Nygges funderingar

Folkmord i Centralafrikanska republiken

Med anledning av Folk och försvars rikskonferens i Sälen så finns det all anledning att föra upp frågan om svenskt deltagande i FN-ledda fredsfrämjande insatser.

Bara Frankrike har agerat efter FN:s vädjan om trupp för att förhindra ett folkmord i Centralafrikanska republiken. Också Sverige borde lämna ett bidrag, skriver Svenska FN-förbundets ledning på Aftonbladet Debatt. FN varnar nu för folkmord i Centralafrikanska republiken där 4,6 miljoner människor hotas av extremister och väpnade grupper. Utvecklingen i centralafrikanska republiken är allt annat än positiv. Mänsklig säkerhet måste skyddas av omvärlden när dem utsätts för hot av denna omfattning. Sverige bör vara med i FN-ledda förband och bidra till internationell fred och säkerhet.

Sedan mitten av 1990-talet har Sverige, med undantag för Liberiainsatsen 2004-2006, nästan helt upphört att lämna truppbidrag till FN-ledda fredsfrämjande insatser. Under de senaste sex åren har i snitt färre än 30 personer per månad deltagit i sådana insatser. Siffror som Svenska FN-förbundet har tagit fram visar att endast 0,44 procent av personalen i FN:s fredsfrämjande insatser i Afrika kommer från ett EU-land.

Sverige ska fördjupa och förstärka FN:s förmåga genom ökat svenskt deltagande i de FN-ledda fredsfrämjande insatserna.Budskapet till UD och Försvarsdepartementet måste vara tydligt: den svenska utlandsstyrkan behöver växa och fler svenska militärer ska stå till FN:s tjänst. Därigenom kan också Sverige bidra till att minska risken för ett folkmord i Centralafrikanska republiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.