Rullgardinen dras ned i inlandet

 

I lördags hade centerpartiet distriktsstämma i Kasamark, Umeå. Vår fd partiledare Maud Olofsson deltog och berättade om sina år som partiledare, vice statsminister och näringsminister. Det var en uppskattad expose över hennes 10 åriga partiledarskap. Centerpartiets nuvarande riksdagsledamot från Västerbotten och distriktsordförande Helen Lindahl tackade Maud för alla hennes insatser för att skapa bättre förutsättningar för utveckling i Västerbotten och för hela landet.

Rullgardinen dras nu ned

Under stämman var samtliga deltagare och ombud mycket oroliga över den utveckling som nu sker  vad gäller neddragning av akutsjukvården i inlandet. Man uttryckte att med den politik som socialdemokrater och Miljöpartiet i landstinget nu slagit in på så dras rullgardeinen ned för tillväxt och utveckling i inlandet. Centerpartiets motförslag i landstinget om att bevara såväl akutplatser som ambulanser ställde man mangrant bakom. Ett särskilt uttalande togs också av stämman. Uttalandet följer här nedan i sin helhet. 

 

Stämmouttalande från Centerpartiet i Västerbotten                    Kasamark 2012-03-24
Socialdemokraterna och Miljöpartiet drar ned rullgardinen för tillväxt i inlandet
Nedläggningen av akutplatserna som socialdemokraterna och miljöpartiet i landstinget nu verkställer i Sorsele och Dorotea och indragning av ambulans i Åsele måste stoppas. Centerpartiet i Västerbotten accepterar inte neddragningar inom den nära sjukvården i vårt län. Centraliseringen av sjukvården i Västerbotten måste avbrytas och ersättas med politik som utgår från nära och tillgänglig sjukvård i hela Västerbotten.
Neddragningar av ambulanser, vårdplatser och annan verksamhet utarmar den framgångsrika ”glesbygdsmodellen” och försvårar rekryteringen av allmänläkare till glesbygden. Behovet av väl fungerande närsjukvård är särskilt påtagligt i ett så geografiskt stort län som Västerbotten.
Denna politik drabbar invånarna i flera av våra landsbygdskommuner negativt i försämrad kvalitet och tillgänglighet. Samtidigt är det mycket tveksamt vilka ekonomiska besparingar neddragningarna i realiteten leder till.
 Tillgång till grundläggande service för alla är en av många förutsättningar för tillväxt i alla delar av landet. Och inte minst viktigt för inlandet där det idag krävs framtidstro inte pessimism och försämrade utvecklingsmöjligheter. Den kommersiella och offentliga servicen skapar en miljö där det är attraktivt att bo och att starta och driva företag. Centerpartiet vill öka samordningen mellan den kommersiella och offentlig servicen samt även tillvarata den ideella sektorns potential. Ökat entreprenörskap och utvecklad innovationsförmåga ska bidra till förnyelse av ekonomin. Centerpartiet har därför varit initiativtagare i bildandet av en statlig fond för riskkapital – inlandsinnovation. Fonden som nu är på plats ska arbeta tillsammans med privata och offentliga aktörer. Den politik som Socialdemokrater och Miljöpartister i Landstinget i Västerbotten för, motverkar dock de satsningar och initiativ som behöver göras för en levande landsbygd och leder till att rullgardinen dras ned för utveckling och tillväxt i inlandet.

 

3 kommentarer

  1. Paul

    Sent skall syndaren vakna. Äntligen visar C omsorg om glesbygden. Centerns dramatiska tillbakagång beroende på att man övergivit glesbygdsfrågorna,vilket fått till följd att deras kärntrupper känner sig svikna och lämnat partiet i många fall. Centern måste ha en klar och tydlig linje och våga stå upp även mot moderaterna annars kommer man att utplånas. Skall Centern överleva tror jag att man måste vara så pass tuff att man öppet fronderar och röstar emot regeringen. detta skapar publicitet och klarhet i partiets linje.Den gamla centern som stödde rörelsen hela Sverige skall leva ser har man inte sett mycket utav.
    Centern måste våga utmana moderaterna i till exempel fallet Norrbottniabanan. Sitta i regeringen till varje pris och eftersträva klappar på huvudet av Borg och Sclingman om vad man får,känns inte spec bra. Personligen tror jag att man gärna bör frondera och bli utslängda ur regeringen och verka som ett fristående parti. Detta skulle möjligöra en tydlighet som idag saknas.
    Ovanstående utalande finner jag ovanligt klokt och rimmar med vad C stod för tidigare.
    Att eftersträva import av trettio miljoner nya invandrare vilket innebär att vi ursprungsbefolkning kommer att bli en minoritet i vårt land. Detta i ett läge när våra ungdomar i många fall är arbetslösa ser jag dock som totalt vansinne. Personligen kommer jag ej att åter stödja C under nuvarande partiledare som verkar mera mån om Somalier än vår Svenska ursprungsbefolkning. Mitt råd är att nuvarande partiledare avpolletteras Centern behöver en nystart med sikte på att i första hand skapa framgång för landets befolkning.

  2. Olle Edblom

    Svar till Paul (2012-03-26 12:09)
    Som parti måste centerpartiet alltid driva sin egen linje och en linje som rimmar med vårt partprogram. I regeringsställning är det viktigt att alliansen är överens för att skapa trövärdighet. Jag ser dock inga svårigheter att man som ledamot oavsett om man sitter riksdagen eller i landsting eller kommun driver sin egen linje i vissa lokala och regionala frågor. Men självfallet ska man om man vill vara med i en majoritet inte bidra till att äventyrar majoritetens möjlighet till att styra och leda. Som centerpartist ska man försöka övertyga övriga partier i majoriteten att gå på vårt partis förslag. Ibland får vi dock kompromissa men aldrig så lång att vi överger vår politiska övertygelse och innersta själ.

    Omsorg om landsbygden har vi ständigt haft och utan centerpartiets röst i bla regeringen så är jag övertygad om att landsbygdens röst skulle varit ännu svagare.Vilka andra partier inom alliansen tror du agerar och drivit på för att regeringen ska satsa på förnyelsebar energi, enskilda vägar, norrbottniabanan och att inlandet nu får 2 miljarder för att satsa på ny företagsamhet i inlandet.

  3. Paul

    Trenden är att C kommer att utplånas själv tycker jag att det känns konstigt. Personligen har jag aldrig röstat på annat än C och S. Orsaken att jag ej var socialdemokrat längre tillbaka var den likgiltighet som S visade för glesbygdsfrågor och i viss mån gör fortfarande. Det fattas ett parti som klart tar ställning för glesbygd. Centern tar ej längre en sådan ställning, skall C överleva bör man öppet frondera mot moderaterna i sina hjärtefrågor detta skulle skapa turbulens och verkligen visa vad man vill. Men C fortsätter väl sitt samarbete till sin utplåning. Om C har lyckats utverka 2 milj till glesbygden är ju detta vällovligt. Som vi alla vet går inlandet på knä fast det besitter mycket stora potentiella utvecklingsmöjligheter.
    Nuvarande partiledare har utryckt sig positivt om att Sverige kan ta emot 30 miljoner sk. flyktingar ytterligare fast vi brottas med en rekordstor arbetslöshet. Vi Svenskar skulle om Annie får bestämma bli en minoritet i vårt land. Muslimer skulle antagligen bli majoritetsbefolkning med krav på stora samhällsförändringar. Integrationen är idag till stora delar misslyckad. Trots detta förespråkar Annie 30.milj nya invandrare. Detta visar på hennes inkompetens och frånvaro av sunt förnuft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.