Ledarbloggen försöker ruska av sig dammet

När jag började blogga här på vk.se så varnade jag redan i första inlägget för att bloggar ibland blir till övergivna industriområden där gammal, rostig bråte skvallrar om att inget längre händer. Riktigt så har det väl inte blivit, men det senaste året har ledarbloggen här på vk.se varit eftersatt och slö, och inte hängt med i utvecklingen.

 
Nu ska det bli ändring på det. I dag lanserar vi en ny, uppfräschad opinionssida. Det är bara första ledet i en långsiktig satsning för att radikalt förändra hur vi arbetar med opinion och debatt på nätet, där den här forskningssatsningen förhoppningsvis blir ett centralt inslag.
Den fria kommunikation och interaktivitet i samhällsdebatten som nätet möjliggör är en stor chans för demokratin, inte minst för den lokala demokratin. Vi vill bättre än hittills hänga med i och vara en del av den utvecklingen. Mycket mer kommer att ske framöver, och radikalare grepp väntar, steg för steg i dialog med läsarna, men tonvikten i vår satsning ligger redan från början på läsarmedverkan och tvåvägskommunikaktion, på lyhördhet och öppenhet, och på det lokala och regionala. Jag tror mycket på de nya typer av lokala offentliga samtal som uppstår tack vare nätet.
 
Förhoppningsvis ska det märkas på en gång att min ledarblogg vaknat från de halvslumrandes skara och ruskat av sig dammet för att hänga med i det fantastiska tempot och den spännande mångfalden bland vk.se:s alla olika bloggare.
Jag kommer att knyta an aktivt till nyhetsflödet på vk.se och haka på och reagera på bloggläsarnas tips och uppmaningar. Varje dag kommer jag även att följa någon läsaruppmaning, och samma eller nästa dag blogga om ett föreslaget ämne som jag missat att skriva om eller borde skriva mer om.
I kristallkulan ser jag framför mig tillfällen när jag kanske skriver en ledarkrönika live, till livekommentarer från läsare, på nätet. Och givetvis kommer vi att vara med i takt som nya tekniska plattformar och publiceringskanaler utvecklas hos VK. Den nya opinionssidan är ett första litet steg i rätt riktning.
 
Att sedan inte alla kommer att vara förtjusta över de åsikter som jag uttrycker här på bloggen är en annan sak. Så ska det vara i en vital debatt.

3 kommentarer

  1. Ola Nordebo

    Jag tänker mig lite åt Google Wave-hållet, utan att exakt ha förstått vad det går ut på. Men det är ju i kristallkulan jag ser något sådant, så det kanske ligger långt bort. Problemet är förstås att man i så fall måste känna sig väldigt hemma på ämnet och redan ha tänkt igenom sin ståndpunkt. En tretimmarspaus för besök på bibliotek eller research på nätet funkar kanske inte så bra i den formen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>