Fejkbook och snociala mediekament

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu ha jä gått ve i fakebook jeg å. Köp brännvinne å knarke e för fan hur lätt som helst vie socialemedien. 2 helrör för 75 spänn. E hartkilo marianneuniana för tre hundre kroner. E int de billigt se säg. Sälje e vidare å tjena fyrdöbbert på brännvinne å tus´n gånger på knarke. Vem fan gå vie handeln idag? E dann jefla systembolage kan dra åt helvette. Skatt´n kan dem titt i stjarnen ette. Ju mer man fuska desta mer tjen man. N hederli medborgar bli int rik. Titt på alle storgöbbe och anne tjyva. Skatta e väl bäre dumskalle som gör. Skattar bäst som skattar sist.

Det är ju löjligt påstå det inte skulle finnas poliser. Det står ju varje dag i tidningen hur de nu kontrollera 300 skoterförare dagligen och några åkt för rattfylleri hur det nu kan kooma sig när en skoter har ett styre. Dumt som bara fan och rättsvidrigt. Knarket flödar liksom inbrotten. Bränsle stjäls för miljarder. Vad fan gör polisen? Åker i fjällen och kollar skotrar. Jag tycker det är småbarnsfasoner.

Bli först att kommentera

Vad vill Sverigedemokraterna?

Av , , Bli först att kommentera 1

Vad vill egentligen Sd, förutom strama åt invandringen eller flyktingströmmarna? Vad är deras övriga politik, speciellt för Norrland och/eller de glesare befolkade delarna av landet. Här är väl inte invandring eller stora flyktingströmmar samt då alla oroligheter i de täta delarna av Sverige och framförallt de vi kallar för Sveriges storstäder de största och övervägande bekymren. I jämförelse med London, Paris, New York, Peking eller Tokyo är det ju ingenting i folkmängder. Jag har inte heller för avsikt att beskylla dem i nedvärderande syfte för något annat eller kalla dem vid något gammalt nationalistiskt namn. Jag vill bara veta vad de står för om det ens är kapabla regera ett land.

Men återigen, vad vill Sd? Vi vet vilka utfästelser de lovade förra valet, vad blev det av dessa? Kejsarens nya kläder? Vad har de för planer för Norrland och Norrlands Inland? Har någon hört något? Visserligen lovade den här regeringen mycket, men så långt har ingenting hänt. Det återstår inte så lång tid kvar av den här regeringsperioden och händer ingenting snart av det som utlovades kommer det att kallas svikare.

För den skull tror jag inte vi skulle vinna något med Sd i någon tänkt regeringen. Det är alltid lätt sitta i opposition och lova saker, en annan fullfölja det. Finska Sannfinländarna har nu suttit i regeringsställning tillsammans med andra. Nu går det starkt bakåt. Det pratades mycket innan, nu har folket tröttnat. Det blev bara kejsarens nya kläder där också. Som jag påpekade i förra inlägget är de flesta bara intresserade av städernas mullrande liv och hur man bäst vinner dessa väljare. Här är det bara det gamla vanliga man är intresserade av. Att utnyttja naturen som inte ger mycket till det lokala. Skogsråvaran som skulle skörda tallolja och kanske en permanent fabrik med lokal arbetskraft, vad blev det av det? Men som sagt, ännu återstår några månader och folket väntar…

Det pratades också om utflyttning av myndigheter. Javisstja det har redan skatt. Till Kalmar och den nya jämställdhetsmyndigheten till Göteborg?!  Puckos!

Bli först att kommentera

Städerna växer – landsbygden försvinner

Av , , Bli först att kommentera 1

Att trenden skulle nu ändras är snarast befängt tro och då även i betänkande av alla landsbygdsutredningar, löften som bara är löften etc. Norrland, Norrlands Inland, Lappland inklusive gruvdriften och det största företaget SSAB är nog det vi får leva med. Renskötseln också. Något mera utvecklat som skulle göra att människor vill bosätta sig här kommer knappast ske.

Första nybyggarna banade vägen i ödemarken med ett glödande hopp att bygga sig något som de själva kunde leva av och bo i. Ödemarken växte till liv och inte bara de vilda djuren blev ensamma. Nybyggaren utökade och växte även han/hon och skaffade kreatur och djur. En ko, en gris och några getter kanske. Inga bidrag från staten som då inte var mycket till stat med vad vi idag har. Människorna fick klara sig bäst de ville. Fördelen att allting var inte lika beskattat och kontrollerat som nu. Små eller inga inkomster, men man fick behålla det man kom över.

Visst kunde livet vara hårt, men visste man inte av något annat då gick det. Man sneglade mest på hur man skulle har råd skaffa sig en ko eller två till och inte minst en häst. Det var dyra grejer. Lyckades man ändå med det kunde man ta på sig lite körningar åt andra och på så vis tjäna en slant. Höet eller fodret till djuren var det största problemet. Dålig växtlighet var ett stort problem. Ströängarna med sitt naturgräs kunde ligga flera kilometer bort. Det var ändå ett näringsrikt foder som hämtades under vintern på släde med häst. Fanns det ingen häst fick det dras hem med handkraft på en kälke.

Så flöt livet ändå på, barn föddes och de tidigare tu blev familjer. Barnen hade sin plats efter som de växte upp. Vid 7, 8 års ålder var det till att börja hjälpa till med mindre sysslor. Man lärde sig tidigt ta ansvar. Det går inte jämföra med idag om än livet är hårt på ett annat vis. Mobbing och press på olika nivåer är inte ovanligt. Men så var det ungefär då.

Den enskilda gården, eller den enkla bostaden i skogen eller nära vattnet var inte längre ensamt. Det byggdes flera och blev till små samhällen, eller byar. En byskola och en affär blev den lilla byns överlevnad och även medelpunkt. Nu hade de flesta också skaffat sig mera rejäla grejer och fått igång jordbruket i bättre omfattning. Nu hade även skatten gjort intrång vilket gav sken i byns skola. Ännu kunde folket leva lite som de ville och då i bemärkelse av den fria och vilda naturen. 9-5 jobbet var det ingen som kände av. Snarare kanske det kunde bli dygnet runt ibland och sedan lite ledighet då det tilläts.

Ja inte blir den tiden åter, nu vill man allra helst den lilla bråkdelen som finns kvar att den också ska helt försvinna. Man pratar om skatter och kostnader och att välfärden är hotad. Men jag undrar vilken välfärd då. Är den vi ser här?

Visst kan de se tjusigt ut på datoranimeringarna. De dolda problemen som ändå finns och kostar vill man inte redovisa. Många varnar för de bullriga miljöerna som uppstår när de oftast vill att de byggs så nära järnvägar som möjligt. Forskare varnar för den ljudliga miljön som ständigt tär. De nya tågen som går på magnetskenor verkar vara lagda på is. Men oavsett blir det ändå ett vinande ljud som även det både irriterar och även då skadligt i längden.

Vi får nog i fortsättningen också nöja oss med nickelgruvor och annat de tar upp ur marken. Kvar blir endast svarta hål som inte går att använda till något. Varken träd, buskar eller gräs växer där. Marken är proppad med arsenik. En dödens dal. Det tidigare nybyggena gav liv till bygden, här är det motsatta. Har det blivit bättre?

Bli först att kommentera

Har S makten i Vilhelmina?

Av , , Bli först att kommentera 1

Vid senaste valet om jag inte missminner mig vägde det på 66 röster och då om vi kallar det till borgerlig nackdel (vilka det nu är?). Sverigedemokraterna blev i vilket fall vågmästare och därför lyckades S övertala dåvarande Bengt Bergsten PA (Det lokala partiet Politiskt Alternativ) att gå över i deras favör. Sedermera som vi vet flyttade BB och S tappade då det mandatet. Nu har man i vilket fall lyckats behålla makten och hur det nu ser ut i majoritet vet jag inte. Jag vet bara att allting hänger på en skör tråd. Vintrarnas snöröjningar verkar folket överlag vara nöjda med mot tidigare.

Hur kommer röstetalen se ut vid nästa val? Det går naturligtvis inte säga direkt, men prognosen ser oviss ut enligt vad jag kunnat bedöma. S / V är naturligtvis fortfarande stora liksom C i Vilhelmina, men avståndet krymper till övriga hur man nu väljer lägga dessa samman. Kristdemokraterna var också starka senast men jag minns inte siffrorna exakt. Det blir i vilket fall spännande nästa val hur man nu väljer se på det. Fortfarande också kommer relativt många rösta på Sd. Det går inte bortse från eller försöka trolla bort. De demokratiska reglerna måste givetvis följas. I annat fall närmar vi oss en mindre diktatur.

 

Bli först att kommentera

EU är bra – det är oss det är fel på

Av , , Bli först att kommentera 0

Skulle vi fullödigt ta åt oss EU:s regelsystem skulle vi slippa en massa onödigt krångel. Undantag på undantag som direkt eller indirekt missgynnar oss. Ett relativt stort land men med relativt få invånare och även geografiskt stora skillnader. Vi här uppe i norr, nära polcirkeln och även med ett smått arktiskt klimat har givetvis inte samma förutsättningar som vad de har nere i Malmö. Vi tror oss också vi skulle få det bättre utan EU (inta alla). Snarare tvärtom eller i vilket fall inte bättre. Det skulle bli en mer innesluten värld och på sikt en närmast utdöende befolkning. Dessutom vad skulle leva av? Inavel (på olika plan)? Har systembolaget och våra egna inneslutna regler i det fallet i jämförelse med Tyskland eller Danmark närmast, har det gynnat vår befolkning? Finns det färre alkoholister här än i exempelvis Danmark? I praktiken fyller Systembolaget inget uppgift i det fallet. Den som är beroende har inget göra med det. Det måste bara vara gamla förlegade stollar som har den insikten. Det har lite eller ingenting med karaktär om folk super eller är alkoholist. Det går inte bota enbart genom att utestänga någon från spriten. Det måste ske på ett insiktsfullare vis. Det måste bara vara en inskränkt nordbo som har den uppfattningen.

Det är lika i många andra avseenden. De flesta vistas i miljöer där problemen inte tas upp. Helst sopas de under mattan och så tror man de är borta. Enfaldiga dumma människor som hela tiden driver utvecklingen bakåt i tron när de kan ordna för sig själva då är saker och ting ur världen. Låt Europas dörrar öppnas på vid gavel, då först kan vi alla börja njuta av välståndet. Nu är det bara för vissa.

Skulle vi tillgripa straff och förnedring på allt som vi inte gillar i samhället, skulle vi inte ha några sjuka heller. Det fungerar inte så.

Bli först att kommentera

Från den lilla världen till den stora

Av , , Bli först att kommentera 0

Idag är det presidentval i Frankrike. Med största sannolikhet kommer mittenkandidaten Macron ta hem posten. Le Pen kommer också med största sannolikhet förlora spelet. De s k främlingsfientliga krafterna kommer därmed att förlora. De som de riktas emot vill jättegärna också se Le Pen som president. Då ökar motsättningarna och de kan gå ännu hårdare mot landet med sina attentat.

Folket är klokare än så, de vet att invandring och mångfalld har alltid varit bra för ett land och om det sker under kontrollerade former. Frankrike är ändå Europas länder där det knappast finns så många nationaliteter och även religioner. Visst kan det skapa problem, men har det inte alltid gjort och är inte något nytt. Jag tror det är bara att det nu förstoras upp och det beror troligtvis på att människor har fått det så bra att det måste hitta problem som de tidigare själv ägnade sig åt. Mat för dagen och husrum. När människor får det bra glömmer de lätt problemen som andra har. Mycket vill ha mer.

I Sverige är tongångarna densamma. Mindre pengar och bidrag till nyanlända. Skär ner i bidragen. Det är ju inte dessa som vi registrerar när de kommer hit som ställer till problemen. Inte de värsta i vilket fall. Jag tänker då på terrordåden. Så har det väl alltid låtit, att de är de små som ska klämmas åt. Avundsjukan från de belevade i samhället har alltid varit sån. Ingen nytt under solen nu. Men visst är det beklämmande när partier som Centern som sagts sig värna om invandringen/flyktingarna nu kastar om och vill dra åt bidragen. I ryggen har de både Kd och naturligtvis Sd. Moderaterna och Liberalerna är tveksamma liksom S får jag hoppas.

Egoisten finns väl hos oss alla och vill helst av allt krypa fram när tillfälle ges. Jag tycker det är rent av småaktigt och ger heller inga stora vinster och inte minst, då ska olika kommuner stå för notan istället för som nu, Försäkringskassan (staten).

Innan kvällen bör vi väl veta vilken som kommer att gå till andra omgången

Bli först att kommentera

Himkörd

Av , , Bli först att kommentera 3

I dessa dagar då skatterna ska tas in på allt möjligt, speciellt är det ju tobak, bränslen och alkohol. Den sedvanliga svenska modellen. Dem säger den är bra och då får vi väl tro det. Än har inget lyckats rucka i det systemen. Per-Albins och Ernst Wigforss Sverigebygge som det talas så mycket om har inte ändrats stort i det fallet. Inte ens Reinfeldt kom på något bättre. Barnbidragen, föräldrapenningen och allt de som de ”rika” kunde vara utan behöll han. Märkligt!

Nu har jag i alla fall kommit på en bra idé som jag ”kört” ett tag. Ett gammalt 195 liters bensinfat fylls med råmaterial, som sedan förångas i ett hoprullat kopparrör som kyls ned i kallt vatten. Ut kommer sedan prima vara, skattebefriat och allting. Jag klarar mig i ungefär 3 månader och bilen går utmärkt. Vad trodde ni?

Bli först att kommentera

Välstånd på falska löften

Av , , Bli först att kommentera 2

Vi ser nu hur det gått i Venezuela som styrts i 15 år av f d Hugo Chavez (nu död). En gammal militär utan kunskaper och bara förlitat sig till socialismen och som schabblat bort alla oljemiljoner landet skulle haft. Den nu efterträdande Nicolas Maduro verkar inte ha någon plan hur landet ska ta sig ur det fruktansvärda kaos som där råder. Svälten och misären ligger på toppnivå. Människor söker mat i soporna och 9 personer har hitintills uppgetts döda i kravaller.

Många vänstersocialister har sett det här landet som ett idealsamhälle. Nu ser vi resultatet. När handeln slutar fungera och ett land blir isolerat då ser vi nu resultatet. Företagandet ligger på noll. Landet rasar i produktion. Människorna går mot svält och utarmning.

En lämplig dos kanske är nödvändigt i båda riktningarna, bara det hålls på en rimlig nivå. Välståndet (sjukvården) bygger inte minst på skatter. Får vi inte in intäkter dit faller alltsammans samman. Folk med höga inkomster som kanske har råd betala sina sjukvårdkostnader själva är de som klagar allra högst men vill betala så lite skatt som möjligt. Systemet är ihåligt och alldeles för lätt att manipulera. När vi då får ledare som bara vill sänka skatterna för de bäst ställda då faller allting samman. Om det är rättvist? Nja det får man själv ta ställning till. Jag försöker bara beskriva hur det är upplagt. Se på skolan och allting annat också. Det fungerar ungefär på samma sätt där. Visst finns risk för många och onyttiga byråkrater, liksom i andra riktningen. Övervinster och fiffel med skatter och intäkter, om än de är lovliga med nuvarande system som bygger just på allmännyttan som inte längre många vill veta av. Socialist, kommunist, kapitalist…är det bara skit alltihop?

Bli först att kommentera

Tycker vi samhället är bra – jamen dåså

Av , , Bli först att kommentera 0

Ta det här med barnafödande och BB. Hur var det tidigare när vi hade betydligt mindre resurser än vad vi idag förfogar över, hur var det DÅ? Vad jag kan minnas var det väldigt noga med att havande kvinnor behandlades väl. Det fanns en respekt även från mannen i det fallet om än andra gånger det inte kunde vara det i andra sammanhang. Det följde tiden i det avseendet och om det var sämre än idag vill jag knappast påstå. Men i vilket fall var det respektfyllt för alla och till kvinnans fördel. Det är mitt intryck. Om det nu råkar finnas ett BB i det närmaste trakterna och inte alla är nedlagda, hur många dagar får kvinnan då stanna på BB? Inga alls, idag ska man visst åka hem efter ca: 24 tim är det som jag känner till. Kan vi kalla det vi blivit mera humana då? Det tycker inte jag. Man skryter om välståndet och hur det skapats och vilka fördelar vi nu har, men har det inte blivit det rakt motsatta. De tidigare (skogs)-bygderna där och när människor kämpade stret och slet var faktiskt humanare. Många friska barn kom till värden och för det mesta togs emot med öppna armar och även hade de tillsyn och vi kan för det mesta kan vi säga de fick en bra vårdnad, trots att förhållandena kunde vara torftiga ibland.

Ser vi till maten och jag tänker då till världen i stort, hur ser det där ut. Även andra saker som sker. Naturkatastrofer m m. Konstgödseln som hurrades högljutt och hur mycket skördar det gav, ser vi resultatet av nu. Jordarna är utarmade och kvar finns endast dött material. Inga bakterier eller mikroorganismer och framförallt inga maskar. Den livgivande jorden är utarmad och nu sinar vattnet också. Hur har människor tänkt sig framtiden. Är det nya planeter som hägrar och de som ”bara” ligger på 40 ljusårs avstånd? Jag tycker man borde börja fundera på hur vi återställer vår egen planet så att på sikt kan överleva. Städerna är det första som dör ut vid en katastrof. Landsbygden, de som har någon typ av egen produktion kommer att överleva. Det är bara kortsiktigt och dumt tänkande som får gehör. Vettiga långsiktiga lösningar sopas under mattan.

Back to basic

Bli först att kommentera

Skibena och rektie trygen

Av , , Bli först att kommentera 0

Int vare sä gött iblann. Nog könne man fo vara hongri iblann. To man int innitiatif sjalv sä. Skidutrustninga på den tin je var i farten va inte na jämför ve idag. Rektie treskider, bre som smokalka och stava var endera tå bambu ell se tå ståle. Rektie trygen å, såg ut ungefär i storlek som en toalettsits.

Va man då ute å åkt i skogen och dä dök upp nan ren ell nan alg och dä passe, drog man tell ve staven åt hals´n ell åt huve så dem stöp. Searn vare bäre fram ve kniven å ta blon tå dem då dä låg avsvimme. Djurkroppen la man på den ena skidan och dro him dem. Skider på den tin såg ju ut mera som smoe kalka. Livremmen fäste man fram ti skibene ti ä höl man gjort och dro him ren ell algen.

Samma sak i timmerskogen, e dannen som gatt gå ihop för å tjen en krona va ju oftast na bedrövlie jäfla. Int råd dem ve na, men betart skull dem ha. Det vart int mycke gjort var dag och had man otur och feck tag in töcken arbetskraft va konkurs´n nära. Lönen, avtal och skatten va det enda som va intressant. Hur mycke dem gjorl om dan var ointressant. N rektig kAr va svårt å hitt, men dä fanns dem å som könne arbet fortfarande. Nu äre ju slut me dä för längesearn.

Åsse prata dem om å dela ve sig, va man int se fö sä sjalv vare bere man svalt ihjäl. Kommer man över e köttstyche så int i fan dela man ve sä nanting. Dä va tell å eta opp e sjalv så man könne arbet. Socialista ha varkligen förstörd lanne. Men sä sie ju ut som dä gör. Ingen ordning å reda och fullt krig i stedren. Fy sjuttan. Tur man ha gjort sitt.

Bli först att kommentera