Hur viktigt är det att bevara vår kultur?

Jo jag tycker det är ganska viktigt eller jätteviktigt och då menar jag det skiljer på vår landsända i hur vi lever och vilka förutsättningar vi har. Tar vi den utländska kulturen måste även den naturligtvis få finnas och då menar jag främst kanske sättet att klä sig i en lite speciell stil. Vilken kultur man använder sig av i hemmet angår ingen och vill man där utöva det som man tycker känns så bra så är det naturligtvis okej.

Däremot måste vi ha en enhetlig skola vad vi lär ut, men inte ska någon behöva avsäga sig sitt kulturella arv. Jag kommer väl ihåg när jag gick skolan att ingen lade märke till vi hur var klädda och inte minns jag heller man skulle blivit mobbad – fanns väl inte något välja och vraka mellan - om man inte följde senaste modet. Naturligtvis var det en annorlunda tid och världen var mera sluten än vad den är nu. Nu lever vi i den ”globala” världen både på gott och ont. Visst var det skönare tidigare som jag beskriver, att världen omkring var ganska begränsad för både insyn och vetskap. Krig och allt annat elände visste man inte så mycket om, utan det höll sig mera på distans. Jag skulle ändå inte vilja ha tillbaka den tiden om jag då både ser till det ”goda” och det nu ”onda”. Vi har ändå så mycket bättre resurser idag om än det finns problem. Det fanns även ”då” och kanske ingen tänkte speciellt mycket på det och ingen heller brydde sig speciellt mycket utan kanske det bara sopades under mattan. Visst är allting mera komplicerat på så vis idag, men vi får ändå göra en avvägning och se på det positiva. Samhället är definitivt mera öppet idag trots allt. Problem i olika grader och former har väl alltid funnits och liksom bara en annan tid vi nu lever i.

Vad gjorde det om någon kom i lappskor till skolan då? Jag tror ingen skulle reagerat speciellt mycket, men hur skulle reaktionen bli idag? Jag tycker vi ska hålla på vår kultur i det hänseendet. Det som förundrar mig lite idag att man pratar om att det ska skulle vara tillåtet skilja på pojkar och flickor? Så upplevde jag aldrig det under den tid jag gick i skolan och då den gamla folkskolan. Skidtävlingar och liknande kanske vi delades upp, men inte i andra fall vad jag kan minnas. Jag tycker det är urdumt skilja på pojkar och flickor om det görs idag på olika eller några ställen. Vilken uppfattning får man som elev då och hur utvecklas det senare i livet? Sådant ska vi inte ha. Att skilja på kön i sitt utövande och särbehandlas i något hänseende är inte något jag blev fostrad till. Det måste helt enkelt vara mycket gammelmodigt om det fortfarande finns är det beklagligt.

”Försvenskningen” har även drabbat oss ”svenskar” sedan länge boende i landet och i många avseenden har den ursprungliga kulturen fått sätta på foten. Olika lagar och paragrafer har tillsatts som inte vi direkt blir gynnade av. Tvärtom blir vi tvingade till underkastelse till det ”försvenskade” samhällets räkning och för att dela dess problem som vi inte i annat fall skulle haft.

Ett som jag tror var bra, att inte ständigt leva i ett överflöd, man lärde sig vara rädd om det man hade och jag vill inte heller kalla det att man levde fattigt. Hellre då i uttrycket sparsam, men vem dör av det?

Ta inte bort eller ödelägg vår kultur

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>