Bygga egen dator.

Jag hade i mitt allra första inlägg sagt nånting att skriva om IT. Man bör väl hålla sitt ord och detta blir ett inlägg för den IT-intresserade med lite mer text.

Man får som välja sin publik i någon mening och detta inlägg riktar sig väl i huvudsak till den som har viss erfarenhet och intresse. Men även till totala noviser men gör då så att ni läser flera gånger, så måste jag själv göra när man närmar sig ett nytt ämnesområde. Det är många gånger man läst en bok och fattat noll första gången. Inte minst när man började läsa böcker på engelska. Men så får den ligga och så ger man sig på den ett andra varv en tid senare. Sedan ett tredje och man är hyfsat med i matchen.

För det är inte särskilt svårt att bygga ihop sin egen dator, är lite som lego. Om det nu är någon som kör med så kallade desktops nuförtiden i plattornas och de smarta telefonernas tidevarv. Men jag tycker att en bra kontorsmiljö med en säker desktop är en god grund för datoranvändning. För ofta sitter det inte raiddiskar i laptops och dylikt, då åker de upp i pris och motverkar dessutom sitt syfte med att vara just små. Och här måste man då vara noga med att sköta backuper och recovery disks. Min erfarenhet är att det slarvas med backuper på sina håll. Så i min värld är en stabil och säker desktop grunden för ett över tid trevligt datoranvändande.

Jag har själv byggt ihop tre stycken datorer med målsättning att den tredje skulle vara lite häftigare med RAID på såväl system som datadiskarna och likna en desktop server närmast. Jag tänkte dra mina erfarenheter kring detta mitt tredje bygge och visa hur det gick till när det bar till senast för min del. Beskriver arbetet med att ta fram detta datorsystem och läsaren skulle själv kunna plocka upp vissa tips till sitt eget bygge. Men den är redan gammal då den är över 3 år. Man håller på att vara sugen igen men det lär nog dröja ett tag till nästa. För den tuffar på. Har haft en blåskärm under dessa år. (Knack i bordet). Det var eget misstag, körde igång VMwares virtuella miljö när jag redan hade igång Suns Virtual Box. Då blir det step on samma minne och blått.

Skriften kan läsas rätt upp och ner eller så väljer man den komponent man är intresserad av då jag delat in texten efter dessa. Innehåller ej så många bilder från själva byggandet när det skedde, för som vanligt är det alltför roligt att bygga ihop sin egen dator att man glömmer både tid och rum och kameran!

(Så detta är inget steg-för-steg-metodik-inlägg exakt hur man sätter ihop den, för detta se tips längst ner.)

Det finns även tips för efterinstallationen och hur man gör sedan.

Till sist finns också ett speltips för den som vill spela en stund och faktiskt använda en Xbox handkontroll som komplement till mus och tangentbord.  Detta för att minska risken för RSI som är en fara för den datorintresserade som vill använda datorn till mer än bara nytta och därmed också riskerar att sitta lite för länge vid datorn.

Och jag blandar in ett ergonomiskt tänk då jag har ett intresse för rörelseapparaten och ergonomi. För detta med de små mikrorörelserna som blir är inte gynnsamma över tid. Tänker särskilt på den speciella sadelleden i tummen som blir ganska belastad med smartphoneknappandet nuförtiden och nästan ingen som byter hand för att avlasta den stackars högra (oftast) tummen vad jag har sett.

”Den teknologiska revolutionen har gått mycket snabbare än den mänskliga kroppens evolution. Vi kan inte följa med utvecklingen rent kroppsligt, för människans rörelseapparatur är inte gjord för att utföra tusentals upprepade rörelser på en timme.”[1]

[1] Från Bryt ditt musberoende, sid 2. ISBN: 9178826470

En utmärkt liten bok, ett måste på varje seriöst kontor och eventuella skämt undanbedes det är ju ändå som en familjeblogg…

Jag har velat ta ett helhetsgrepp på ett datorsystem som sådant, hela vägen från hopsättning av redundant system, säkert och ergonomiskt handhavande, och lite nöje. Men även hårt arbete framför datorn kan vara ett rent nöje bara man har ett gott system.
Innehåller 17 punkter enligt följande:
1 Planering
2 Innan du börjar bygga
3 Moderkortet
4 Chassit
5 Nätaggregat
6 Processorn och kylning
7 Grafikkort – GP
8 Internminne
9 Bildskärmar
10 Hårddiskar
11 CD/DVD/Floppy
12 UPS
13 Mus, tangentbord, headset, input – output enheter.
14 Installation och efterkonfiguration
15 Tips på konfigurationer för Windows 7
16 Tips för det spelsugna kontorsproffset som vill undvika RSI
17 Till sist

1. Planering

Som vanligt är planering och att man tänker igenom före av stor vikt. Ta ett stort A3 papper och skissa på vad du skulle vilja ha ut av systemet. Ska du kunna använda dig av ett RAID-system? Hur mycket minne vill du kunna ha och bygga ut till? Faktorn att kunna bygga vidare är viktig så du inte upptäcker något år efter inköp att till exempel moderkortet inte räcker till för vad du vill åstadkomma. Så är till exempel två stycken nätverkskort bra att ha från början.

Att få ner sina tankar svart på vitt är ett måste i en process då man mycket lättare kan ”operera” på desamma i det ”frysta” tillståndet.

How do I know what I think until I see what I say?

 

(Bild 1. Baksidan på mitt planerings A3. Här har jag kommit så långt att jag valt ut ett moderkort som klarar min specifikation. Socketen för processorn syns tydligt som en ”kvadratisk” figur.)

1.1 Vad som ska skissas ner på framsidan av A3 papperet:

De ingående komponenterna du redan tidigt ska kika på och jämföra och som du kan spara som kundvagn hos exempelvis Komplett är alla ingående komponenterna:

Moderkortet

Chassit

Processorn

Grafikkort

Internminne

Hårddiskar

CD/DVD- stationer.

Bildskärmar – minst 2 stycken helst 3 gärna 4.

Jag återkommer till alla dessa delar och behandlar dessa komponenter mer utförligt samt visar i vissa fall vad jag valde och varför.

1.21.2 Delar som behövs vid själva byggandet

En riktig verktygslåda för datorer med lödmöjligheter är bra.

Ett stabilt och rejält bord att hålla till på med gott om utrymme att kunna gå bredvid på sidorna.

Antistatmatta och antistatband är också bra att ha.

(Bild. 2 Att kunna jorda sig är bra så man har samma potential som hela systemet och undviker ESD, vilket kan skada komponenterna. Här ses jordningsmatta som går vidare till jord och kopplat till mig, vilket innebär att vi har samma potential = 0 = jord.)

 

2. Innan du börjar bygga

Läs igenom moderkortsmanualen så du är utrustad med kunskap om vilka portar som föredras om det till exempel är dubbla grafikkort som gäller för vissa ingångar som det var för mig. Du kan med fördel ladda ner manualerna för de moderkort du är intresserad av och läsa mer om redan innan inköp, som sagt ju mer kunskap och information du inhämtar desto bättre överlagt val kan du göra.

2.1 Första skiss hos valfri försäljare av datorer

Nu skall du redan ha din första skiss hos Komplett/Dustin/Inet/Webhallen/etc, men räkna med att den kommer att revideras ju mer du hinner tänka efter och planera. Men det är ju ett av de största glädjeämnena med detta, att sitta hos Komplett och Dustin och jämföra och klura på sitt system!

(Fig. 3 Redan nu bör du sitta med en skiss till inköpslista hos exempelvis Komplett. Dustin har en där man kan lagra sina favoriter. Här ses att jag redan dragit upp en första skiss för min 4:e dator som ännu inte blivit av.)

3. Moderkortet

Alltings moder är ett uttryck som används inom olika sammanhang. Det passar väl in i detta med att bygga sin dator. Man bör ta sin utgångspunkt i moderkortet utifrån ett syfte med vad man vill ha för maskin; prestanda, möjlighet till RAID, etc. Då moderkortet tillhandahåller grunden och logiken för alla kopplingar till kort man kan lägga till. Vad som främst skiljer korten åt är olika stöd för en eller flera processorer, hur mycket minne, och hur många och vilka kort man kan lägga till.

Tidigare var det så att alla funktioner hos ett moderkort krävde ett separat chip, men numer består kortet av ett chipset som kan delas in i en nord och en sydbrygga. Grovt kan sägas att nordbryggan är den snabbare och har han om minneskommunikationen, FrontSideBus och kommunikation till CPU. Det är i huvudsak denna brygga som bestämmer vilken processor man kan ha och vilken hastighet CPU-frekvensen kan hålla. Nordbryggan dikterar även RAM-minnets storlek.

Sydbryggan är den långsammare av de två som har hand om kommunikationen mellan de mer långsamma komponenterna som till exempel kommunikation med diskarna.

Expansionsbussen är viktig för den bestämmer vilka komponenter jag kan ansluta. Det finns tillexempel PCI, PCI-express, AGP (förut för grafikkort).

 

(Fig. 4 Studera under specifikationer vad kortet erbjuder, detta är viktig läsning, vi ser i exemplet att detta kort erbjuder 8 kortplatser och dubbla nätverkskort.)

3.1 Mitt kort och tips

Jag valde ett kort från Gigabyte, främst för att min första dator var från MSI och min andra dator har ett kort från Asus. Jag ville prova Gigabyte denna gång, samt givetvis att detta var det kort som bäst uppfyllde min kravspecifikation från skissen, nämligen om att kunna köra RAID 0 eller 1 på systemet och RAID 5 på datat. Samt att kortet hade tillräckligt med minnesutrymme även för framtiden. Dessutom fanns två interna nätverkskort på 1 Gbit redan på plats. Detta är en faktor att ta hänsyn till, man vill inte plocka för mycket i externa kort då kortplatserna kan ta slut, för mig till exempel som minst vill kunna ha 3 skärmar, med möjlighet upp till 4, 5 stycken så förbrukar dessa grafikkort 4 stycken platser. 2 ligger på ett sådant sätt att jag inte kommer åt nyttja dessa.

Bygg minst för 12 GB i minne, då detta med att kunna laborera med virtuella maskiner är smidigt och ser du inte detta behov idag så kan det komma. Var även uppmärksam på vilka typer av minne kortet stödjer även detta med framtiden i tankarna, det kan vara så att man bara kan ha upp till en viss gräns med en viss minnestorlek.

(Fig. 5 När man kommit så långt att man valt ut ett moderkort börjar processen att riktigt bli kul. Här ses mitt moderkort från GigaByte.)

4. Chassit

Detta är ett viktigt val då det påverkar hur lätt det kommer att bli att komma åt saker i din dator. Sedan finns antingen nätaggregat med eller inte från början vilket är någonting du måste kolla upp. Min erfarenhet är att de chassin som har nätaggregat från början har lite högre ljudnivå.

Det finns en storleksskala att beakta här; de minsta chassina ligger under kategorin Minitower och ännu mindre under mikro och nano. Mellankategorin tillhör Midtower och de allra största chassina heter Full Tower. Mina två första chassin tillhörde Midtower men jag måste säga att mitt senaste Fulltower är en dröm att jobba i. Jag bävar jag för när hårddisken går sönder i min första dator då det var något av en mindre trevlig dröm att få allt på plats, inte minst sina egna händer när man ska byta ut något.

Sedan kommer en del chassin med inbyggda fläktar till skillnad mot nätaggregaten är dessa i regel av god kvalité och tysta. Men ta en titt i manualen och se hur luftflödet blir, kylningen är viktig, läs mer om detta under Processorer.

4.1 Mitt chassi
Mina huvudtips gällande val av chassi är att kolla först vad du har plats för kring ditt skrivbord och välj därefter ett så rymligt chassi som möjligt, då det är en fröjd att skruva med gott utrymme jämfört med det motsatta.

 

(Fig. 6 Bilder av mitt chassi. Notera i bilden till vänster så har chassit stående på ett par rejäla brädbitar, detta för att inte köra in med stolen rätt i chassit. I bilden till vänster kan ses att jag klämt fast chassit med en konsol, allt för att det ska stå stadigt och stabilt och hårddiskarna ska få jobba utan onödiga yttre skakningar.)

 

5. Nätaggregat

Även här är det bra att ta till, då strömmen är som syreförsörjningen, ett väl fungerade system bör att rejäla lungor och andningsapparat, så den inte drar på sig mjölksyra så lätt.

Det finns en site jag vill rekommendera där man kan beräkna sin last på systemet. Power supply Calculator

http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

Så ta till lite extra på värdet du får hos PSU, återigen det är bra att ha beredskap för utbyggnad.

Jag har på mitt system dessutom en fläktstyrning varmed man kan se hur mycket ström systemet drar och mitt snittar på 200 W. 

(Fig. 7 Jag kan i realtid  se hur mycket ström systemet drar och har sensorer utplacerade på olika ställen i chassit så temperaturen kan övervakas. Varvtalen hos CPU fläkt och en bakre fläkt kan också ses. Detta är ett tillägg. Jag kan styra de 3 frontfläktarna och en i toppen med den fläktkontroll som följde med chassit.)

 

6 Processorn och kylning

Ok du har kommit till valet av processorn och som du säkert har förstått vid det här laget så ska man inte stirra sig blind på enbart denna komponent utan det gäller att se helheten och hur de ingående komponenterna samverkar. Och märk väl att det inte är den enda mikroprocessorn i ett datorsystem, de återfinns hos ljudkort, kontrollerkort etc.

Redan när du väljer moderkortet så binder du dig till en viss typ av processorarkitektur. Intel är till exempel så kallade CISC chips, där den andra skolan är RISC chips. Och de två största aktörerna är Intel och AMD.

”The degree to which machine designs should take advantage of this fact has lead to two philosophies of CPU architecture. One is that a CPU should be designed to execute a minimal set of machine instructions. This approach leads to what is called a reduced instruction set computer (RISC). The argument in favor of RISC architecture is that such a machine is efficient and fast. On the other hand, others argue in favor of CPUs with the availability to execute a large number of complex instructions, even though many of them are technically redundant. The result of this approach is known as a complex instruction set computer (CISC). The argument in favor of CISC architecture is that the more complex CPU is easier to program because a single instruction can be used to accomplish a task that would require a multi-instruction sequence in a RISC design.” [2]

[2] Från Computer Science an Overview av Glenn Brooksheare. En bok för dig som vill lära dig  mer om den imponerande och fantastiska grenen CS. Senaste har isbn 0273760238.

Det är ett nästan ofattbart antal transistorer som återfinns hos en processor. En transistors jobb är att inta antingen läge 1 eller 0, on eller off vilket allt kokar ner till i slutändan.

Processorn består av ett antal olika centra med varsin uppgift, KontrollEnheten som håller rätt på var vi är i arbetsflödet och vad som ska göras härnäst. HämtaEnheten går in och hämtar data om CPU behöver det. Data och InstruktionsCachen, här är det snabba mellanlagret som HämtaEnheten levererar datat till. AvkodningsEnhetens jobb är att avkoda till binärkod som CPU kan förstå. AritmetiskLogiska Enheten, är själva Kalkylatorn och utför alla beräkningar. De generella Registren är var data befinner sig under processandet.

Apropå detta med den överskattade egenskapen klockhastighet, så återigen det gäller att processorn har något att arbeta med så de komponenter som matar in datat till CPU är av vikt att de är snabba.

Flerkärniga processorer får närmast betraktas som standard numera. Det handlar om att man lyckats göra transistorer så små att man kan ha så många och dessutom bygga lager utav dem. Varje processor kan ha 2, 4 eller fler exekveringskärnor på samma chip.

6.1 Vid installationen av processor 

Var bara försiktig och ha gärna en mössa/hårskydd på dig när du väl tagit av det skyddande höljet för processorsocketen för att skydda från nedfallande hår eller annat. Notera var den lilla triangeln är och sätt in processorn i förhållande till denna. Dra på lite kylpasta, inte för mycket och kom på med kylfläns och fläkt. Här är det absolut en fördel att ha läst de medföljande manualerna för de ingående komponenterna för att veta hur man ska gå till väga då det skiljer sig beroende på processorsocket bland annat, inte minst vad gäller monteringen av fläkten.

 

6.2 Kylning

Det finns fläktkylning och vätskekylning. Vätskekylt är något jag inte har provat och inget jag tar upp, men vad har ni för erfarenheter av vätskekylt system? Vad gäller fläktkylningen så bör du främst tänka igenom luftflödet genom chassit.

(Fig. 8 Luftflödet genom chassit är viktigt för effektiv kylning. Mina tre fläktar i fronten gör ett bra jobb med att ta in luft och sedan finns en fläkt längst bak för att få ut densamma och även en i toppen. Notera att det sitter två fläktar på processorkylflänsen som hjälper till att suga ut luften från den varma GPU zonen.)

 

6.3 Andra skiss hos Komplett

Ok nu har du kanske kommit på fler saker som du vill ändra på men det går bra skapa bara fler inköpslistor och fortsätt att skriva ner på A3 vad du tänkt på.


7 Grafikkort – GPU

Vad jag gjorde som medveten miss var att jag tog lite häftigare kort men hade jag liks byggt ihop en så pass dator ville jag löpa linan ut och de var inte i allra häftigaste laget, för mitt syfte var en primary kontorsdator och inte speldator om än jag kan spela med hyfsat god behållning.

Skriver inte så mycket under denna punkt men det finns en uppsjö att välja mellan, och huvudaktörerna i grunden är teknik från NVidia och ATI. Den medvetna missen var att jag som grundkrav har en mycket tyst dator men ska du ha lite häftigare grafikkort så åker ljudvolymen upp en aning. För det finns gpu silentpipe. En evig tradeoff än så länge tills tekniken gått ännu mer framåt.

 

8 Internminne

Minnen är till för att hålla processorer och dess data på när man startar igång datorn. Det finns olika hastighetsnivåer här och nu har vi flyttat oss ut från de snabba registren och cacheutrymmena på CPUn. Det finns två typer av minne, ett mer lättflyktigt volatilt minne och ett mer varaktigt, beständigt minne. För att kunna använda hårdvaran som finns i en dator använder vi oss av ett operativsystem som styr över allting. För att vi ska kunna köra igång detta allsmäktiga OS måste det ligga i elektroniska kretsar som snabbt ska kunna utföra olika processer. Det som händer är att data som lagrats på hårddisken när vi installerade operativsystemet läggs in på det lättflyktiga arbetsminnet på vissa adresser. Det finns saker som hör till operativsystemet som kan vara bra att ha men allt behöver inte ligga på det så kallade arbetsminnet utan saker kan skiftas in och ut från arbetsminnet till hårddisken. Arbetsminnet har en förlängd arm som kallas virtuellt minne och intelligenta algoritmer skiftar ut sådant som inte verkar behövas på ett mot annat som är kallar på större uppmärksamhet och vill ha tillgång till olika resurser.

Notera att om strömmen bryts så försvinner de ettor och nollor som ligger lagrade i arbetsminnet då dessa bestäms av elektriska kretsar, medans datat som ligger på hårddisken är beständigt och ligger kvar då dess form har sin grund i magnetism oftast, en cd/dvd skiva märker upp sina data med mycket små gropar i materialet.

De främsta skillnaderna ligger i snabbheten till åtkomsten av datat, elektroner färdas med ljusets hastighet och hårddiskar är beroende av mekanik med armar som måste hamna på rätt ställe innan vi kan nå det datat, så arbetsminnet är betydligt snabbare. Lagringskapaciteten är större hos hårddiskar än arbetsminnen och priset billigare.

Minnet är viktigt, och här är mitt tips att sätt in max som kortet har stöd för, då det är sannolikt att du ändå kommer att göra det, finns förstås fall som mitt där max är 24 GB och jag nöjde mig med 12, men om du köper ett kort som har stöd för max 12 så är mitt råd att du fyller upp det redan nu. Minnen kan försvinna och att lägga sig på en för låg nivå kan innebära att du måste ”köpa om” minnena.

9 Bildskärmar

Min rekommendation här är att skaffa minst 2 stycken skärmar helst 3. Inte minst om man arbetar med dator som bas i vardagen detta för ett mycket effektivt arbetsflöde där man inte sitter och drar fönster över fönster hela tiden utan kan spece upp uppgifterna till olika skärmar.(Inte feltänkt med en fjärde heller ovanför den första och att kunna dra en 5e till Teven till exempel).Detta skulle kunna öka produktiviteten i IT-sektorn med x antal procent, det är jag fullständigt övertygad om. Detta med bibehållen ergonomi för nacken, att tänka sig en sjätte skärm då kliver man över den ergonomiska gränsen för nacken och måste titta snett uppåt. Att titta åt sidan gör ingenting kortare stunder och märker man att man hamnar i ett dokument eller webläsarinstans till höger eller vänster så drar man in den på den primära skärmen som man har rakt framför sig.


9.1 Pixelpitch

Detta med pixelpitch är viktigt då det gäller balansen mellan skärmarna något som jag hunnit erfara. Mina erfarenheter är att en 24” skärm är mycket liten för sin native resolution och man måste upp på minst 25.5″.  Men då kommer vi till problemet att då springer pixelarean ifrån sina flankörer till höger och vänster om sig och de kommer att vara betydligt mindre i pixelpitch. Så det gäller att hitta en harmoni här så pixelpitchen är så lika som möjligt om man inte tycker att det gör något med att det är väldigt olika storlek på det man ser på skärmarna.

Pixelpitch

PixelArea (mm2)

Native resolution

Fler kriterier; Ljusstyrka, Responsid, färgåtergivning, usbhubb, högtalare, färg, mått

         Samsung Syncmaster 2693 HM 25,5″

0,285 mm

0,081

1920×1200

      Samsung Syncmaster 2443BW    24″

0,270 mm

0,073

1920×1200

            Samsung Syncmaster 225BW 22″

0,282 mm

0,080

1680×1050

Eizo 21″

0,270 mm

0,073

1600×1200

Dell 2007 FP 20″

0,255 mm

0,065

1600×1200

          Samsung Syncmaster 913N 19″

0,294 mm

0,086

1280×1024

       Samsung Syncmaster 943N 19″

0,294 mm

0,086

1280×1024

        Samsung Syncmaster 711T 17″

0,264 mm

0,070

1280×1024

         Samsung Syncmaster 540N 15″

0,297 mm

0,088

1024×768

             Samsung Syncmaster 27″

0,303 mm

0,092

1920×1200

              Eizo 22″

0,247 mm

0,061

1680×1050

(Tabell 1. Försök att kartlägga de bildskärmar du har spanat in. Här ses de skärmar jag hunnit prova själv genom åren i olika sammanhang, förutom de 2 nedersta. Och vad saken gäller är att ha en match gällande pixelarean för bäst harmoni.)

 

10. Hårddiskar

Så står vi längst ut på minneshierarkin, de långsamma men beständiga långtidsminnena ute på hårddiskarna. Och organisationen över hur data lagras på hårddisken är ett intressant kapitel eftersom det ofta är här flaskhalsen ligger så att kunna optimera denna fas är av stort värde och detta är inte enkelt då det är en av de mest komplicerade delarna hos en dator. Det är en elektromekanisk konstruktion med en arm som läser och skriver data. Denna arm kan förskjutas in och ut över olika spår – tracks. Varje spår består av sektorer, där datat ligger i en kontinuerlig följd av bitar. Alla sektorer på en disk består av samma antal bitar, vanligast är 512 bytes upp till ett par KB. Jag har tagit i sär en gammal kraschad hårddisk och fotat den.

 Så

 

(Fig. 9 Min hårddisk isärtagen med läs och skrivhuvudet synligt)

Som vi ser består disken utav denna platta som kan vara flera till antalet, sektorer som ligger ovanför varandra när vi har flera plattor kallas för cylinder.Skriv och läshuvudet svävar över plattan som består av ett magnetiskt medium som innehåller den faktiska informationen med ettor och nollor. Intressant att notera är att huvudet svävar bara ett par nanometer ovanför ytan på plattan och kommer den i kontakt med plattan så blir disken förstörd.

Ett sätt att komma åt datat på plattan är helt enkelt att låta skivan snurra fortare. Tidiga diskar spann med en hastighet av 4800 rpm och nu finns det diskar på 15000 varv per minut.

Vi har olika sorters fördröjning vad gäller hårddisken, tiden det tar för armen att hamna över rätt spår kallas seek time och tiden för att komma fram över rätt sektor kallas latency, här spelar rotationshastigheten en stor roll.

 

Då det har stor betydelse för prestandan så placerar man data som hör ihop i samma block så att de kan avläsas i samma sektorläsning. Sektorer är det samma som block. Ett kluster kan bestå av flera sådana här sektorer, vilket leder oss in på vikten av att data ligger på ett optimalt sätt och nästas avdelning defragmentering, men först något kort om så kallade flashdiskar;
Det finns hårddiskar utan roterande hårddiskar och där sparas datat i flashminnen på elektriska kretsar, säkerheten och snabbheten anses vara bättre, nackdel med dyrare teknik och mindre lagringsutrymme

 

10.2 Mina diskar

Jag visste redan tidigt att jag vill testa antingen en mirror eller stripe för systemet (blev stripe) och en RAID5 för datat. Då det var bara att inhandlar 2 plus 4 stycken diskar. Jag köpte en fjärde disk för datasystemet som reserv och jag har fått utnyttja den och byta ut en disk som gick sönder, och att jag hade så pass rymligt chassit var guld värt för detta byte.

(Fig. 10 Mina 2 diskar för systemet. Och de 3 för RAID 5.)

 

11 Floppy/CD/DVD/Blu-ray

Jag undrade om jag skulle ta med Floppyn i denna rubrik med det gjorde jag av flera skäl, dels har den varit en trotjänare så länge för min del, och dels så när jag byggde ihop min tredje dator så var den inte längre där, detta som man läst om så mycket tidigare nämligen det att floppyn kommer att försvinna och plötsligt händer det!

Men annars tycker jag om att ha 2 stycken DVD-enheter dels för att det är den komponent som har fallerat mest för mig och sedan kan man köra dual.

[Uppdaterar texten 20121222 efter god feedback gällande blu-ray:]

Intressant läsning och du vet att jag står i startgroparna med ett bygge. Min fråga är varför du inte tagit med Bluray-enheten då den är ett måste om man vill jobba med t.ex. högupplöst media?

Hej du och tack för dina framåtsyftande synpunkter. Vilket är en klockren synpunkt för den som står i begrepp att bygga nytt, toppen! Det var lite det här jag hade hoppats på. Synpunkter på mitt nu tre år gamla bygge. Vad ni har på gång för byggen själva? Skulle vara kul om ni delade de kundvagnar ni har på gång hos exempelvis Komplett.

För åter till frågan, skälen är främst två:

1) Dels är systemet tre år gammalt och tog min utgångspunkt i det.

2) Jag undvek på ett sätt dessa avarter som har varit med datorernas värld, tänker främst på när man inte kunnat enats kring en branschstandard utan tillverkare har kört sina egna race. Det så kallade browserwars var nog ingen dröm för webbutvecklarna när det var som värst. Har blivit mycket bättre men på sina håll lever dessa ”krig” kvar.

Men frågan är intressant och förtjänar nästan ett eget inlägg. Men om vi hoppar in i frågan så minns jag Niklas och Krister som på högstadiet gjorde ett specialarbete om Compact Discen. Om det är ok så tar jag vid herrarnas förnämliga specarbete då jag är som i ”rapportform”.  CDn var ganska het då men mycket har hänt sedan dess;

Kraven på att rymma mer och mer ledde till DVDen som har samma princip som CD men mindre ”gropar” (0,4 microns mot 0.8 microns), en tightare spiral (0.74 mot 1.6 för CD) och en röd laser (0.65 mot .78). Detta ledde till en ökning gånger sju från CD upp till 4.7 GB.  Och så fyra format;

SingleSided, single layer (4.7 GB).

Singlesided, duallayer (8.5 GB).

Double sided,single layer (9.4).

Double sided, doublelayer (17 GB).

Och varför alla dessa format? Jo ”politik” Philips och Sony ville ha  single sided, dual layer för högre kapacitet medans Toshiba och Time Warner ville ha double sided, single layer. Philips och Sony trodde inte folk orkade sno på skivorna medans det andra gänget inte trodde på konceptet med att lägga två lager på samma sida. Kompromissen som det har sett ut historiskt nog tyvärr inom denna bransch: Alla kombinationer.

Ok mer vatten har runnit under Lillåbron sedan DVD eran och nästa ”krig” handlade om Blu-Ray (rymmer 25 resp 50 GB, 0.45 microns, blå laser), versus HD DVD (15 GB resp 30 GB, samma blålaser men sämre kapacitet då bland annat). Och på grund av dessa stridigheter har nog dessa byten totalt skjutits upp med x antal år. Vill i detta sammanhang ta upp George Santayas citat:

”Those who cannot learn from history are doomed to repeat it”.

Tyvärr blev det så den här gången också. Men kriget är vad det verkar över och vinnaren och framtiden stavas Blu-ray och är ett Måste för den seriöse nybyggaren!

12. UPS

Apropå detta med säkerhet så har UPS sin plats. Bra även för att ”jämna till” strömmen.

 

13 Mus, tangentbord, headset, input – output enheter

Jag har givetvis ett ergonomiskt tangentbord från Microsoft som rekommenderas, med handdukar som stöd för armbågarna. Alltid när jag ser på nyheterna och folk som arbetar med datorer så är det nästan ingen som lägger ner underarmarna ordentligt för att vila dessa mot underlaget. Och som sagt, det finns säkert en hel del effektiviseringsvinster att hämta hem för både Sverige som nation och individen av flera skäl.

Jag har vidare två möss; en till höger och en till vänster. Detta för att hela tiden variera sig och undvika RSI så långt det är möjligt.

Ett bra headset ett måste, det var flera år sedan jag sade upp mitt fasta abonnemang hos Telia och har hunnit spara flertalet tusenlappar på det.

Har också en Xbox handkontroll till datorn för att variera grepp ytterligare.

Ett trådlöst headphones är mycket användbart då man kan lyssna på ljud och lämna datorn för en ergonomisk paus och gå och diska eller vad som helst.

Vad jag skulle kunna förbättra på mitt kontor är : En ännu bättre stol har tittat på malmstolen, höj och sänkbart bord.

 

(Fig. 11 En setup jag tror skulle göra underverk för såväl ergonomi som effektivitet. Här ses ett ergonomiskt tangentbord flankerat av två möss för att kunna alternera och en Xbox 360 handkontroller för ytterligare variation. Tre skärmar. Finns headset i periferin också. Notera också handdukar för att lägga armbågarna ordentligt mot underlaget. Blir alltid lika förundrad över när man ser på Rapport och Aktuellt över de som arbetar med datorer med armarna hängandesi luften och inte vilande mot underlaget.)

 

14 Installation och efterkonfiguration

Ok du har skruvat ihop datorn och det spännande momentet att slå igång den är här.

Jag rekommenderar Windows 7 dels för att det har ett snyggt grafiskt gränssnitt, stort och brett stöd för alla möjliga typer av kort och programvaror.

 

14.1 Andra programvaror jag rekommenderar

Backuper är viktigt, har du följt mina råd så sitter du kanske på en spegel för systemet och en RAID 5 för dina data och du har kommit en bit på väg att säkra dina viktiga data. Vad som då återstår att skaffa någon forma av distansbackup för brinner ditt hus upp går även allt vad raidsäkerhet också upp i rök även om det finns företag som är duktiga på att återvinna data även från de mest förstörda diskar.

Min rekommendation är att införskaffa Norton Ghost för images av hela systemet då jag har haft lite krångel med Windows egna lösning för detta.

 

15 Tips på konfigurationer för Windows (7)

Folder Options


(Fig. 12 Att ha så man markerar objekt när man hovrar med musen sparar många musklick över tid.)

 

Aktivera fönster med enbart hovring


(Fig. 13 Att aktivera sättet om man hovrar med musen gör att man slipper klicka för att aktivera det, rekommenderas. Sökvägen till inställningen ses i adressfältet. Gäller Windows 7 engelsk. Detta låg tidigare i tweakappar men finns nu i OSet default.)

 

15.1 Kortkommandon av värde

Först den klassiska fyrkanten med Windows + E ger Utforskaren, W + D skrivbordet, W + F sök, W + R runboxen.

Alt + Enter properties för enheter.

W + Home ta ner övriga förutom aktivt fönster.

W + piltangenterna , maximera minimera, flytta

W + shift + piltangenterna är bra för att flytta fönster mellan dina olika skärmar.

16 Tips för det spelsugna kontorsproffset som vill undvika RSI

Ladda ner drivrutiner för Xbox handkontroll för PC.

http://www.microsoft.com/uk/hardware/download/download.aspx?category=Gaming

Sedan finns det främst två programvaror jag har provat:

Xpadder

Denna fungerade först för mig i WoW men det upphörde efter Service Pack 1, fungerar fortfarande klockrent i Operativsystemet. Man kan ha upp till 9 stycken olika scheman för knappkonfigurationer.

http://www.xpadder.com/

GlovePIE

Detta fick jag ta till när Xpadder gav upp efter antingen SP1 eller om det var en patch till WoW. Nackdelen är att man inte kan ha upp till 9 scheman som med Xpadder, fördelen är att det är mycket kraftfullt med stora möjligheter för den scriptintresserade.

Credit till Sinkissed, själv har jag modifierat originalet.

http://www.wowinterface.com/downloads/info17017-Soulbound360-xbox360controlleraddoncataclysm.html

17. Till sist

Så står vi på sista punkten och jag hoppas läsaren av denna skrift fattar mod till sig och provar att bygga ihop sin egen dator då det inte är svårt och ger en känsla av kontroll av vad IT-tekniken handlar om och en styrka att förstå och själv åtgärda fel som kan uppstå.


17.1 Vad jag skulle göra med en 4.0 dator (mitt nästa bygge)

Jag skulle köpa helt tysta grafikkort(silentpipe), då det är en parameter jag håller mycket högt. Men det är inga problem att byta ut befintliga men det är vad jag skulle tänka på till nästa gång, annars skulle jag köra på samma men jag skulle nog prova en spegel den gången på OSet men fortfarande en RAID 5 på datat. Troligtvis har tekniken gått fram ännu mer och de flaskhalsarna hårddiskarna är har blivit ännu snabbare, kanske är det rena flashdiskar då.

Och som alltid kika gärna runt på flera siter som handlar om detta.

Kompletts är inte tokig gällande metodiken att få ihop det:

http://www.komplett.se/k/k.aspx?action=custserv&topic=buildyourownpc

Lycka till med ert bygge! 

How do I know what I think until I see what I say?

– E.M Forster[1]

Beskrivning: C:UsersnordicproDocumentsCOMPUTER_SCIENCEGrundkursIT-LTU5.ÄmnesfördjupningpicsP4260119 - Copy.JPG

(Fig. 1 Baksidan på mitt planeringsA3. Här jag kommit så långt att jag valt ut ett moderkort som klarar min specifikation. Socketen för processorn syns tydligt som en kvadratisk figur.)

Vad som s


[1]Ett citat som jag tycker säger en hel del, det är ju först i det frysta tillståndet man kan operera på sina tankar och få syn på vad man egentligen tänker, sitter man bara och tänker så fångar man de inte riktigt på samma sätt.

 

Etiketter:

2 kommentarer

 1. Johan O

  Intressant läsning och du vet att jag står i startgroparna med ett bygge. Min fråga är varför du inte tagit med Bluray-enheten då den är ett måste om man vill jobba med t.ex. högupplöst media.

 2. Christer Nordenström

  Svar till Johan O (2012-10-22 10:37)
  Hej du och tack för din framåtsyftande synpunkt, klockren sådan för den som står i begrepp att bygga nytt, toppen! Och givetvis ett måste för den seriöse nybyggaren!

  Det var lite det här jag hade hoppats på. Synpunkter på mitt nu tre år gamla bygge. Vad ni har på gång för byggen själva? Skulle vara kul om ni delade de kundvagnar ni har på gång hos exempelvis Komplett. Man kunde ta en kik på listan och kolla in och så kunde vi spåna på kring prylarna.

  Dels är systemet tre år gammalt och tog min utgångspunkt i det. Men har nu uppdaterat inlägget in mot framtiden som stavas just Blu-ray.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>