfte och lyfte allt högre mot den molnfria himlen för att till sist försvinna. Solen hade dessutom oskicket att bistå rymmaren med att skicka sina bländande strålar rakt in i mina ögon. Gratulanterna hann inte ens fram till den långnäste jubilaren innan allt var över. Skallgång anordnades men blev tyvärr resultatlös. En tröst i bedrövelsen var att när jag beklagade mitt pinsamma agerande fick jag till svar att ”det hade väl varit betydligt mer pinsamt om jag eller brorsan hade suttit vid spakarna när den försvann”. En god tanke…

Apropå lokala nyheter

Av , , Bli först att kommentera 6

Nu när TV4 slutat sända lokala nyheter var det med spänning jag emotsåg morgonens nyhetssändningar. Bortsett från det tragiska öde som drabbade de anställda i Umeå är förändringen inte alls negativ. De rapsodiskt upprapade nyheter som TV4 tidigare klämde in mellan lokala reklaminslag och ett (åtminstone för södra Västerbotten) värdelöst Väder har idag ersatts av nedslag i lokala nyheter från hela landet. Tyngdpunkten kommer förmodligen att ligga på Söderut, vilket med säkerhet kommer att påpekas av förändringens kritiker. Men för egen del använder jag VK och VF på nätet för att få snabba och fördjupade nyheter från närområdet och nu när TV4 ersatt de lokala nyheterna med ett Sverige Runt tar de mig med ut i de delar av landet som varken riks- eller lokalmedia tidigare nyhetsbevakat åt mig. Med andra ord – det känns som vi har fått ett rundare Sverige.
Gomorron!

Det bruna stoftet

Av , , Bli först att kommentera 11

Det läggs ett kvävande brunt skikt

över tinnarna och tornen i vår demokratiska högborg

Den tunga som en gång talade för världen

förlamas av det brunas förtrupper

Den som ändå talar

rör endast upp virvlande stoftmoln i bloggar och kommentarsfält

Häxor och demoner anrikar detta stoft,

förpackar det och skapar förföriska antiteser

där vitt blir svart och svart blir vitt

Det mest tragiska med dagens bruna europeiska tidsanda

är att molnet härrör från 70 år gammal aska,

nämligen den germanska aska som våra föräldrar sorgligen

misslyckades med att förpassa till historien

I morgondagens val till EU är det därför livsviktigt

att vi minns historien

och visar att vi inte går på samma finter

som det tyska folket gjorde för trekvarts sekel sedan.