Familjepolitik med vingbredd

Dagens huvudledare handlar om de förslag till familjepolitiska reformer som regeringen presenterade i går.

Det är ett ganska märkligt reformpaket där det ena förslaget syftar till att motverka det andra, där positiva insatser för jämställdheten blandas med förändringar som formellt ökar valfriheten men reellt kan leda till bakslag för kvinnors ställning på arbetsmarknaden.

Först ska kommunalt vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus införas, och senare under mandatperioden även barnomsorgspeng och ökat pedagogiskt inslag i förskolan.

Mot vårdnadsbidraget, som i de kommuner som väljer att införa det hotar att bli en kvinnofälla, står alltså satsningar på barnomsorgen och mer jämlikt uttag av föräldraledigheten genom den mycket välkomna jämställdhetsbonusen.

Mot kristdemokraternas hjärtefråga står folkpartiets hjärtefrågor, så kan man lite förenklat uttrycka det om positionerna från alliansens interna förhandlingar inför valet 2006 består.

Men att jämställdhetsbonus och vårdnadsbidrag införs samtidigt, inte med den förtur för vårdnadsbidraget som kd önskat, och att vårdnadsbidragets vara eller inte vara blir en kommunal sak att besluta om, gör att regeringens familjepolitik ändå får en bra balans givet det besked alliansen gav väljarna i valrörelsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>