Primärvården i landstingsvalet

Primärvården våra Hälsocentraler måste få utökade resurser. Det är helt orimligt att de ska klara kraven och en nära, tillgänglig, säker och god vård med de pengar de får inom ramen för Hälsoval Västerbotten.

Det finns statistik från Sveriges kommuner och landsting(SKL) som visar kostnaden per innevånare i olika landstingen för primärvård. Det är skrämmande att Västerbotten ligger sämst i den jämförelsen, 2700 kr per invånare. Västerbotten borde väl i ligga i paritet med andra landsting i Norrland. Jämtland har över 4000 kr och Norrbotten nära 3900 kr per innevånare. Förutsättningarna att bedriva primärvård i län med långa avstånd och stor del äldre befolkning är ganska lika. Då ska det inte skilja 510 kr per innevånare till medellandstinget och Norrbotten satsar över 100kr mer per innevånare än Västerbotten. Bara i jämförelse med medellandstinget i Sverige så är Västerbotten ”underfinansierade” med 131 miljoner kronor.

Inte är det konstigt att primärvården brottas med underskott och att tillgängligheten är svår att upprätthålla. Och inte minst så får personalen en orimlig arbetsbelastning,. Centerpartiet går till val på att det ska tillföras mera resurser till våra Hälsocentraler inom ramen för vårdvalet. Det är att ta ansvar för en nära, trygg och rättvis vård. Socialdemokraterna är tysta i den här frågan också. Inga besked till väljarna. Det tysta valet fortsätter.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.