Autonoma vapensystem måste förbjudas

Sverige ska vara pådrivande internationellt för ett ”effektivt förbud mot dödliga autonoma vapensystem”, skrev utrikesminister Ann Linde (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) i ett debattinlägg hos Sydsvenskan häromdagen.

Regeringens folkrätts- och nedrustningsdelegation ska inrätta en arbetsgrupp för att, i samarbete med Utrikespolitiska institutet, SIPRI och Röda Korset, studera hur ett förbud skulle kunna utformas.

Det är utmärkt att regeringen vill spela en framträdande roll i det arbetet, för humanitär rätt. Även om det kan kännas hopplöst när de stora militärmakterna avvisar tanken på förbud och istället själva utvecklar sådana vapensystem för fullt, är det ändå värt att så tidigt som möjligt söka skapa internationell opinion för ett renodlat förbud.

Kanske kommer, i ett mardrömsscenario, både demokratiska och auktoritära regimer inom en snar framtid att börja använda autonoma vapensystem, som med hjälp av artificiell intelligens kan kartlägga, känna igen och angripa olika mål. System med kapacitet att besluta om och verkställa avrättningar av människor självständigt utifrån olika algoritmer.

Det kan handla om drönare, robotar eller andra konstruktioner, utformade för att döda, utan att en människa fattar eller ansvarar för beslutet. Det skulle dramatiskt och på ett katastrofalt sätt sänka tröskeln för krig, konflikter och brott mot mänskligheten.

Utvecklar och tillåter länder tekniken kommer den givetvis att användas, och kort därefter att finnas även hos terroristgrupper. Kanske sker det ändå, oavsett internationella ansträngningar.

Men ett förbud i tid kan åstadkomma mycket. Det kan ge stöd åt de IT-ingenjörer och forskare som protesterar och inte vill medverka till att innovationer för civil användning överförs till s.k. ”mördarrobotar”.

Som olika organisationer för fred och människorätt brukar påpeka har också liknande kampanjer mot exempelvis landminor, kemiska vapen och förblindande laservapen haft stor betydelse och nått resultat.

Autonoma vapensystem måste förbjudas. Regeringen gör rätt som driver den frågan hårt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>