Vad jag tror

Kanske många har semester eller rent av trötta på att läsa vad vi skriver i våra bloggar. Somliga mer intressanta än andra, men som alltid går skvaller och intriger hem hos läsarna. I vilket fall var det inte det jag tänker ägna mig åt (hoppas jag) utan nu i det här fallet tänkte jag spinna vidare på den tänkta utvecklingen av våra län och vår region kommer att heta något i stil med bara Norrland.

Som jag nämnde beräknas vi då inom den nya regionen öka folkmängden från nuvarande 880 000 till jag tror det var 915 000 år 2040. Betänk då vilka städer vi har inom det här området då. I nuvarande Västerbotten har vi Umeå och Skellefteå som de största. I andra områdem, Ö-vik, Ö-sund och Sundsvall plus många andra som inte är jämförbara för vårt nuvarande namne eller läge, Glesbygden. Ingen människa kan väl inbilla sig vi skulle växa? Den pågående trenden med skolnedläggningar kommer bara att fortsätta och allting kommer att bli koncentrerat till de tätorter som nu finns inom olika kommuner. Turismen kommer med säkerhet bli det dominerande och då utan skatteintäkter till respektive kommun inte i jämförelse med fast boende.med inkomster.

Hur har det varit hittills och hur ser utvecklingen ut, den tidigare? Är det inte våra naturresurser som varit intressanta? Råvaruuttagen inom främst skogen, malmen och inte minst vattenkraften. Vi kan fråga oss vad det gett oss istället och räknar då till området som helhet. Att sjukvården är den dyraste posten har väl inte undgått någon begripa och nästan bara den är det som står i fokus eller skäl till den nya ombildningen. Men som alltid är det någon som tjänar på den också, alla anställda där den är koncentrerad. Vi ser nu också att vissa jobbar ihjäl sig och erbjuds dubbla månadslöner bara de jobbar några veckor extra under den värsta semesterperioden. Det är helt enkelt ett sätt att spara in på utgifterna för landstingen. Några andra besparingar såsom att det skulle vara tal om ledningen, toppen eller i organisationen som helhet ser vi inte eller nämns inte alls.

Visst är det bra med vår så kallade ”fria sjukvård” men det måste ändå vara rim och reson hur kostnaderna skenar iväg. Som helhet kommer vi bara bli färre i vår nuvarande ”Glesbygd” och inte kortare avstånd heller. Mycket går att ändra men inte avstånden.

Gomorron!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>