Lika lön för VD:n och arbetaren?

Funderade en stund på det jag nyss läste att idag tjänar en VD ca 50 ggr mer än en arbetare. I början på 90-talet var löneskillnaden den inte alls föraktliga 20 ggr arbetarlönen. Det betyder alltså att det VD:n köper kostar honom kostar en femtiondedel av vad arbetaren får betala för samma vara.

För att göra skillnaden tydligare kanske en reform skulle vara på sin plats! Vi låter VD:n och arbetaren få samma lön, men för att upprätthålla skillnaden får VD:n betala just en femtiondedel av vad arbetaren betalar. I kassan på ICA-butiken runt hörnet handlar arbetaren och VD:n vardera en liter mjölk (ekologisk) för 10 kr, en ring falukorv (på extrapris) för 25 kr och några tomater (kvist) för 15 kr. Arbetaren får punga ut med 50 kr medan VD:n betalar 50/50 kr =1kr. VD:n tar fram sitt American Express-kort betalar 1 kr för sina varor och går sin väg nöjd och glad.

Men stopp och belägg!! Så här går det ju inte resonera tänker jag…butiken kommer ju att gå i konkurs!
Visserligen, alla tjänar inte som VD:n, men många har löner som är tio-tjugo-trettio-40 gånger högre än arbetarens. Vi vill ju alla att ICA-butiken runt hörnet ska finnas kvar, därför kanske rimligare att tänka sig att VD:n betalar det ordinarie priset en femtilapp, medan arbetaren får punga ut med 50 gånger så mycket vilket alla redan räknat ut blir 2500 kr för mjölken, korven och tomaterna…. Nämen, hur blev det nu då?!

En kommentar

  1. Pingback: Måste läsas | Big Papa Ersbodian

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.