Rätta mig om jag har fel!

Av , , Bli först att kommentera 3

Idag vid lunchtid – när jag på uppmaning av media plockade fram en dammig burk med gamla mynt för att eventuellt växla in dem innan det är för sent – dök en oroväckande tanke upp i mitt huvud. En del av mynten hade blivit så missfärgade att det var med stor svårighet det gick att se vilken valör och vilket årtal som var präglat på dem. Jag provade först med diskmedel för att få bort beläggningen men det gick inte. Sedan gjorde jag som jag alltid gör när jag har ett problem och vill veta mer, jag Googlade ”rengöra mynt” varvid jag hamnade i en tråd där myntproffsen håll låda. Det vanligaste rådet var ”Rengör ALDRIG gamla mynt innan en expert tittat på dem!”. Så därför är mina mynt fortfarande svarta (och i mina ögon värdelösa). Upplysningen var naturligtvis mycket värdefull för oss oinvigda men det är inte upplysningar av det slaget som är problemet.
Problemet är detta: Vad kommer att hända med samhällsutvecklingen om man hela tiden utför det mesta enligt gamla beprövade metoder? Är det inte ur misstag och oväntade forskningsresultat utvecklingen tar de verkliga sprången? Egentligen utgör all denna samlade och lättillgängliga nätkunskap en hämsko på den framtida utvecklingen. Där man tidigare på sin höjd hade handböcker att gå till för att skapa lite mer komplicerade produkter – liksom även sysslor i det vardagliga livet – behöver man bara gå till datorn och få allt serverat. Borta är de intressanta misstagen som kan göra att projektens slutresultatet får nya och bättre egenskaper än det var tänkt från början. Använder man den stora handboken Google blir ju allt som produceras enbart exakta kopior av produkter som finns sedan tidigare.
Jag tror tyvärr att den generation jag tillhör blir den sista som tillåts göra de misstag som måste till för att driva utvecklingen framåt. Våra barn och barnbarn blir redan från koltåldern styrda av nätets konsensus och eftersom det kommer att krävas mycket mer av kreativitet och uppfinningsförmåga bland befolkningen för att vara nyskapande i det framtida samhället kommer därför utvecklingen sakta men säkert att stagnera.
Eller är det tvärtom?

Närhet

Av , , 2 kommentarer 11

De flesta anser nog att ordet närhet betyder den närhet man har till allt det timliga som omger oss, dvs närheten till affär, skola, arbete, vårdcentral osv. Det finns dock en annan sorts närhet och det är den känsla man kan få en sommarkväll när det sista starka ljuset precis ska försvinna bakom skogsbrynet. Bilderna nedan får illustrera vad jag menar.

smultron_P1080716

fly_IMG_8761

klocka_P1080741

skrank_P1080700

dubbelpipig_P1080760

dansare_IMG_8800

drönare_P1080775

2 kommentarer

Dikesrabatt…

Av , , Bli först att kommentera 10

Dagens clou har varit en tur längs kommunens östra gräns där många fiktiva bilder har flimrat förbi i ögonvrån. Vissa bilder sitter omedelbart medan andra kräver ”baklängesregi”, dvs man tvingas använda kamerans läge, linsinställningar och zoom för att få till ett fotografi. De här två bilderna tillhör den förra kategorin, det var nämligen bara att öppna bilrutan och trycka på knappen.

dikesrabatt_IMG_8707

prästkragar_P1080602

Jättebussarna

Av , , Bli först att kommentera 12

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om man befinner sig vid Bjurholms busstation vid tvåhalvtretiden på eftermiddagarna står oftast ett antal bussar och väntar på avgång. Visste man inte bättre kunde man tro att passagerartrafiken till och från orten är enorm. Varje buss rymmer nämligen cirka 50 passagerare och det är väl ungefär så många som frekventerar alla dessa bussar under loppet av en månad (rätta mig om jag har fel). Vad jag kan förstå är detta i första hand skolbussar eftersom de kör mot skolan när de avgått från stationen. Jag vet förstås inte exakt hur många elever som åker i varje buss, men särskilt många är det inte som ska fördelas i jättefordonen som är skyltade med Bredträsk, Örträsk, Agnäs, Bastuträsk och Ström. Man kan verkligen fråga sig om det inte skulle fungera med betydligt mindre fordon för att klara dessa transporter.

P.S. Förhållandena påminner om situationen vid skolan i Nordmaling. När jag hämtar Britta från fredagsbadet intill Artediskolan i Nordmaling radar ett antal skolbussar upp sig för att plocka upp några byaelever som ska fraktas hem i liknande jättebussar.
Ja, man kan verkeligen funder’ vem som ha’ bestämt detta…

Är VK-bloggen på väg ut i kylan?

Av , , Bli först att kommentera 16

I samband med att VK-TV presenterades i länkbalken på tidningens förstasida försvann bloggens ingång. Samtidigt har politikerbloggarnas nunor förpassats allt längre ned på sidan. Jag har frågat chefredaktören om detta är första steget mot att lägga ned bloggforumet men inte fått något svar. Är det någon där ute som vet mer om detta?

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Infrastrukturprojekt i Nordmaling

Av , , Bli först att kommentera 5

Det är glädjande att se hur Nordmalings norra kommundel nu fått ta del av infrastrukturpengar från Trafikverket. Idag när vi åkte genvägen till Umeå över Hörnsjö och Gräsmyr fick vi plötsligt uppleva att Svevia precis avslutat det största projektet i kommunen sedan bygget av Botniabanan – vid södra infarten till Hörnsjö. Äntligen har statsmakterna vaknat! Halleluja!

infrastruktur_P1080236

En sipp sippa…

Av , , Bli först att kommentera 5

Årets andra sippa var vit men lite sipp, för den liknar mest en liten fågelskrämma.

scarecrow_P1080021

A Perfect Day…

Av , , Bli först att kommentera 3

sippa_P1070894

Jag insåg redan i ottan att den här dagen skulle innehålla något extra. Det började med att morgonspaningen efter vårprimörer belönades med upptäckten av ett antal blygt nigande blåsippor baki Marghitas källarkulle. Feel good-känslan från den upplevelsen kom sedan att ligga kvar som varm bomull under resten av dagen. Denna första maj skulle nämligen tillbringas i stan tillsammans med två av barnen och samtliga barnbarn (6) och avslutas med middag hos sonen på Röbäck. Men före det skulle det shoppas och då dessa timmar råkade sammanfalla med förstamajtalen på Rådhustorget stannade jag där medan de andra försvann in i stadens gallerior.
Sossarnas talare höll sig till den URgamla och likaledes URtrista (S)-manualen, därför passade jag på att ta en sväng upp på Clas Olssons för att komma undan eländet. På vägen dit hörde jag dock av en bekant att det skulle komma ytterligare ett demonstrationståg. Väl tillbaka på Gågatan hörde jag skrik och skrän från Rådhusesplanaden och när jag kom fram till Gammsaedéns klev de första fanbärarna in på torget.
Vad som sedan följde utvecklades till en surrealistisk, varm och samtidigt nostalgisk upplevelse. Nu stod jag bland arga unga vänsteraktivister och fick insupa tal med ekon från mitt eget 1970-tal. Men till skillnad från de förstnämnda partikoryfeerna framfördes nu aktuella budskap. Budskap som skar tvärs igenom insupandet av den vardagliga samhällsdebatten, den som mest handlar om SD, rasism och de lede Putin. Somliga slagord – speciellt när det gällde omvärldsanalysen – var lite väl tillspetsade för min nuvarande smak, men i det stora hela andades talen den framtidstilltro som jag under lång tid trott varit stendöd. Under mitt korta besök på torget kände jag rent fysisk hur min själ fylldes med hopp inför framtiden och idag känns det också som de sociala medier jag dagligen penetrerar reducerats till en bildskärm som skulle kunna användas till något bättre än att servera obskyra tankar och åsikter från enskilda författare, var och en med sin dagsform.
Som sagt kom denna dag som startade i blåaste blått och avslutades i rödaste rött att innehålla det där lilla extra som jag inledde min uppdatering med och att sedan allt detta avslutades med en superb grillmiddag på Röbäck satte verkligen pricken över det berömda i-et.
Gomorron!