Välkommen till bords!

Idag är det Thanksgiving Day (tacksägelsedagen) i usa. Bilden ovan föreställer allra första tacksägelsemiddagen när de tacksamma nybyggarna bjöd de amerikanska indianerna på mat.

Enligt historia, nybyggarna kom till usa mitt i 1600-talet och kämpade hårt för att överleva sitt första år i ett främmande landet. Nybyggarna fick mycket hjälp och råd av den amerikanska indianstammen Wampanoag för att lära sig det bästa sättet att odla grönsaker, bygga hus, jaga vilda djur för mat och kläder, o.s.v. Nybyggarna blev så oerhört tacksamma för hjälpen att de bjöd indianerna på maten från den första framgångsrika skörden. Bilden föreställer perfekt den uppfattningen att de flesta amerikaner har angående den dagen.
 
 President George Washington (usa:s första president) kungjorde i oktober 1789 att den sista torsdagen i november skulle firas som en nationaldag så att amerikanerna aldrig skulle glömma bort att visa tacksamhet för det vi har.

Jag skulle gärna tro på den här ljuvliga historian, men nu när jag är full vuxen betvivlar jag att det gick till precis som den trevliga historian påstår. Men, jag kan åtminstone hoppas och drömma att det faktiskt blev så.

2 kommentarer

  1. Isak

    Vi norrlänningar skulle nog också kunna ha en tacksägelse-
    dag, för att uppmärksamma den hjälp som våra förfäder fick
    av lapparna vid kolonisationen av Lappland. Förhållandena
    för våra nybyggare var extrema, och utan lapparnas hjälp
    så skulle långt fler ha gått under. Tyvärr så beskrivs vår
    historia ibland som det var tvärtom. I litteraturen så är
    det många som skrivit om kolonisationen. Carl von Linne,
    Sven Rosendal, Albert Viksten, Linnea Fjällstedt, Bernhard
    Nordh, Manne Pålstig för att nämna några.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.