Rovdjursexperterna

Kan vi tycka att rovdjurspolitiken slagit fel? I vissa lägen eller kanske helt den gått överstyr. Jag tycker vi kan kalla det för en lekskola för olika s k ”expertis” som utövare. Vad har alltsammans kostat också? Dessutom är det ju som oftast främst nere i huvudstan besluten och direktiven utgår ifrån. Människor med helt andra förutsättningar till försörjning och leverne än vad exempelvis en djurfarmare i Värmland har eller en renskötande same i Lappland.

Denna expertis har föregåtts av universitetsstudier på en högre nivå, medan samen eller bonden får stå som underlag för deras experimenterande. Rovdjuren tillhör naturligtvis vår fauna, men jag tycker politiken som stått bakom har varit för enkelspårig. Djurvänner okej, men tänk också då vad de här rovdjuren utsätter sina byten för vilket är deras naturliga sätt att skaffa föda. När någon gång hade vi vargen springandes nere i södra delarna av Sverige? 1500-talet? Naturligtvis har rovdjurspolitiken slagit fel. Det har blivit ett jätteproblem med alla rovdjuren som numera springer runt husknuten och även då kan bli ett hot mot människan, fast mindre, men definitivt ett hot mot husdjuren eller tamboskapen vilket också renen betraktas som.

Sammanfattningsvis är rovdjurspolitiken dåligt avvägd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>