Lite av vår grannkommun

Längesedan man färdades den här vägen via Dorotea och upp till Borgafjäll. Lite förvånad blev jag hur stora byar det fanns på sträckan och till och med affär och bensin också i Ormsjö. Jag tittade efter befolkningsunderlag och D-tea skulle ha något på 2700 pers. Åsele ca: 2800. Alltså relativt små kommuner ändå i jämförelse med V-mina på nästan 7000. Vi har ju varit uppemot 14 000 en gång i tiden, men det var då det.

Ändå mycket intressant se lite hur folk har det och hur det bor. Någon verksamhet för bönder såg jag inte förutom några äldre traktorer som mest såg ut att vila. Det som i övriga Inlandet bestått av, många småbönder och skogsägare gäller nog här också. Skogsägarna är givetvis kvar om än de inte brukar skogen själva, det är avverkning och försäljning på rot som gäller skulle jag tro.

Jag fick ändå bilden av en till synes välmående trakt. Inga eller mycket begränsat av förfallna hus. Kanske har de blivit pensionärer vissa och rustat upp sina gamla gårdar eller på annat vis håller dem i fint skick. När man då väl kommit så långt att man kört förbi Högland har vi korsningen som går över Granlidenfjället och till Strömnäs. Det vill säga man kommer ner både på Vildmarksvägen och Sagavägen och som delar sig vid Stalon. Den här vägen har för övrigt rustats upp och jag har inte tidigare åkt den sedan dess. Den var nu breddad och fått bättre sikt genom att skog eller buskar röjts bort. Riktigt fin och bra mot den gamla som var sedan 30-talet skulle jag tro.

Det var också på den gamla vägen vi färdades till Borgafjäll en dag för mer än 50 år sedan. Via Storbäck och Risbäck, vidare till Borgafjäll. Grusväg hela tiden, slingrande och just den dagen minns jag det regnade så den var extra dålig. Vägen idag är jättefin just den här sträckan från korsningen den som går till Strömnäs och vidare till Borgafjäll.

Tunnare och tunnare med bebyggelse blev det dock och började mer och mer likna det som hör fjället till. Fjällmyrar och någon gård här och där men fina fiskevatten verkar det som. Höga berg och djupa dalar och en park med vindsnurror såg jag också längst upp på ett högt berg och då närmare Borgafjället.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet stället vi skulle besöka då den dagen för mer än 50 år sedan var Borgahällan och så också denna dagen. Den är mäktig ochOLYMPUS DIGITAL CAMERA befinner man sig på Gitsfjället på en högre punkt kan man se den också därifrån. Trots allt har vi fin natur häruppe och numera är våra fjällbyar rena turistmagnater. Det verkar byggas som aldrig för. Det omtalade Hotell Borgafjäll står fortfarande och lyser med sin annorlunda byggnadskonstruktion. En trevlig liten tur men visst har Vilhelminas fjällvärld inte mindre bjuda på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>