Tomasvall´n

Tro inte jag är någon speciell kändis (känna väl till området) i det markerna och då med utgångspunkt vid Trappstegsforsen några kilometer hitanför Saxnäs. Det är också ganska längesedan man gjorde en väg därifrån som går där längs med fjällkammen eller bra långt ifrån och på västra sidan om Bielite. Vägen som jag beskriver är numera ”bommad” och endast vissa har tillträde till den. Så när jag hade tänkt ta mig upp till fjället hade jag med mig en cykel så jag kunde forcera den där bommen och ta mig vidare några kilometer in efter vägen där jag kunde konstatera, eller hitta en markerad vandringsled.

tomasvallenJag tyckte den var bra gå efter, kanske lite brant ibland (jag minns inte exakt) men inga större problem. Det var hjortron jag var ute efter högre upp och då på kalfjället hade jag tänkt. Det blev en jättefin vandring på vägen dit och så kom jag till en skylt av trä där det stod ”Tomasvallen”. Jag såg då där i björkskogen lämningar efter bofasta och jag gissar det kan ha varit några med samiska beröringar. Växtligheten är som vi vet kort och intensiv i våra fjälldalar och likaså här. Det var en ljuvlig grönska och kändes gemytligt att bara gå förbi där och tänka sig de folk som tidigare bott där.

Det blev en fin vandring och när man väl är uppe på kalfjället och någon ytterligare sträcka kan man beskåda utsikten. Det blir nästa som en tavla och man ser Trappstegsforsen och vattendraget nedanför och hur vägen slingrar sig. Jättefint och gångturen tycker jag betalar sig bara med det. ”Myrber” (hjortron) blev det några också i någon riktning vidare, en hink på 10 liter och det var jag nöjd med. Jättefina, stora ljusröda. Kvalitetshjortron för hemmet som frystes ner råa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>