Ockupationen i Åsele

Nu sprids protesterna mot socialdemokraternas och miljöpartiets nedrustning av inlandssjukvården. Ockupation av Åsele sjukstuga visar att missnöjet är brett och det finns ett berättigat engagemang att på olika sätt göra sin röst hörd. Det hjälper inte att bara skriva insädare, namninsamlingar och liknande. Det måste till aktioner som visar verklig ilska och som väcker känslor.

Jag beundrar inlandsbornas engagemang och hoppas att majoriteten tar till sig av folkstormen och gör om och gör rätt. Jag var tidigt ute som centerpartist i landstinget och protesterade mot sparförslagen om indragning av ambulanser och nedläggning av akutplatser. Det fanns alternativ men varken (s),(MP) och (V) stödde alliansens förslag till alternativa besparingar.

Det som händer i inlandet är också enligt min mening ett tecken på att man anser att det får vara nog. Så Åseleborna och Doroteabornas protester är  ett utslag för att inlandsborna känner sig orättvist behandlade i många olika hänseenden. Inte bara då det gäller vården utan även inom övrig samhälsservice. Jag är den förste att bejaka deras protester och att erkänna att vi borde få en mera rätt vis inlandspolitik.

Etiketter: , ,

8 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Ganska patetiskt av er borgerliga att tugga om detta för att vinna poänger. Ni tillför ju inte ett endaste dugg. Att kritisera tycker jag är helt ok, men tala då om vad ni skulle ha sparat in på så att vi får lite jämvikt. Kanske ni skulle riskera röster i umeåregionen då? Vad vet jag…

  2. Olle Edblom

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-03-12 15:50)
    Jag haer varit tydliga i mina tidigare bloggar om alternativen. Det gäller att spara på administration, lokaler, kultur och att öka insatser för att vi minskar vårdskador. Om förslagen är mer eller mindre populära i kusten eller inlandet får nog läsaren avgöra. Men i träffar med inlandsborna är det just dessa alternativ man vill se mer av istället för nedrustning av inlandssjukvården.

  3. Klas Viberg

    Sanningen är ju den att moderaterna vill begränsa välfärden men småpartierna i Alliansen protesterar ju inte. Ni angriper i stället effekten av regeringspolitiken. Ni skjuter på pianisten som följer noterna.

  4. carin forssell

    fortsätt kämpa!! Vi är många som är upprörda över dessa och liknande åtgärder. Landstingsdirektören tjänar 120000 per månad och pendlar mellan Umeå och Uppsala på landstingets bekostnad med vad det medför i traktamente ,boende, resor. Frågan är om det inte är nödvändigt att spara på personalkostnaderna för landstingets styrande organ eller om landstinget rentav kan avskaffas.Har samhället råd med alla dessa direktörer som sparar sönder människors vardag och skapar hårda motsättningar mellan styrande och styrda? Upprörd umebo.

  5. Olle Edblom

    Svar till carin forssell (2012-03-12 19:34)
    Besparingarna i inlandssjukvården är fattat politiskt av socialdemokrater och miljöpartister. Landstingsdirektören har fått uppdrag att ge förslag och majoriteten i landstinget har sagt Ja. Vi i alliansen hade andra förslag.Avskaffande av landstinget ger nog ingen besparing. Någon annan måste då administrera verksamheten till samma kostnad.

  6. Olle Edblom

    Svar till Klas Viberg (2012-03-12 16:49)
    Alliansen nationellt är överens om de åtgärder som beslutas för bla landstingen. Vi har fått 1,5 miljarder för 2011 mer i statsbidrag. Vi får pengar för vårdköer,åldrevård och psykiatri: Tillskott som är mycket värdefulla. Nuvarande majoritet s och mp och även v förvaltar inte dessa tillskott på rätt sätt enligt mitt förmenande. I Västerbotten är alliansen överens om att vården ska prioriteras och ska få kosta medan annan verksamhet som inte är sjukvård får vi nedprioritera.

  7. Isak

    Den nuvarande majoriteten måste nog ta sitt förnuft ad not-
    am. Det kommer nog att knorras var än man gör nedskärning-
    arna. Skall bli intressant vad alliansen kommer att ha för
    löften till väljarna i nästa valrörelse. Vi är snart där
    och hur länge kommer alliansen att vänta innan man svslöjar
    vad man har i säcken. Eller kan Olle Edblom garantera att
    inlandets akutsjukvård kommer inte att röras under nästa
    mandatperiod. Eller har protesterna och ockupationerna
    varit förgäves?

  8. Olle Edblom

    Svar till Isak (2012-03-13 16:21)
    Centerpartiet står fast även nästa mandatperiod att vi ska ha en trygg och säker inlandssjukvård.Det innebär akutplatser vid alla sjukstugor och ambulanser i alla kommuner samt att vi har en hälsocentral/sjukstuga i alla kommuner. Fortsätter man att rösta rött i alla fall eller vad tror du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.