Kandidaterna och den regionala förankringen

Inför nästan varje nytt val dyker frågan om riksdagsledamöternas regionala förankring upp någonstans i landet. Ibland uppstår gråzoner där de enskilda väljarna i slutändan måste göra en egen bedömning av hur trovärdig en kandidat är när han eller hon talar om sin lokala hemhörighet.

Västerbotten bjuder på några sådana fall i nästa års val. Jonas Sjöstedt flyttar från New York till Stockholm, men kandiderar för vänsterpartiet i Västerbotten. Ibrahim Bayland bor i Stockholm, men kandiderar för socialdemokraterna i Västerbotten. Maud Olofsson ser ut att toppa inte bara centerpartiets lista i Västerbotten, utan också i Stockholm.

Riksdagsledamöternas regionala förankring är viktig. Den bör vara en grundprincip när partilistor fastställs. I samtliga de här tre fallen – Sjöstedt, Baylan och Olofsson – gör speciella omständigheter att lösningarna rimligen lär accepteras utan att kandidaternas engagemang för Västerbotten ifrågasätts.

Men inte minst ur ett Norrlandsperspektiv är det viktigt att sådana avsteg från en viktig princip förblir just undantag och inte görs slentrianmässigt.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.