Gunnar Parment, Robertsfors

God och nyttig mat

Det var ett överaskande inlägg som Lennart Holmlund bloggade om härom dagen. Nä, inte den att han slutar som ordförande, utan den där han ondgör sig över LCHF-kosten och blir ”nästan säker” att LCHF är en bluff, trots att han inte ens bemödat sig att ta reda på fakta först. En ypperlig sammanställning finns på Kostdoktorn.se, där doktor Andreas Eenfeldt bloggar och sammanställer fakta och forskning om LCHF. Det jag har kommit fram till är att man började tro att fett orsakar fetma någon gång på 70-talet, och politiker världen runt sprang före och rekommenderade minskat fettintag. Så även i Sverige. Detta gjordes utan att någon större studie visat om så verkligen var fallet. De senaste studierna visar att den mat vi ätit i tusentals år, om inte miljontals år, är bäst på alla sätt. Du blir lika lite fet av att äta fett som du blir grön av att äta grönsaker.

Så, om det nu visar sig att välgjord naturlig mat, utan alltför mycket kolhydrater såväl minskar på fettet och minskar det ”onda” kolesterolet, varför är då vissa fortfarande så fettskrämda? Jag är själv ingen expert (som ett visst kommunalråd) utan jag låter länkarna peka vidare till mer information. (Inom parentes kan jag nämna att jag på tre månader gått ner 11 kilo, och fortsätter minska i lagom takt.)

(Uppdaterat: Rättat stavfel.)

Etiketter: , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.