Alltid lika trevligt

svansÅren då under min uppväxt 50/60 tal var naturligtvis långt från storstadens muller om ändock livet i städerna var betydligt lugnare än i dag. Men upplägget i Sverige följde naturligtvis världen i övrigt och framförallt den Amerikanska utvecklingen. Skogsbruket var ändå än så länge det småskaliga och det var alltid hemtrevligt följa med pappa ut i skogen. Skogsvårdslagarna tror jag ändå börjat hårdna och redan då fanns kravet om återplantering efter avverkningar. Ser vi till dagens maskiner och hur skogen avverkas och i jämförelse med dåtidens är det rena monstren som härjar idag. Och vad kom alla ”hemska” maskiner ifrån. Mestadels var det från Kanada som de introducerades. Den gemytliga känslan följa med pappa till skogen och den manuella avverkningen var betydligt mer skonsam och inte minst trevligare, speciellt när det var matdags eller bara ett fika. Det skulle alltid vara en eld (eldstan) där alla grejer man hade med sig skulle vara. Ryggsäcken, extrasvans och lite annat. Motorsågen var ännu inte så populär och det jag minns använde farsgubben endast timmersvansen och så naturligtvis yxan för kvistningen.

dragsaxBrosslingen, att dra ihop timret med var den gamla hederliga dragsaxen som fick stå till tjänst. I viket fall tycker jag det än idag känns som en fin tid det här. men man kanske bara minns det som var roligt eller upplevdes bra. Det också som var roligt med dåtidens skogsbruk trots att arbetat var tungt, tyckte jag man hade tid att njuta också.

köxikSpeciellt när man slagit sig ner vid lägerelden och som alltid var den gemytliga köxiken (lavskrika) ett fint sällskap om än ganska ”tjyvet” och man fick passa sig så den inte for med vad som helst förutom matbitarna den fick. Min morbror blev av med löständerna som han lagt på en stubbe. Nu var han så pass händig att han gjorde tillfälligt nya av renhorn. Med tiden blev det nog några från tandkliniken. Jag vet inte och köxiken fick nog ingen nytta av de gamla heller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>