Likt en Balrog ur djupen – om ett dåligt förslag

Ilmar Reepalus förslag om att elever ska betygsätta lärare sågas av mig i en signerad text på dagens ledarsida:

’Likt en redan besegrad och nedstörtad Balrog ur djupen i Sagan om Ringen verkar det komma tillbaka med en sista, överraskande eldsnara: flumtänkandet i svensk skolpolitik.
Förslaget, senast framfört av Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (s), att elever ska betygsätta sina lärare, och att de betygen ska ligga till grund för chefernas utvärdering av de enskilda lärarna, kanske rentav för lönesättningen, är ett uttryck för en ringaktning och en nedvärdering av en yrkeskår som tvärtom borde stärkas och upprättas.

Lärarna ska granskas som alla andra yrkesgrupper. Ett stolt, viktigt yrke ska också medföra krav på dess representanter.
Lärarutbildningarna har stora problem med kvalitet, inriktning och rykte.
En del skråtänkande inom lärarfacken kring behörighetsbegreppet kan med rätta ifrågasättas. Läraryrket måste få bättre villkor och bli en attraktivare karriärväg för unga, men också öppnas upp med fler ingångar för att det pedagogiska arbetet ska hålla högsta klass.

Men det finns ingen anledning att, i populistiska syften, ytterligare försämra lärarnas status genom att utsätta dem för en behandling som dels bygger på en vanföreställning om vad en skolan är för typ av arbetsplats och vilket förhållande som måste råda mellan lärare och elev, dels helt underminerar en viktig princip: att den pedagogiska kompetensen hos en lärare förtjänar att bedömas på samma professionella grunder som vägleder motsvarande utvärderingar i andra yrken.

Förslaget lär säkert få en del stöd, men måtte det inte sprida sig över landet. Vill man upprätta läraryrket är det helt fel väg att gå, och vill man inte upprätta läraryrket har man inte fattat vilka förändringar svensk skola behöver.’

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.