En hyllning – Olov till Tobbe den – 23 mars 2013

 Jag letade igenom alla förråd för att försöka hitta intyget där du godkände mig på min första kurs i Matematik vid  Umeå universitet. Jag var helt imponerad av din briljans, mjuka men fasta framtoning – på gränsen till bohemisk.

 
Redan då tyckte jag att du hamnat lite fel. Din talang var vida utanför de formella matematiska strukturerna. Du skiljde ut dig som något mer än en vanlig matematiker. Ja för mig var du helt i klass med Bosse Kågström. Bosses energi kompenserade du galant med en eftertänksamhet som jag nog försökte ta efter.
 
Sedan gick vi skiljda vägar, men i ögonvrån kunde jag se de insatser du gjorde för Umeå universitet och Umeå. NU kan jag med vetenskaplig pondus som dubbelprofessor påstå att du varit en av dem som bidragit mest till Umeås –Skellefteå –Öviks utveckling som grogrund för IT- innovativa Företag. Och det mer än ni anar.
 
Därför är det kul och hedrande att få jobba med dig på riktigt och intensivt sedan 5 -6 år tillbaks- snart i alla världsdelar med en massa spännande människor. Grymt kul!!! 
Eller hur Sture (IT-strateg Övik)–  och det är Inte konstigt att Örnsköldsvik blir årets kommun när Tobbe börjar ägna koncentrationsförmåga åt dem. Och därmed kom jag in på det jag egentligen ville berätta i detta inlägg.
 
Lite av en "hemlighet” – om Tobbe som han avslöjade tidigt en morgon när han gick så konstigt hem från en logdans i Öviks inland.
 
Torbjörns dubbla koncentrationslagar. 
 
1- (Alkohol * fokus)  = konstant
Detta innebär att Alkohol gör Torbjörns synfokus mindre men skarpare och skarpare. Detta förklarade för mig varför han gick så konstigt hem från logen. Bra att veta om ni ser Torbjörn helfokuserad i slutet av kvällen – då går han omkring och ser värden genom ett mycket mycket litet titthål.
 
2 (Tid *Koncentrationsförmåga) = konstant. 
Innebär att ju mindre tid man har kvar ju mer ökar koncentrationen. Detta är en bra förmåga när man skall lämna in forskningsansökningar före ett visst klockslag. Men det kan innebära en del störningsmoment för omgivningen. – - eller hur.
 
Vill kort bara ta en liten episod som bevisar den andra Tobbe-lagen.
 
Jag fick en fråga om vi hade något forskningsprojekt som kunde sticka ut när Sverige skulle visa upp sig som ordförandeland för EU-delegaterna som skulle samlas i Malmö. Något har jag nu lärt mig av Tobbe – så jag sade naturligtvis ja!
Så kollade jag med Tobbe som projektledare för ISSI – och bara riktigt – han sade Naturligtvis!
 
I samskapande anda – så skapade vi en installation med skyltdockor som hade sina huvuden i bildskärmar – vilket gjorde att de kunde tala med varandra -om vårt projekt.
 
Vår ide var att de skulle sitta och tala med varandra om den framtid som de redan levde i. – förstår ni – Vi kallar detta för bordebild.
 
För att få till detta fick vi operera och kapa huvudet på några skyltdockor. På morgonen tog vi dockorna under armen och in på hotellet förbi högst konfunderade säkerhetvakter. Utan Tobbes klädsel med kepsen och trasiga jeans bland alla uppsträckta vakter hade det aldrig funkat. Han blev helt enkelt mottagen och behandlad som en mycket berömd konstnär och jag gjorde mitt bästa som väskbärare och assistent. 
 
Vi hade ett styvt jobb att sätta upp allt innan kl 9 då delegaterna skulle komma förbi vårt rum.
 
Då slog Tobbes andra lag till – han blev helt koncentrerad och med 3 minuter kvar till att dörrarna skulle öppnas så fick vi det hela att rulla. – Och Tobbe kunde byta sina trasiga jeans mot riktiga byxor.
 
Men samtidigt som han bytte byxor var han tvungen att justera en bildskärm en aning.
 
Vad hände – Jo hela grejen kajkade ur. -Tobbe släppte byxorna ner till fötterna och koncentrationen steg dramatiskt. – det var bara sekunder kvar och jag hörde hur delegaterna började komma mot dörren
 
– Ingenting fungerade och när jag tittade mot Tobbe var han så intensivt jobbande med ändan i vädret att han inte ens märkt att även kalsongerna nu höll på halka av helt.
 
Jag började då gå mot dörren för att uppehålla dem några sekunder – men väl framme vid dörren – när jag tog i hantaget – rullade allt och på någon sekund – i ett handgrepp fick Tobbe både byxorna och kalsånger på plats.
 
Jag öppnade dörren och vi gjorde succé. – igen.
 
Denna episod – är Tobbe i ett nötskal – en helt enastående människa.

En kommentar

  1. Jan Bidner

    Olof, jag känner igen Torbjörn i din beskrivning och trots att min erfarenhet av Tobbe tidsmässigt är betydligt mer begränsad än din har jag ändå ett antal oförglömliga anekdoter som jag kommer att bära med mig för alltid. Jag vill också lyfta Tobbes ungdomliga spontanitet och energi. Hans imponerande positivitet. Jag tror att Torbjörns aura och livsinställning får saker att hända. För det händer saker runt honom hela tiden på ett nästan magiskt sätt. Ffa minns jag några intensiva dagar i Peking och särskilt tänker jag på våra irrfärder i taxi nattetid då vi letade efter en klubb där japanska hardcorebandet tripple nipples skulle spela, men istället hamnade på den irländska puben och Tobbe fick prata med Ronnie Hawkins på mobilen. Och det kändes helt naturligt på något märkligt sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>