”Men, det stod ju i tidingen”!

Alla vet att regeringen, riksdagen och domstolarna räknas som de tre statsmakterna, men den fjärde makten är massmedia. För mig är det oroväckande samt irriterande att massmedia innehar så mycket makt eftersom ”fakta” som står i tidningen ofta betraktas som absolut sanningen – trots att det ofta är alldeles fel!  

Jag tänker nu på en artikel som publicerades i VK den 11 feb – Personal jobbade för mycket i åratal. Jag är anställd på NUS och jobbar på Sterilavdelningen och är därför en av de ”drabbade” som nämndes i artikeln. Mina arbetskamrater och jag var mycket nöjda att artikeln avslöjade ett sådant stort misstag av såväl arbetsgivaren som facket. Men artikeln innehöll några sakfel, halvsanningar, och ”bortglömda” fakta. 

Det stod i artikeln att ”…det går bara att få kompensation for de senaste tio åren”. Sanningen är att den senaste informationen vi fick i torsdags (dagen innan artikeln publicerades) var att vi får kompensation fr.o.m. jan. 2006 – alltså för bara 4 år tillbaka! Men detta är oacceptabelt så frågan skall drivas vidare.

Det stod i artikeln att ”Till årsskiftet ändrades schemat så att undersköterskor och biträdena nu jobbar 37 timmar per vecka…”. Helt fel!  Sanningen är att 37-timmars schemat inte träder i kraft förrän den 7:e mars som ju inte alls kan betraktas som ”årsskiftet”!

Det fanns flera andra större eller mindre fel i artikeln men jag måste bara nämna det för mig mest irriterande felet av alla! Det stod nämligen i artikeln att ”Det här upptäcktes när Kommunal hade ett arbetsplatsmöte på sterilenheten i höstas”. Sanningen är att facket hade ingen aning om detta tills min man som är mycket kunnig i frågan samt tjurig och bestämd ringde upp facket för att larma dem om att vi har jobbat 3 timmar för mycket i många år!

Jag förstår att det vedertagna sättet för journalister att få ”fakta” är att ställa frågor bara till facket i en sådan här fråga. Det känns som om artikeln kunde ha blivit ännu mer intressant och rättvis samt mer sann om journalisten hade pratat med oss som egentligen är berörda! Men p.g.a. den ensidiga artikeln får facket framställa sig som dagens hjälte.

Så jag skulle vilja uppmuntra mina kära läsare att aldrig ta för givet att det som står i media är den absoluta sanningen! Var beredd istället att ifrågasätta allt!

4 kommentarer

  1. Maria Skiddi

    bra skrivet! Bra rutet! å grattis till din kloke man att han har en lika klok fru! Äras skall den som äras bör…eller nåt! Med tanke på omständigheterna har ju faktiskt inte facket skött sitt uppdrag ultimat i denna fråga iaf.

  2. Sven.

    Det är samma media som inte med minsta artickel upplyste om vad grundlagsändringen skulle få för döljder! PK-iter?

  3. Peggy Sjöström

    Svar till Maria Skiddi (2011-02-12 18:30)
    Tack för berömmet om mitt blogginlägg! Jag är så otroligt stolt över och tacksamma för min kloka man som bryr sig så mycket om mig och mitt liv! Jag är inte alls imponerad av facket och jag hoppas att mitt inlägg får andra att kolla upp deras fack istället för att lita helt och hållit på det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.