”Semesterfalke”

Så kom då somrarna och då de som då hade jordbruken och framförallt slåttern var just den tiden den mest hektiska på sommaren. För alla andra de som åkt till Södra Sverige eller neråt landet och fått jobb var nu deras tid den lediga semestern. Pengar verkade de också tjäna, nya bilar hade de flesta skaffat sig och visst avundades vi andra när de kom hem till Vilhelmina med en glänsande ny Volvo PV eller Amazon. Det var ju dåtidens limousine tyckte man.

Några avtalsenliga löner och semesterersättningar visste väl ingen vad det var som höll på med det här. Det var bara folk som  exempelvis jobbade åt Vattenfall. Vattenkraften hade ju också den största utbyggnaden under den här tiden, men inte gynnade det jord eller skogsbruken vad jag kan minnas. Några sporadiska arbeten utanför deras egna anställda kanske förekom. Det var helt enkelt ett på utdöende projekt att ha kor eller mindre jordbruk redan då. Några höll sig kvar, men de flesta slutade av egen vilja eller på grund av dålig lönsamhet. Räknade man också arbetstimmarna gav de inte mycket i förtjänst. Hade man ett jobb bredvid kunde det gå, men direkt leva av det var svårt.

Längtan till att ha det som de andra, de som redan flyttat och nu kom hem och uppvisade det vi såg som ett annat liv och i relativt välstånd. Men allting har en baksida, naturen, det rena klara vattnet fanns inte och oftast slaskiga och kalla dragiga vintrar från havet gjorde att man inte kände sig en som acklimatiserad infödd sörlänning. Norrlänningen satt i blodet, men det fick gå och nu kunde jag äntligen köpa mig det eftertraktade kastspöet och andra fiskeredskap. Men var skulle jag fiska?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>