Tomasvall´n

Tro inte jag är någon speciell kändis (känna väl till området) i det markerna och då med utgångspunkt vid Trappstegsforsen några kilometer hitanför Saxnäs. Det är också ganska längesedan man gjorde en väg därifrån som går där längs med fjällkammen eller bra långt ifrån och på västra sidan om Bielite. Vägen som jag beskriver är numera ”bommad” och endast vissa har tillträde till den. Så när jag hade tänkt ta mig upp till fjället hade jag med mig en cykel så jag kunde forcera den där bommen och ta mig vidare några kilometer in efter vägen där jag kunde konstatera, eller hitta en markerad vandringsled.

tomasvallenJag tyckte den var bra gå efter, kanske lite brant ibland (jag minns inte exakt) men inga större problem. Det var hjortron jag var ute efter högre upp och då på kalfjället hade jag tänkt. Det blev en jättefin vandring på vägen dit och så kom jag till en skylt av trä där det stod ”Tomasvallen”. Jag såg då där i björkskogen lämningar efter bofasta och jag gissar det kan ha varit några med samiska beröringar. Växtligheten är som vi vet kort och intensiv i våra fjälldalar och likaså här. Det var en ljuvlig grönska och kändes gemytligt att bara gå förbi där och tänka sig de folk som tidigare bott där.

Det blev en fin vandring och när man väl är uppe på kalfjället och någon ytterligare sträcka kan man beskåda utsikten. Det blir nästa som en tavla och man ser Trappstegsforsen och vattendraget nedanför och hur vägen slingrar sig. Jättefint och gångturen tycker jag betalar sig bara med det. ”Myrber” (hjortron) blev det några också i någon riktning vidare, en hink på 10 liter och det var jag nöjd med. Jättefina, stora ljusröda. Kvalitetshjortron för hemmet som frystes ner råa.

En kommentar

 1. Magnus Johansson

  Hej Edor!
  Jag har varit borta ett tag och låtit allt vila, men går igenom en del missat och din blogg hör till dessa.
  Precis som du skriver så var denna bosättning av samiskt ursprung och det var Tomas Fjällström med familj som där odlade upp marken. Han var även känd som ”Stor- Tomas” (Stor- Tammas) och son till Magnus Vigilius Fjällsström (Lill -Månke) som hade sitt viste på södra sidan Gitsfjället vid Svansjön. Lill-Månke fick en son vars namn blev Stor-Tomas. Lite ironiskt.
  Ett par hundra meter från där du måste ha gått efter leden ligger vistet med kojplatsen (men som tyvärr nu är raserad av tidens tand) på en liten backe med en liten bäck ringlandes förbi. Mot fjället till ligger både Tor-Aasien och Spanaukullen, områden som varit av stor betydelse under fordom renskötsel. Och för den som har ögonen med sig finns många bevis för detta.
  Jag har förmånen att jakta älg i detta område och har även varit dit med en skolklass för några år sedan och det är som du säger ett fascinerande landskap. Att se dessa urdikningar som sträcker sig hundratals meter genom skogen på flera ställen och fundera över vad dessa har genererat i slit är en svindlande tanke. Att det sedan har gett upphov till det märkliga landskapet med långa raka fjällbjörkar med gräs är ytterligare en förundrarn jag haft.
  Stället, det som senare blev Tomasvallen visade sig sedan inte vara det bästa att odla på och det har jag full förståelse för. I norrläge högt uppe mot fjällkanten och spontant känns inte det som ett guldläge, även från en hobbyodlare som jag är. Utan att ta ifrån dem insatsen som måste ha varit enorm i slit och umbäranden så brukar jag undra om han inte skulle ha hållit sig till renskötseln. Men det är lätt att säga det snart hundra år i efterskott.
  Nåväl. De övergav sitt ställe och flyttade till Saxnäs med sin familj och deras ättlingar lever kvar i området än idag. Ha det gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>