Frigolit, Kvarkenbro och penninga!

Av , , Bli först att kommentera 1

Nu har vinnaren av UMEÅ i frigolit, Greti Ohlsson, varit här på redaktion och hämtat de gigantiska bokstäverna. Hon var dock inte så sugen på U:et och M:et och lämnade kvar dem i vår försorg. Vilken tur att vi då har en kollega här på redaktionen, Ulf Meyer, vars initialer passar alldeles utmärkt för de övergivna bokstäverna. Han är just nu på semester, men vi hoppas han blir oss evigt tacksam för den gåva vi lämnat på hans skrivbord.

Nu börjar våran framtidsserie lida mot sitt slut.

I morgondagens tidning får ni läsa om en stad som lyckats med det som Umeå hoppas uppnå, att bli 200 000 invånare.Och på måndag avslöjar vi vilka som vann framtidstävlingen där högstadieklasser fått skicka in sitt bidrag på hur de vill att det framtida Umeå ska se ut.  Priset är redan utdelat och på måndag får ni se vilken lycklig klass som får ett tillskott i klasskassan på 5000 kronor. Då får ni också läsa politikernas svar på era frågor och funderingar om Umeås framtid. Jag kan redan nu avslöja att kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark (S) tror att en bro över Kvarken kan stå klar om 15 år.

Trevlig helg i värmen! / Elin Johansson

Bli först att kommentera

Än är det mycket kvar!

Av , , Bli först att kommentera 0

Vid nyhetsdesken ligger flera färdigredigerade sidor, och fler ska det bli i vår framtidsserie! 
För att göra er lite nyfikna kan jag avslöja att ni framöver i tidningen bland annat kommer att få läsa om den "stora blöta filten som ligger över Umeå" samt hur många Volvofabriker det egentligen krävs för att få fram arbeten till alla man hoppas ska flytta in i staden.

Om ni har funderingar, frågor eller tips! Kontakta oss på nystad@vk.se eller twittra på #nystad

Håll till godo! / Elin Johansson, reporter.

Bli först att kommentera

Frågor till makthavarna!

Av , , Bli först att kommentera 1

Snart tar vi dina frågor till de som bestämmer i Umeå.

Så, vad har du för funderingar kring Umeås framtid? Kanske undrar du hur alla barn ska få plats i förskolorna, var i allsindar vi ska parkera eller vem som egentligen ska ha råd att bo i centrum?

Vi har fått in många frågor, men vill gärna ha fler! Så fortsätt skicka in dina funderingar, höga som låga!
Skicka din fråga till: nystad@vk.se Det går såklart också bra att ställa frågan i kommentarsfältet eller att twittra  #nystad

/ Elin Johansson, reporter

Bli först att kommentera

Sista chansen vinna Umeå i frigolit!

Av , , 1 kommentar 0

Sugen på meterhöga bokstäver i frigolit? Om några dagar utser vi vinnaren av frigolitbokstäverna som bildar ordet "UMEÅ", utsågade av våran eminente fotograf Per Landfors.

Så ta chansen att vara med i tävlingen. Skriv en motivering varför just du ska vinna bokstäverna i frigolit och skicka den till: nystad@vk.se

/ Elin Johansson, reporter

1 kommentar

Vinn gigantiska frigolitbokstäver!

Av , , Bli först att kommentera 2

Du har sett dem på VK:s framsida.

De gigantiska frigolitbokstäverna.

Nu kan de bli dina.

 

Skicka bara en motivering till nystad@vk.se. Varför ska just du få bokstäverna?

/Jessica Wennberg

Bli först att kommentera

Är det Björklöven som regerar Umeå?

Av , , 1 kommentar 3

Björklöven är en stor del av Umeås identitet – det tycker i alla fall de som hittills skickat in sitt umeord till oss. Tycker du att det finns annat som är mer Umeå för dig? Passa på att skriva in ditt ord också, i dag är sista dagen för vår "ordinsamling".

Orden ska användas till en illustration i vår jakt efter Umeås själ. Klicka här för att skriva in DITT ord.

/Jessica Wennberg, nyhetschef.

1 kommentar

Rapport från en Uppsala-korre

Av , , Bli först att kommentera 0

Efter sju timmars spatserande i Uppsala har jag inte bara fått skavsår utan också hunnit se en hel del av staden och träffat en rad trevliga Uppsalabor. De jag pratat har blivit nyfikna på vår artikelserie och tycker att det är en kul jämförelse som vi gör mellan städerna. Deras kunskaper om Umeå har dock inte varit så stora, men de allra flesta har i allafall känt till att vi har ett universitet i stan.

Under dagen har jag funnit en rad likheter mellan städerna, men också skillnader. Och jag tror mig ha fått en liten inblick i hur Umeå kan tänkas se ut om vi blir 200 000 invånare. Men mer om mina iaktagelser får ni läsa om senare i artikelserien.

En sak som Umeå borde ta efter redan nu är dock den smarta biljettautomaten jag hittade på Stora Torget. Den ser ut precis som en automat som man köper parkeringsbiljett från, men i stället för att köpa biljett till bilen så kan man köpa en biljett till bussen. Och eftersom man i det framtida Umeå planerar för en utökad kollektivtrafik så kanske såna här automater på Vasaplan skulle göra susen för bussåkandet?

/ Elin Johansson, reporter på plats i Uppsala.

Bli först att kommentera

De som inte fick tidningen

Av , , 3 kommentarer 0

I söndags var det några av er som tyvärr inte hade fått tidningen, trots att VK delade ut tidningen även till de som inte har en tidningsprenumeration. Bland annat rapporterades det att någon tidning saknats på Grubbe, Teg och på Carlshem.

Efter att jag läst era kommentarer pratade jag med Gunilla Dahlgren, regionchef för Svensk Morgondistribution som bär ut VK, men hon säger att rapporterna hon fick från lördagsnatten var att allt hade gått jättebra. Däremot: Att nå 100 procent i realiteten är svårt. Ibland kan hushållssiffror av någon anledning misstämma, det kan bli en tidning för lite i bunten, eller postlådor inte upptäckas.

Hör gärna av er om det är så att ni hört att många på samma ställe inte fått någon tidning, i så fall kan det vara något större fel.

 

/Jessica Wennberg

 

3 kommentarer

Blir Umeå ett nytt Uppsala?

Av , , 2 kommentarer 2

Uppsala hoppas nu i år bli 200 000 invånare. Samma mål som Umeå alltså har till år 2050. Uppsala har nått sitt mål på ungefär samma tid som Umeå hoppas fördubbla sin befolkning.

Det finns alltså en del likheter.

Därför befinner sig VK:s reporter Elin Johansson just nu i Uppsala för att beskriva hur staden har förändrats av sin befolkningsfördubbling.

Har du tips på vad vi borde kolla närmare på i Uppsala? Kommentera här – eller mejla till nystad@vk.se.

Redan när Elin hoppade av tåget i Uppsala hittade hon fler likheter, resecentret är nämligen en stor byggarbetsplats. Ett nytt resecenter är under uppförande.

Dessutom har Uppsala ett kulturhus. Omdiskuterat? Jajamen.

/Jessica Wennberg

2 kommentarer

Glöm inte att ge ert Umeåord!

Av , , Bli först att kommentera 2

Glöm inte bort att hjälpa oss att identifiera Umeås identitet genom att ge oss ditt bästa Umeåord på sajten.

Bli först att kommentera