Fatmomakke

fatmomakkeSnart midsommar och i mina unga år eller under medeltonåren bar det oftast av till Fatmomakke för att fira midsommar. Det är jättelänge sedan jag hade vägarna förbi och hur det är med firandet numera har jag ingen koll på. Ursprungligt var det samernas samlingsplats vid olika högtidligheter samt giftermål i kyrkan och även predikningar. Tiden jag brukade besöka Fatmomakke vid midsommar restes det alltid midsommarstång och dans därtill. Hela det här området där kyrkan ligger och midsommarfirandet ligger på andra sidan en mindre å.

Festligheterna var innan man färdades över ån och den mindre bron med tivoli och en dansbana högst uppe på kullen. Vi brukade också tälta här på den här sidan eller varför inte hyra en kåta. Midsommarfirandet var lite av ett liv i det fria – wild life – med rökpelare som steg upp mot skyn, endera från kåtan eller en lägereld blandad med den rena och friska doften av vildmark och fjälluft.
Jag minns hur mysigt det var, men kallt kunde det bli nattetid. Inte ovanligt med frost ibland, men kul var det. Utrustningen bestod av förutom tältet, kaffepanna, yxa och kniv. Midsommardagen under dagen var det familjerna med de mindre barnen som brukade besöka Fatmomakke. Gå runt och titta, fika och träffas. Midsommaraftonen kunde ibland vara lite väl stökig men vi hade ju ”fjalingen” som höll uppsyn. En inrättad provisorisk polisstation där man både kunde finka de värsta bråkmakarna om det av en händelse dök upp sådana eller på annat sätt upprätthålla lag och ordning. Kommer också ihåg att grindslanten gavs till de som öppnade och stängde de grindar som skulle hålla kreaturen inom olika inhägnader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>