Judiskt penicillin

Min stackars man är sjuk idag, som förklarar för ni som längtar efter hans ord varför han inte har skrivit ett blogginlägg. Han brukar vara lite för stolt och envis att tillåta sig själv vila när han är sjuk, men den här gången mår han tillräckligt dåligt och han har därför sovit eller åtminstone vilat hela dagen.

Detta innebär att jag har fått leka hemmafru idag. Jag är ganska bortskämd i att han brukar ta hand om precis allt hemma men nu är det min tur. Idag har jag lagat mat, tvättat kläder, städat undan i köket efter går kvällens stor middag, hämtat huvudvärkstabletter åt honom och smekt honom på huvudet då och då på under dagen för att visa min medkänsla. 

Kycklingsoppa betraktas i usa som en huskur för förkylningar och influensa. Soppan har även vetenskapligt bevisas att fungera som en lindring till förkylningssymptom. Eftersom denna huskur tros har sitt ursprungen i judiska hushåll kallas den soppan för judiskt penicillin.

Så, jag lagade en stor gryta mumsigt judiskt penicillin till middag, fast jag använde kalkonrester från gårdagens middag. Ja, en liten fusk kanske, men vad fan, kalkon är en slags höns, eller hur?

5 kommentarer

 1. Arbetare

  Delge oss gärna recept på judisk soppa mot förkylning!
  Kan behövas vilken dag som helst.
  Och hälsa God Bättring!

 2. Peggy Sjöström

  Svar till Arbetare (2010-11-28 20:32)
  Receptet är enkelt och göra tillräckligt mycket soppa för 4-6 portioner. Jag brukar ungsteka en hel kyckling (eller kalkon) för middag den ena dagen och dagen därpå utnyttja kyckling- eller kalkonresterna till soppan. Ett bra tips är att plocka bort alla köttet från kyckling eller kalkonen först och därefter koka skelettet c:a 30 minuter för att utvinna ännu mer kycklingfond. Jag måste skriva receptet som nästa kommentar eftersom det inte ryms i detta fält!

 3. Peggy Sjöström

  Svar till Arbetare (2010-11-28 20:32)
  Här kommer receptet:

  2 liter kyckling – eller kalkonfond
  1 hönsbuljongtärning
  1 grönsaksbuljongtärning
  1 stor morot
  1 stor pastanacke
  1 stor potatis
  1 medium lök
  1-2 dl broccoli i små bitar
  en halv purjolök
  1 dl blomkål
  C:a 2 dl kyckling – eller kalkonrester uppskuret i bitar.

  Ansa och skölj noggrant grönsakerna och därefter skära upp i lika stora bitar c:a 2cm kuber var. Koka upp allting i c:a 15 minuter och tillägga kryddor vid behov enligt smak.
  En skiva bröd, smör och ost passar bra med soppan. Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>