Gamlingar ”sega”

Våra förfäder och inte minst de som växte upp häruppe får vi ändå beteckna som otroligt ”sega”. Skillnaden mot idag är också naturligtvis vi har fått det så mycket bättre och då vi menar de tyngsta fysiska arbetena är borta. Rent för det mentala verkar det gått bakåt. Sjukdomar som vi tidigare inte hade – utbrändhet och/eller andra psykiska åkommor – är av annan karaktär idag.

Tiden står inte stilla och vi med den. Vi utvecklas också i takt med tiden och alla förändringar som ständigt sker i samhället. Många av de äldre som om de fortfarande levat skulle nog undra vad vi sysslar med. De flesta av dåtidens jobb var oftast fysiskt betingade och oftast också med vad vi idag menar med lågutbildade. Oftast också var arbetena eller sysselsättningarna arvsbetingade, vill säga de byggde från erfarenheter tidigare, men för den skull inte oviktigt, tvärtom.

Idag är ju allt så specialiserat, när de kanske i äldre tider kunde bysmeden dra ut en tand. Hur ont det gjorde kanske inte vi ska berätta om. Men folk var tåligare och ”segare”. Lite av naturlagarna följde också eftersom läkekonsten inte helt vunnit mark för alla. De välbärgade kunde med hjälp av läkare få sina sjukdomar botade till en viss gräns. Men många i de ”fattiga” bygderna som led av olika och kanske medfödda åkommor klarade sig inte så bra och kunde man inte arbeta med vad som då krävdes fick man heller inga pengar till uppehälle. Många sjuka och/eller rörelsehindrade hade det nog väldigt taskigt. Men visste man inget annat var det inte så mycket göra åt.

Idag är det närmast motsatsen, sjukvården är överbelastad och många kanske också har sig själva att skylla, eller att samhällets alla ”gosaker” kan bli för mycket ibland. Totalt sett kanske vi inte ska önska oss tillbaka, men att människor som har en tränad kropp, eller i tidig ålder vant sig med lite smärta och att utsätta kroppen för vad den tål och lite till är friskare på ålderns höst tror jag inte vi kommer ifrån. Jag tänker närmast på alla organen i kroppen. Hjärta, lungor, lever, mjälte och även njurar. Naturligtvis alla muskler också, att själva benstommen kunde vara sliten, men det dör man inte av. Numera är våra kroppar liksom gamla bilar att det går att byta ut delar. Tänk så tiden förändrats!

Förklara också varför länder som ligger långt under vår levnadsstandard är mycket bättre i idrotter? Se bara nu fotbolls EM. Lilla Island är nu bättre än ”mäktiga Sverige”. Det krigshärjade Ukraina också m.fl, m.fl. Sverige har blivit bedrövligt i många hänseenden trots våra resurser vi inte lite skryter om. Inte bra!

Längdskidor ska vi inte ens nämna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>