Utflyttningen

Arbetsbristen var största orsaken till utflyttningen och då den så kallade värsta vågen under 60-talet. Visst var det härligt växa upp på landet och så länge föräldrarna eller de som hade vårdnaden om en såg till man fick mat på bordet och annan försörjning gick det väl någorlunda. Men ingen kan ju leva på luft och när man började närma sig tonåren eller var uppe i dessa, började man lite smått vilja tjäna egna pengar. Man ville också köpa sig saker. Jag fick ändå lite jobb åt min egen far och första lönen var på 500 kr. Det var någon gång i mitten av 60-talet. Det har jag sagt tidigare, det var en skrivmaskin nere på ”Plassen” hos Radio-Johns jag köpte. Den kostade då 300 kr enligt vad jag minns och sedan tror jag det blev både en klocka (armbandsur) och en kamera. Alla äldre bilder, om jag lägger ut sådana är tagna med den. Då rullen var full med alla bilder fick man lämna in den hos Lindströms optik och senare Nystedts Foto för framkallning.

Det var dåtidens moderniteter. Allt är ju så mycket enklare idag. Foto har man i mobilen och filmar man med kamera kan man spara på disketter eller USB-minne. Framkallning till rena pappersfoton gör man ju skitenkelt genom att sända dem digitalt för framkallning. Ibland är det gratis och måste man ändå betala är det rent ut sagt en struntsumma.

Men då var det det här med jobben och försörjningen. Inga fasta inkomster varken till hushållet – förutom den ändå lilla delen delen mjölk som skickades till mejeriet – i övrigt var det sporadiskt och inte blev det bättre när det gång på gång infördes en hårdare beskattning för alla småföretagare vilken man kunde räkna de dåvarande jordbruken till. Ser vi till Norge hände samma sak med utflyttningar under 70-talet. Skillnaden är att där har många flyttat tillbaka och genom bra förtjänster eller välavlönade arbeten och då genom oljan, har de nu börjat rusta upp i egen regi de som varit förfallet. Sverige har inte haft samma utveckling i det fallet.

Vem kunde konkurrera med ett avlönat jobb gentemot ha några kor, lite skog och andra inkomster som var sporadiska? Men inte vidare kul var det ställa sig på en fabrik i en oftast bullrig miljö när man växt upp i det fria, men det fick naturligtvis gå om man inte hade något annat val och med tiden vande man sig. Fasta inkomster fick man och det är väl det som betecknar välståndet? Men mycket offrades också när man lät landsbygden förfalla genom det sätt staten handlade. Nu är det ingenting som grämer mig i någon större utsträckning (kanske ödet ville ha det så?), utan tittar bara tillbaka lite hur det var och på det sätt jag nu upplever det.

Slut för idag!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>