Vänster-höger-skalan är en floskel

Den här veckan bedriver jag en egen sociala medier-kampanj mot användningen av den innehållslösa, odugliga vänster-höger-skalan och mot det partipolitiska begrepp ingen någonsin lyckas ge en meningsfull, för vår tid användbar definition: borgerlig.

 

Vänster-höger-skalan äger inget förklaringsvärde i praktisk politik bortom banala floskler, den existerar inte; jag lyssnar givetvis gärna på försök att motbevisa det påståendet. Och borgerlig må vara ett begrepp i gängse språkbruk, så är det ju, men någon djupare samtida innebörd som politisk beteckning har det lika fullt inte. Det är ett skrotfärdigt begrepp. Har nån en definition som håller i en seriös diskussion, hör gärna av er.

Etiketter:

4 kommentarer

 1. Gustav

  Som historiker måste jag bara påpeka det korkade i ovanstående deklaration. Att påpeka att vänster-högerskalan inte finns, eller är föråldrad, är i dessa dagar lika oinsiktsfullt som det är viktigt att veta att hjärtat sitter åt vänster. Och ordet borgerlighet innebär precis som det låter en fortifikation gentemot nyare tiders ideal. Något som Nordebo snarare förstärker än försvagar då han förklarar begreppet omodernt.

 2. Ola Nordebo

  Du får gärna föreslå en defintion, vilket jag noterar att du, precis som andra som försvarar begreppen, inte gör, av borgerlig och av vänster och höger, som håller för granskning och tillämpning på dagens partipolitik.

 3. Håkan

  Det är väl så att vi använder ”borgerlig” just för att de flesta av oss har en hyfsad uppfattning ungefär vad vi menar med det, och att ingen har lyckats prestera det du efterfrågar, dvs ett begrepp som bättre fångar det vi vill prata om.

  Och tills det finns något bättre, vad är alternativet till att använda det? Att hålla tyst?

 4. Ola Nordebo

  Tack för inlägget. Men, måste jag fråga igen, vad menar ni i så fall med begreppet, vad är det ni åsyftar? Det är problemet, jag har fortfarande inte stött på en hållbar definition av det, utöver att man använder det som ett rent namn på ett regeringsalternativ (typ på samma sätt som man säger alliansen eller de rödgröna) men utan att syfta på något idéinnehåll. Alternativet är att inte försöka identifiera någon inramad, väldefinierad politisk ”borgerlighet” i ideologiskt, idémässigt avseende överhuvudtaget, eftersom någon sådan, anser jag, inte existerar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>